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WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

1999 No. 2888

The Education (School Teacher
Appraisal) (Wales) Regulations 1999

Citation, commencement, extent and transitional provision

1.—(1)  These Regulations shall be cited as the Education (School Teacher Appraisal) (Wales)
Regulations 1999 and shall come into force on 1st September 1999.

(2)  These Regulations shall apply in relation to school teachers at maintained schools in Wales
and, in relation to such school teachers, the Education (School Teacher Appraisal) Regulations
1991(1) (“the 1991 Regulations”) shall cease to have effect.

(3)  Anything done before 1st September 1999 by or in relation to a teacher under any provision
contained in the 1991 Regulations shall, on that date, have effect as if done under the corresponding
provisions of these Regulations.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations unless the context otherwise requires —
“appraising body” means:
(a) in the case of a teacher employed at a school other than a school to which paragraph (b)

refers, the local education authority; and
(b) in the case of a teacher employed at a former grant-maintained school, the governing

body of the school.
“appraisal record” means the appraisal statements prepared under Regulation 10(2) in respect
of a school teacher;
“former grant-maintained school” means a school maintained by a local education authority
which immediately before 1st September 1999 was a grant-maintained or grant-maintained
special school;
“qualified teacher” has the same meaning as in section 218(2) of the Education Reform Act
1988(2);
“school” means a school maintained by a local education authority;
“school teacher” means a qualified teacher employed at any one school to work either full-
time or not less than forty per cent of full-time, except on a contract of less than one school
year’s duration.

(2)  In these Regulations, a reference to a community or community special, voluntary controlled,
voluntary aided, or foundation or foundation special school does not include any such school which
is a former grant-maintained school.

(1) S.I. 1991/1511.
(2) 1988 c. 40.

http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1991/1511
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Duty to appraise

3. It shall be the duty of each appraising body to secure that the performance of school teachers for
whom they are the appraising body in discharging their duties is regularly appraised in accordance
with these Regulations.

Aims of appraisal

4.—(1)  Appraising bodies shall secure that appraisal assists —
(a) school teachers in their professional development and career planning; and
(b) those responsible for taking decisions about the management of school teachers.

(2)  In carrying out their duty under Regulation 3, appraising bodies shall aim to improve the
quality of education for pupils, through assisting school teachers to realise their potential and to
carry out their duties more effectively.

(3)  Appraisal procedures shall in particular aim to —
(a) recognise the achievements of school teachers and help them to identify ways of improving

their skills and performance;
(b) help school teachers, governing bodies and local education authorities (as the case may

be) to determine whether a change of duties would help the professional development of
school teachers and improve their career prospects;

(c) identify the potential of teachers for career development, with the aim of helping them,
where possible, through appropriate in-service training;

(d) help school teachers having difficulties with their performance, through appropriate
guidance, counselling and training;

(e) inform those responsible for providing references for school teachers in relation to
appointments;

(f) improve the management of schools.
(4)  Appraisal procedures shall not form part of any disciplinary or dismissal procedures, but

appraisal statements may be used for the purposes specified in Regulation 14.

The appraisal cycle

5.—(1)  Subject to paragraphs (2), (3) and (4), the appraisal cycle for each school teacher shall
be a continuous period of two years.

(2)  If the school teacher moves to a post in another school or to a new post as a head teacher,
the appraisal cycle shall begin again.

(3)  If the school teacher moves to a new post in the same school the headteacher may determine
that the appraisal cycle shall begin again.

(4)  If the school teacher becomes an acting head teacher the appraising body may determine
that —

(a) the appraisal cycle shall begin again; and
(b) the school teacher shall be appraised as a head teacher.

6. It shall be the duty of the appraising body to secure that every school teacher for whom they
are the appraising body is the subject of an appraisal cycle, and that once the appraisal cycle has
begun for any school teacher it is continuous.

7. It shall be the duty of the governing body of a school other than a former grant-maintained
school to secure compliance, so far as it is reasonably practicable for them to do so, in their school
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with arrangements pursuant to these Regulations made by the local education authority maintaining
the school and to provide such assistance as that authority may reasonably require in connection
with those arrangements.

Appraisal procedures

8.—(1)  The local education authority shall appoint two appraisers for the head teacher of each
community, voluntary controlled or community special school maintained by them, after consulting
the governing body of the school.

(2)  The local education authority and the governing body of a voluntary aided, foundation or
foundation special school shall endeavour to agree on the appointment of two appraisers for the head
teacher of the school. Failing such agreement, the local education authority and the governing body
shall each appoint one appraiser.

(3)  The governing body of a former grant-maintained school shall appoint two appraisers for
each head teacher.

(4)  The appraisers of a head teacher shall include one person who is or has been employed —
(a) in the case of an appraiser of a head teacher of a primary school, as the head teacher of

a primary school;
(b) in the case of an appraiser of a head teacher of a secondary school, as the head teacher

of a secondary school;
(c) in the case of an appraiser of a head teacher of a special school, as the head teacher of a

special school however maintained;
and whom the appraising body consider has in the course of such employment had experience
relevant to current conditions in the school at which the head teacher is employed.

(5)  Subject to paragraph (6), the head teacher shall appoint an appraiser (who may be the head
teacher) for every other teacher at the school and may appoint a new appraiser in place of an existing
appraiser at any time.

(6)  The appraising body may determine that two appraisers shall be appointed for a deputy head
teacher.

(7)  The person responsible for appointing an appraiser of a head teacher under this Regulation
may appoint a new appraiser in place of an appraiser where necessary.

