Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2006 No. 1714

The Education (School Inspection) (Wales) Regulations 2006

PART 3

Inspections of Denominational Education

Interpretation: Part 3

13. In this Part of these Regulations—

“action plan” (“cynllun gweithredu”) means the written statement referred to in paragraph 3(1)
of Schedule 6;

“collective worship” (“addoli ar y cyd’) means collective worship required by section 70 of
the School Standards and Framework Act 1998;

“denominational education” (“addysg enwadol”), in relation to a school, means any religious
education which—

(a) is required by section 101(1)(a) of the Education Act 2002(1) to be included in the
school’s basic curriculum, but

(b) s not required by any enactment to be given in accordance with an agreed syllabus;
“inspection” (“arolygiad”) means an inspection of a school under section 50; and

“inspector” (“arolygydd’”) means the person conducting the inspection.

Intervals for inspection

14.—(1) Where the governing body of a voluntary or foundation school are required by
section 50(1) to secure that denominational education given to any pupils and the content of the
school’s collective worship are inspected they must secure that the inspection takes place at intervals
of six years.

(2) Intervals run from—

(a) the date on which the last such inspection at the school (under the 1996 Act or 2005 Act)
was completed; or

(b) in the case of a school at which such an inspection has not previously taken place (under
either Act), the date on which pupils were first admitted to the school.

Choice of inspector

15. For the purposes of section 50(2)(a) and (b), there is prescribed, as a person who the
foundation governors or governing body (as the case may be) of a Church in Wales school, Church
of England school or Roman Catholic school must consult before choosing a person to conduct an
inspection, the appropriate diocesan authority.

(1) 2002c.32.
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Reports and Action Plans

16.—(1) In this regulation, references to paragraphs and sub-paragraphs (without more) are to
paragraphs and sub-paragraphs of Schedule 6.

(2) For the purposes of paragraph 2(1), there is prescribed, as the period within which an
inspection must be carried out, the period of two weeks from the date on which the inspection began.

(3) For the purposes of paragraph 2(2), there is prescribed, as the period within which the
inspector must prepare a report in writing of the inspection and a summary of the report, the period
of 35 working days from the date on which the inspection was completed.

(4) For the purposes of paragraph 3(1), there is prescribed, as the period within which the
governing body must prepare an action plan, the period of forty five working days from the date on
which the inspector reported to them.

(5) For the purposes of paragraph 3(2), there is prescribed, as the period within which the
governing body must send copies of the action plan to the persons referred to in that sub-paragraph,
five working days from the date on which they completed the preparation of the action plan.

(6) For the purposes of that sub-paragraph, there are prescribed, as persons to whom copies
of the action plan must be sent in the circumstances mentioned in paragraph (7) of this regulation
(in addition to the persons mentioned in sub-paragraph 3(2)), all persons who are either persons
employed as teachers at the school or persons (other than pupils) who, although not so employed,
participate in the school’s collective worship (“relevant persons”).

(7) The circumstances are that the relevant persons have requested copies of the action plan.

Fees for provision of the report and summary and of the action plan
17.—(1) Subject to paragraph (2), a governing body may require payment of a fee (not exceeding
the cost of supply) where they provide—
(a) under paragraph 2(4)(b) of Schedule 6—

(i) a copy of a report to any person who asks for one and whose home or principal office
is located outside a radius of 4.828032 kilometres (three miles) of the school; or

(i1) a copy of a summary to any person to whom they have previously provided a copy
of that summary; or

(b) under paragraph 3(3)(b) of Schedule 6, a copy of an action plan to any person—

(i) who is not otherwise entitled to receive a copy of that action plan and whose home
or principal office is located outside a radius of 4.828032 kilometres (three miles)
of the school; or

(i1) to whom they have previously provided a copy of that action plan.

(2) A governing body may not require payment of a fee under paragraph (1)(a) if the document
containing the copy of the report or summary, as the case may be, forms part of or is otherwise bound
with a document containing a copy of the report or summary referred to in regulation 9 of these
Regulations and a fee has been paid under regulation 12 of these Regulations.



