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City of London (Ward Elections) Act 2002
2002 CHAPTER vi

1 Short title

This Act may be cited as the City of London (Ward Elections) Act 2002.

2 Interpretation

(1) In this Act—
“the 1957 Act” means the City of London (Various Powers) Act 1957 (c. x);
“city” means city of London;
“occupying”, in relation to any premises, means occupying for relevant

purposes by personal physical presence there and, in the case of a qualifying
body, includes such occupation—

(a) through a director, officer, employee or agent of that body, or
(b) through a holder of any paid or unpaid office for the performance of

whose functions accommodation is being provided by a qualifying body;
“qualifying body” means a body corporate or an unincorporated body other

than a partnership within the meaning of section 1 of the Partnership Act 1890
(c. 39);

“relevant purposes” means the carrying on of any trade, business,
profession or other occupation or calling, or the performance of the functions
of any paid or unpaid office, being functions for whose performance
accommodation is being provided by a qualifying body (whether or not they
are functions of that body);

“workforce”, in relation to a qualifying body, means all those persons
whose principal or only place of work on the qualifying date is ordinarily the
premises in respect of which that body’s right to appoint voters arises, and
who work for that body.

(2) For the purposes of this Act an unincorporated body which is occupying any premises
shall be taken to be doing so as owner or tenant whether or not the person who is on
its behalf the owner or tenant of those premises is occupying them.

(3) This Act shall be construed as one with Part II of the 1957 Act.

http://www.legislation.gov.uk/id/ukla/1957/10
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1890/39
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1890/39
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3 Qualification of voters at ward elections

(1) Section 6 of the 1957 Act (qualification of voters at ward elections) shall be amended
as follows—

(a) After subsection (1)(b) there shall be inserted—

“or
(c) are persons appointed in writing as voters by a qualifying

body which ordinarily occupies as owner or tenant any
premises situated in that ward, being premises in respect of
which the right to appoint one or more voters depends on the
size of the workforce there;”.

(b) After subsection (2) there shall be inserted—

“(3) In this section “occupies” shall be construed in accordance with
subsection (1) of section 2 of the City of London (Ward Elections)
Act 2002; and “qualifying body” and “workforce” have the respective
meanings given by that subsection.”.

(2) The extent of the right to appoint mentioned in section 6(1)(c) of the 1957 Act as
depending on the size of the workforce shall be—

(a) one for a workforce of up to 5, plus one for every 5 by which a workforce
exceeds 5, up to a workforce of 50; and

(b) for a workforce that exceeds 50, the number given by paragraph (a) of this
subsection plus 1 for every 50 of that excess.

(3) In the case of a workforce of over 5 whose number is not exactly divisible by 5 or 50, as
the case may be, the remainder shall be disregarded for the purposes of subsection (2)
above.

(4) For ward elections to be held during the period of 12 months beginning with 16th
February in the appointed year or during the period of 12 months beginning with that
date in any subsequent year, the qualifying date is 1st September in the preceding year.

(5) For the purposes of subsection (4)—
(a) if this Act is passed before 1st September in the year in which it is passed, the

appointed year is the year next after that year;
(b) if not, the appointed year is the year next but one after the year in which it

is passed.

(6) No person shall be entitled to vote in more than one ward or more than once in a ward
at any ward elections; and accordingly no person shall be registered in more than one
ward list or more than once in a ward list.

(7) For the purposes of section 6 of the 1957 Act, any premises partly situated in each
of two or more wards of the city shall be treated as being situated wholly within the
ward which appears to the town clerk to contain the greater or, as the case may be,
the greatest part of the premises.

(8) Where, apart from this subsection, sections 6(1)(a) and 6(1)(c) of the 1957 Act would
both apply in relation to the same premises, only section 6(1)(a) shall apply in relation
to those premises.
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4 Allocation of appointments

A qualifying body which is entitled to appoint more than one person as a voter pursuant
to section 6(1)(c) of the 1957 Act shall ensure that the appointments which it makes
reflect, so far as is reasonably practicable, the composition of the workforce.

