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STATUTORY INSTRUMENTS

2016 No. 1107

The Equipment and Protective Systems Intended for Use
in Potentially Explosive Atmospheres Regulations 2016

PART 1

Preliminary

Citation, commencement and extent

1.—(1) These Regulations may be cited as the Equipment and Protective Systems Intended for
Use in Potentially Explosive Atmospheres Regulations 2016 and come into force on 8th December
2016 (“the commencement date™).

(2) These Regulations extend to England, Wales and Scotland.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
the “1974 Act” means the Health and Safety at Work etc Act 1974(1);

the “1994 Directive” means Directive 94/9/EC of the European Parliament and of the Council
on the approximation of the laws of the member States concerning equipment and protective
systems intended for use in potentially explosive atmospheres(2);

“the 1996 Regulations” means the Equipment and Protective Systems Intended for Use in
Potentially Explosive Atmospheres Regulations 1996(3);

“accreditation certificate” means a certificate, issued by the United Kingdom Accreditation
Service (a company limited by guarantee incorporated in England and Wales under number
03076190) or a national accreditation body in another Member State or Northern Ireland,
attesting that a conformity assessment body meets the notified body requirements;

“ATEX Directive” means Directive 2014/34/EU of the European Parliament and of the Council
on the harmonisation of the laws of the Member States relating to equipment and protective
systems intended for use in potentially explosive atmospheres (recast)(4);

“attestation of conformity” means a declaration of conformity required to be drawn up in
accordance with regulation 7(3) (EU declaration of conformity and CE Marking);

“authorised representative” means a person appointed in accordance with regulation 17(1);

“CE marking” means a marking which takes the form set out in Annex Il of RAMS (as amended
from time to time);

(1) 1974 c.37.

(2) OJL100,19.4.1994, p.1.

(3)  S.L 1996/192; amended by S.I 1998/81, S.I. 2001/3766, S.I. 2005/830, S.I. 2011/1043, S.I. 2012/1809, S.I. 2014/469 and
S.I. 2014/3248.

(4) OJL96,29.3.2014, p. 309.
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“competent national authority” means an authority having responsibility for enforcing the law
of a Member State which implements the ATEX Directive;

“component” means any item essential to the safe functioning of equipment and protective
systems but with no autonomous function;

“conformity assessment” means the process demonstrating whether the essential health and
safety requirements relating to a product have been fulfilled;

“conformity assessment body” means a person that performs conformity assessment activities,
including calibration, testing, certification and inspection;

“distributor” means any person in the supply chain, other than the manufacturer or the importer,
who makes a product available on the market;

“economic operator” means a manufacturer, authorised representative, importer or distributor;

“equipment” means machines, apparatus, fixed or mobile devices, control components and
their instrumentation and detection or prevention systems which, separately or jointly, are
intended for the generation, transfer, storage, measurement, control and conversion of energy
or the processing of material or both and which are capable of causing an explosion through
their own potential sources of ignition;

“equipment category” means the classification of equipment, within each equipment-group,
specified in Annex I of the ATEX Directive (as amended from time to time), determining the
requisite level of protection to be ensured,;

“equipment-group I” means equipment intended for use in underground parts of mines, and
in those parts of surface installations of such mines, liable to be endangered by firedamp or
combustible dust or both, comprising equipment categories M 1 and M 2 as set out in Annex
I of the ATEX Directive (as amended from time to time);

“equipment-group II” means equipment intended for use in other places liable to be endangered
by explosive atmospheres, comprising equipment categories 1, 2 and 3 as set out in Annex [
of the ATEX Directive (as amended from time to time);

“essential health and safety requirements” means the requirements set out in Schedule 1
(essential health and safety requirements);

“EU declaration of conformity” means a declaration of conformity required to be drawn up in
accordance with regulation 7(1)(a) (EU declaration of conformity and CE marking);

“European Commission” means the Commission of the European Union;

“explosive atmosphere” means a mixture with air, under atmospheric conditions, of flammable
substances in the form of gases, vapours, mists or dusts in which, after ignition has occurred,
combustion spreads to the entire unburned mixture;

“harmonised standard” has the meaning set out in point 1(c) of Article 2 of Regulation (EU)
1025/2012 of the European Parliament and of the Council on European standardisation(5) (as
amended from time to time);

“importer” means any person who—
(a) is established within the EU, and
(b) places a product from a third country on the EU market;

“intended use” means the use of a product prescribed by the manufacturer by assigning the
equipment to a particular equipment-group and category or by providing all the information
which is required for the safe functioning of a protective system, device or component;

(5) OJL316,14.11.2012, p. 12.
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“make available on the market” means any supply of a product for distribution, consumption
or use on the EU market in the course of a commercial activity, whether in return for payment
or free of charge, and related expressions are to be construed accordingly;

“manufacturer” means a person who—
(a) manufactures a product, or has a product designed or manufactured, and
(b) markets that product—

(1)  under that person’s name or trade mark, or

(i) uses such product for that person’s own purposes;