(8)  Where an appraiser has been appointed by a local education authority or the governing body
as the case may be under paragraph (2) in respect of a voluntary aided, foundation or foundation
special school the appointment referred to in the preceding paragraph shall be made by the person
who made the previous appointment.

(9)  The appraisal cycle shall continue notwithstanding any change in appraiser.

9.—(1)  At or near the commencement of the appraisal cycle of a head teacher the appraisers and
the head teacher shall meet to plan and prepare for the appraisal.

(2)  In appraising a school teacher who is not a head teacher the appraiser shall, during the first
year of the appraisal cycle, observe the school teacher teaching on at least two occasions.

(3)  At least one appraiser of a head teacher shall during the first year of the appraisal cycle
observe the head teacher either teaching or performing other duties; such observation shall include
observation on at least two occasions by the same appraiser.

(4)  The appraiser may not, without first consulting the school teacher, obtain from any other
persons information, whether written or oral, relevant to the school teacher’s performance.
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10.—(1)  Before the end of the first year of the appraisal cycle the appraiser shall hold an appraisal
interview with the school teacher with the object of reviewing the school teacher’s work, identifying
the school teacher’s achievements and aspects in which further development would be desirable,
identifying any training and developmental needs and setting targets for action for the rest of the
appraisal cycle.

(2)  After each appraisal interview, the appraiser shall, in consultation with the school teacher,
prepare a written appraisal statement recording the main points made by the appraiser and the school
teacher at the interview and the conclusions reached, including any targets for action which shall be
recorded in a separate annex to (but forming part of) the appraisal statement.

(3)  The school teacher may, within twenty working days of first having access to the appraisal
statement, add to it comments in writing.

(4)  The appraiser shall give the school teacher a copy of the appraisal statement.

11.—(1)  A school teacher shall be entitled to complain about an appraisal statement within twenty
working days of first having access to it.

(2)  In the event of a complaint by a school teacher who is not a head teacher, the head teacher, or
where the appraiser is the head teacher, the appraising body shall appoint a person having relevant
knowledge of or experience in education who has not participated in the appraisal complained of as
review officer to conduct a review of that appraisal.

(3)  In the event of a complaint by the head teacher of a former grant maintained, community,
voluntary controlled or community special school, the appraising body shall appoint two review
officers who have not participated in the appraisal complained of to conduct a review of that
appraisal.

(4)  In the event of a complaint by the head teacher of a voluntary aided, foundation or foundation
special school, the local education authority and the governing body shall endeavour to agree on
the appointment of two review officers who have not participated in the appraisal complained of
to conduct a review of that appraisal. Failing such agreement, the local education authority and the
governing body shall each appoint one review officer.

(5)  The review officer shall take account of any representations made by the school teacher.
(6)  The review officer may —

(a) order the appraisal statement to stand with or without observations of his own; or
(b) with the agreement of the appraiser amend the appraisal statement; or
(c) order that the appraisal statement be expunged and order a new appraisal.

(7)  Where a new appraisal is ordered under paragraph 11(6)(c) a new appraiser shall be appointed
under Regulation 8 and the appraisal procedure followed under Regulations 9, 10 and 12.

12.—(1)  At least once before the end of the second year of the appraisal cycle, the appraiser and
the school teacher shall meet to review the appraisal statement and progress in achieving any targets
for action and to set revised targets for action.

(2)  After the meeting the appraiser shall, in consultation with the school teacher, prepare a written
note (which shall form part of the appraisal statement) of the main points made by the appraiser and
the school teacher and the conclusions reached.

Use and retention of appraisal records

13.—(1)  In the case of a school teacher who is not a head teacher —
(a) the appraiser shall provide a copy of the appraisal statement to the head teacher of the

school (if the head teacher is not the appraiser);
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(b) the head teacher shall, on request, provide a copy of the appraisal statement to the Chief
Education Officer of the local education authority maintaining the school or any officer of
the authority or adviser specifically designated by the Chief Education Officer;

(c) the head teacher shall provide any review officer with a copy of the appraisal statement
and of any appraisal statement for the previous appraisal cycle if the head teacher has this;

(d) the head teacher shall give a copy of any annex to the appraisal statement recording targets
for action under Regulation 10(2) to the chairman of the governing body of the school
upon request.

(2)  In the case of a head teacher —
(a) the appraisers shall provide a copy of the appraisal statement to the chairman of the

governing body of the school and to the Chief Education Officer of the local education
authority maintaining the school or any officer of or adviser to the authority specifically
designated by the Chief Education Officer;

(b) the Chief Education Officer shall provide any review officer with a copy of the appraisal
statement and of any appraisal statement for the previous appraisal cycle if the Chief
Education Officer has this.

(3)  Where a new appraiser is appointed otherwise than at the beginning of an appraisal cycle, the
appraising body shall ensure that he is provided with a copy of any current appraisal statement.

(4)  An appraisal statement shall be kept by the head teacher until at least three months after the
next appraisal statement has been finalised.

14.—(1)  Relevant information from appraisal records may be taken into account by head teachers,
Chief Education Officers or any officers or advisers specifically designated by a Chief Education
Officer under Regulation 13(1)(b) or (2)(a) in advising those responsible for taking decisions on the
promotion, dismissal or discipline of school teachers or on the use of any discretion in relation to pay.

(2)  Those responsible for planning the training and development of school teachers in a school
(including appropriate officers of or advisers to the local education authority maintaining the school)
shall receive particulars of any targets for action relating to training and development.

31st August 1999
Dafydd Elis Thomas

Presiding Officer, National Assembly for Wales
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