5 Requirements as to connection of persons appointed with the city

(1) A person shall not be appointed as a voter pursuant to section 6(1)(c) of the 1957 Act
unless on the qualifying date—

(a) the conditions specified in subsection (2) below are fulfilled in respect of him;
or

(b) one of the alternative conditions specified in subsection (3) below is fulfilled
in respect of him and, if he no longer has his principal or only place of work
within the city, the further condition specified in subsection (4) below is also
fulfilled in respect of him.

(2) The conditions referred to in subsection (1)(a) above are that—
(a) the person’s principal or only place of work is within the city and has been

within the city for the whole of the twelve months preceding the qualifying
date; and

(b) he works for the qualifying body proposing to appoint him and has so worked
throughout those twelve months.

(3) The alternative conditions referred to in subsection (1)(b) above are that the person’s
principal or only place of work has been within the city for an aggregate period—

(a) of at least five years, during the whole of which the person has worked
exclusively for the qualifying body proposing to appoint him, or

(b) of at least ten years in any other case.

(4) The further condition referred to in subsection (1)(b) above is that at least part of
the period relied on under subsection (3) above falls within the 5 years preceding the
qualifying date.

(5) A person who on the qualifying date is a member of a board of directors or other
governing body of a qualifying body shall, for the purposes of this section, be treated
as having his principal or only place of work on that date, and for the period during
which he has been a member of that board or governing body, at the premises in respect
of which the entitlement to appoint by that qualifying body arises.

6 Exclusion of Crown bodies

A government department or other body exercising on behalf of the Crown functions
conferred by or under any Act shall not be treated as a qualifying body within the
meaning of this Act.

7 Reports

(1) Not more than 5 years after 16th February in the appointed year, the Corporation shall
submit to the Secretary of State a report on the working of the provisions of this Act in
relation to those ward elections to which the provisions have applied; and the Secretary
of State shall lay the report before Parliament.
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(2) The Corporation shall submit further such reports, at such intervals, as the Secretary
of State may require; and the Secretary of State shall lay any such report before
Parliament.

(3) In this section “the appointed year” has the meaning given by section 3(5) above.

8 Ward lists: qualifying bodies

(1) The inquiries which the town clerk is required to have made under section 7(2) of the
1957 Act as to the persons entitled to vote at ward elections shall include inquiries for
the purpose of identifying qualifying bodies; and such inquiries constitute registration
duties for the purpose of regulation 29 of the Representation of the People Regulations
1986 (S.I. 1986/1081).

(2) Before 1st September next after the passing of this Act, and before each subsequent
1st September, the town clerk shall send to each qualifying body known to him to be
occupying any premises in the city a notice—

(a) stating the maximum number of persons which that body may appoint as
voters in accordance with the provisions of section 3(2) above; and

(b) requesting the body to inform him, in writing, of the persons appointed by that
body pursuant to section 6(1)(c) of the 1957 Act.

(3) The town clerk shall include in the provisional ward list prepared by him for any
ward under section 7(3) of the 1957 Act the names of all persons appointed by each
qualifying body from which he has received notice of appointment.

(4) The right to submit claims or objections with respect to the contents of ward lists shall
include a right for any qualifying body to submit a claim or objection through a duly
authorised person acting on behalf of that body, and sections 7(4) and 9 of the 1957
Act with any necessary modifications apply accordingly.

9 Minor and consequential amendments, and repeals

(1) The enactments specified in Schedule 1 to this Act shall have effect with the
amendments there specified, being minor amendments and amendments consequential
on the provisions of this Act.

(2) The enactments specified in Schedule 2 to this Act are repealed to the extent specified
in the second column of that Schedule.

10 Interim saving for existing system of ward elections

Any ward election held before 16th February in the appointed year (as determined
by section 3(5) above) shall in all respects (including the qualification of voters) be
conducted as if this Act (except paragraph 1 of Schedule 1) had not been enacted.

http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1986/1081