“market surveillance authority” has the meaning set out in regulation 51 (designation of market
surveillance authority);

“national accreditation body” has the meaning set out in point 11 of Article 2 of RAMS (as
amended from time to time);

“notified body requirements” means the requirements set out in Schedule 2 (notified body
requirements);

“Official Journal” means the Official Journal of the European Union;

“place on the market” means make a product available on the EU market for the first time, and
related expressions are to be construed accordingly;

“potentially explosive atmosphere” means an atmosphere which could become explosive due
to local and operational conditions;

“protective systems” means devices other than components of equipment which are intended
to halt incipient explosions immediately or to limit the effective range of an explosion or both,
and which are separately made available on the market for use as autonomous systems;

“putting into service” means the first use of a product by an end-user within the EU market, for
the purposes for which it was intended, and related expressions are to be construed accordingly;

“RAMS” means Regulation (EC) 765/2008 of the European Parliament and of the Council
setting out the requirements for accreditation and market surveillance relating to the marketing
of products and repealing Regulation (EEC) No 339/93(6);

“recall” means taking any measure aimed at achieving the return of a product that has already
been made available to the end-user and related expressions must be construed accordingly;

“relevant conformity assessment procedure” means a conformity assessment procedure
referred to in regulation 39 (conformity assessment procedures);

“relevant economic operator” means, in relation to a product, an economic operator with
obligations in respect of that product under Part 2;

“technical documentation” has the meaning given in regulation 6 (technical documentation
and conformity assessment);

“technical specification” means a document that prescribes technical requirements to be
fulfilled by a product;

“withdraw” when used in relation to a product, means taking any measure aimed at preventing
a product in the supply chain from being made available on the market and related expressions
must be construed accordingly.

(2) Inthese Regulations, a reference to a product being “in conformity with Part 2” means that—

(a) the product is in conformity with the essential health and safety requirements; and

(6) OJL218,13.8.2008, p. 30.
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(b) eachrelevant economic operator has complied with the obligations imposed on them under
Part 2 which must be satisfied at or before the time at which they make the product
available on the market.

(3) In these Regulations (except in Part 4 (notification of conformity assessment bodies) and
Schedules 2 (notified body requirements) and 3 (operational obligations of notified bodies))“notified
body” means—

(a) anotified body within the meaning set out in regulation 42 (notified bodies), or
(b) anotified body under the laws of any other member State which implement the Directive.

(4) In regulations 10(1) and 24(1) (monitoring) and Schedule 1 (essential health and safety
requirements), “risk” means a risk which could arise from lawful and readily predictable human
behaviour.

(5) In the other provisions of these Regulations, “risk” means a risk—
(a) which could arise from lawful and readily predictable human behaviour, and
(b) which may result in harm to any of the following interests—
(i) health and safety of persons, in particular workers,
(i1) domestic animals, or
(iii) property.

(6) In these Regulations, a reference to a Member State is to be read as a reference to an EEA
State and references to the EU are to be read as references to the European Economic Area.

Scope
3.—(1) These Regulations apply to products which—
(a) fall within the meaning of “product” in paragraph (2); and
(b) are not excluded by paragraph (3).
(2) A “product” means—
(a) equipment and protective systems intended for use in potentially explosive atmospheres;

(b) safety devices, controlling devices and regulating devices intended for use outside
potentially explosive atmospheres but required for or contributing to the safe functioning
of equipment and protective systems with respect to the risks of explosion;

(c) components intended to be incorporated into equipment and protective systems referred
to in sub-paragraph (a).
(3) The following products are excluded from the definition in paragraph (2)—
(a) medical devices intended for use in a medical environment;

(b) equipment and protective systems where the explosion hazard results exclusively from the
presence of explosive substances or unstable chemical substances;

(c) equipment intended for use in domestic and non-commercial environments where
potentially explosive atmospheres may only rarely be created, solely as a result of the
accidental leakage of fuel gas;

(d) personal protective equipment covered by Council Directive 89/686/EEC on the
approximation of the laws of the member States relating to personal protective
equipment(7);

(7) OJL399,30.12.1989, p. 18.
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(e) seagoing vessels and mobile offshore units together with equipment on board such vessels
or units;

(f) means of transport (other than vehicles intended for use in a potentially explosive
atmosphere), including vehicles and their trailers intended solely for transporting
passengers by air or by road, rail or water networks and means of transport in so far as
such means are designed for transporting goods by air, by public road or rail networks
or by water;

(g) the equipment covered by Article 346(1)(b) of the Treaty on the Functioning of the
European Union;

(h) products which have been placed on the market before the commencement date.

Exceptions for trade fairs, exhibitions and demonstrations

4. The provisions of Part 2 (and of Part 5, so far as applying in relation to obligations under Part
2) do not apply to the showing of a product which is not in conformity with Part 2, at a trade fair,
exhibition or demonstration, provided that a visible sign clearly indicates that—

(a) the product is not in conformity with Part 2, and

(b) the product is not available for sale until brought into conformity with Part 2.



