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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2005 No. 119
DANGEROUS DRUGS

The Misuse of Drugs (Amendment)
Regulations (Northern Ireland) 2005

Made - - - - 15th March 2005
Coming into operation 11th April 2005

The Department of Health, Social Services and Public Safety(1) in exercise of the powers conferred
upon it by sections 7, 10, 22 and 31 of the Misuse of Drugs Act 1971(2), as adapted by section 38 of
that Act and now vested in it(3) and of all other powers enabling it in that behalf and after consultation
with the Advisory Council on the Misuse of Drugs in accordance with section 31(3) of that Act,
hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Misuse of Drugs (Amendment) Regulations (Northern
Ireland) 2005 and shall come into operation on 11th April 2005.

Interpretation

2. The Interpretation Act (Northern Ireland) 1954(4) shall apply to these Regulations as it applies
to an Act of the Northern Ireland Assembly.

Amendment of the Misuse of Drugs Regulations (Northern Ireland) 2002
3.—(1) The Misuse of Drugs Regulations (Northern Ireland) 2002(5) shall be amended as
follows.
(2) Inregulation 2(2) —
(a) after the definition of “authorised as a member of a group”, insert “““clinical management

plan” has the same meaning as in the Prescription Only Medicines (Human Use) Order
1997(6);

(1)  SeeS.1. 1999/283 (N.I. 1), Article 3(6)

(2) 1971 c. 38. Section 22 of that Act was amended by section 177(1) of, and paragraph 12 of Schedule 4 to, the Customs and
Excise Management Act 1979 (c. 2)

(3) S.R. & O.(N.L)) 1973 No. 504; Article 5(a)

4) 1954¢.33(N.L)

(5) S.R.2002 No. 1 the relevant amending Regulations are S.R. 2003 Nos. 324 and 420

(6) S.I. 1997/1830; the definition of “clinical management plan” was inserted by S.1. 2003/696
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(b) in the definition of “prescription”, after “prescriber for the medical treatment of a single
individual”, insert “by a supplementary prescriber for the medical treatment of a single
individual;”;

(c) after the definition of “state registered paramedic”, insert ““‘supplementary prescriber” has

the same meaning as in the Prescription Only Medicines (Human Use) Order 1997(7)”;

(3) Inregulation 6(2), after “registered nurse”, insert , a supplementary prescriber”.

(4) Inregulation 6A(2), after “treatment services” insert —

“(d) a supplementary prescriber acting under and in accordance with the terms of a clinical
management plan”.

(5) Inregulation 7, after paragraph (5) insert —

“(6) Notwithstanding the provisions of paragraph (3), a supplementary prescriber acting
under and in accordance with the terms of a clinical management plan may administer to a
patient, without the directions of a doctor or dentist, any drug specified in Schedule 2, 3 or 4.

(7) Notwithstanding the provisions of paragraph (3), any person may administer to a
patient, in accordance with the directions of a supplementary prescriber acting under and in
accordance with the terms of a clinical management plan, any drug specified in Schedule 2,
3or4.”

(6) In regulation 8(2), after paragraph (j) insert —

“(k) a supplementary prescriber acting under and in accordance with the terms of a clinical
management plan,”.

(7) Inregulation 9(2), after paragraph (h) insert —

“(@1) a supplementary prescriber acting under and in accordance with the terms of a clinical
management plan,”.

(8) Inregulation 10 —
(a) in paragraph (1)(a), “(k)” shall be substituted for “(j)”;
(b) in paragraph (1)(b), “(i)” shall be substituted for “(h)”;

(c) inparagraph (2) after “practitioner”, insert “, a supplementary prescriber acting under and
in accordance with the terms of a clinical management plan”;

(d) in paragraph (2) after “doctor”, insert ““, a supplementary prescriber”;
(e) in paragraph (2)(a) after the first “doctor”, insert *“, another supplementary prescriber”;
(f) in paragraph (2)(a) after the second “doctor”, insert “, supplementary prescriber”.
(9) In regulation 14(4) after paragraph (f), insert —
“(g) a supplementary prescriber”.
(10) Inregulation 18(2)(d) after “practitioner”, insert “or supplementary prescriber”.
(11) In regulation 26(2) after paragraph (h), insert —

“(@1) a supplementary prescriber”.

(7) S.1. 1997/1830; the definition of “supplementary prescriber” was inserted by S.I. 2003/696 and amended by S.I. 2004/1771
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Sealed with the Official Seal of the Department of Health, Social Services and Public Safety on
15th March 2005.

L.S.
Deirdre Kenny
A Senior Officer of the
Department of Health, Social Services and
Public Safety
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

Regulation 3(2) to (11) amends the Misuse of Drugs Regulations (Northern Ireland) 2002 (“the 2002
Regulations”) to make provision for supplementary prescribers (a first level nurse, pharmacist or
registered midwife who satisfies certain conditions). Regulation 3(2) inserts a definition of “clinical
management plan” and “supplementary prescriber” and provides that the term “prescription”
includes a prescription issued by a supplementary prescriber for the medical treatment of a single
individual. Regulation 3(3) enables a person who possesses a controlled drug set out in Schedules 2 to
5 to the 2002 Regulations, having been supplied them by a supplementary prescriber, to return them
to certain persons for destruction. Regulation 3(4) provides that a supplementary prescriber who is
acting under and in accordance with the terms of a clinical management plan may supply certain
articles used for administering or preparing controlled drugs. Regulation 3(5) permits supplementary
prescribers who are acting under and in accordance with the terms of a clinical management plan
to administer those controlled drugs set out in Schedules 2, 3 and 4 to the 2002 Regulations and
permits any person to administer such drugs to a patient in accordance with the directions of a
supplementary prescriber acting under and in accordance with the terms of a clinical management
plan. Regulation 3(6) and (7) permits supplementary prescribers who are acting under and in
accordance with the terms of a clinical management plan, subject to certain exceptions, to supply
those controlled drugs set out in Schedules 2 to 5 to the 2002 Regulations. Regulation 3(8) provides
that persons can, in certain circumstances, possess those controlled drugs set out in Schedules 2
and 3 and Part I of Schedule 4 to the 2002 Regulations for administration for medical, dental or
veterinary purposes in accordance with the directions of a supplementary prescriber acting under and
in accordance with the terms of a clinical management plan. Regulation 3(8) also makes a number
of consequential amendments. Regulation 3(9) provides that a supplier of a controlled drug must,
before delivering those drugs to a supplementary prescriber, obtain certain information from the
supplementary prescriber. Regulation 3(10) provides that the requirement in regulation 18 of the
2002 Regulations regarding the use of marked bottles, packages or other containers does not apply
to the supply of controlled drugs by or on prescription of a supplementary prescriber. Regulation
3(11) requires supplementary prescribers to provide certain information regarding controlled drugs
on demand.



