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STATUTORY INSTRUMENTS

2014 No. 550

The Planning (Listed Buildings and Conservation Areas)
(Heritage Partnership Agreements) Regulations 2014

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Planning (Listed Buildings and Conservation
Areas) (Heritage Partnership Agreements) Regulations 2014 and come into force on 6th April 2014.

(2) These Regulations apply in relation to England only.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the Act” means the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990;

“listed building heritage partnership agreement” means a heritage partnership agreement which
grants listed building consent as provided for by section 26A(3) of the Act(1); and

“local planning authority” means a relevant local planning authority as defined in
section 26A(9) of the Act.

(2) In these Regulations and in relation to the use of electronic communications for any purpose
of these Regulations which is capable of being carried out electronically—

(a) the expression “address” includes any number or address used for the purpose of such
communications;

(b) a reference to a document or a copy of a document includes a version of that document
or copy in electronic form; and

(c) “electronic communication” has the meaning given in section 15(1) of the Electronic
Communications Act 2000 (general interpretation)(2).

(3) Paragraphs (4) to (6) apply where an electronic communication is used by a person for
the purpose of fulfilling any requirement in these Regulations to give or send any notice or other
document to any other person (“the recipient”).

(4) The requirement is not taken to be fulfilled unless the notice or document transmitted by the
electronic communication is—

(a) capable of being accessed by the recipient;
(b) legible in all material respects; and
(c) sufficiently permanent to be used for subsequent reference.

(5) In paragraph (4), “legible in all material respects” means that the information contained in
the notice or document is available to the recipient to no lesser extent than it would be if sent or
given by means of a document in printed form.

(1) Section 26A(3) of the Act provides for a heritage partnership agreement to contain provision granting listed building consent
under section 8(1) of the Act in respect of specified works for the alteration or extension of the listed building to which the
agreement relates, and specifying any conditions to which the consent is subject.

(2) 2000 c.7. Section 15(1) was amended by paragraph 158 of Schedule 17 to the Communications Act 2003 (c.21).


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/2000/7
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/2003/21

Document Generated: 2024-01-22
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

(6) Where the electronic communication is received by the recipient outside the recipient’s
business hours, it is taken to have been received on the next working day; and for this purpose
“working day” means a day which is not a Saturday, Sunday, Bank Holiday or other public holiday.

Preparation of a statement of reasons

3. Where a local planning authority propose to make a listed building heritage partnership
agreement they must prepare a statement of their reasons for proposing to grant listed building
consent, containing—

(a) an assessment of the likely effect of the proposed works on the special architectural or
historic interest of the listed building to which the agreement would relate;

(b) areasoned justification for the proposed works; and

(c) details of any conditions to which the proposed consent would be subject.

Consultation on listed building heritage partnership agreements
4.—(1) The local planning authority must consult the Commission before making a listed
building heritage partnership agreement in respect of—

(a) any building of special architectural or historic interest which, when last notified to the
authority, was classified as a Grade I or II* listed building; or

(b) any listed building owned by the local planning authority.
(2) In consulting in accordance with paragraph (1) the local planning authority must—

(a) send a copy of the notice in the form set out in the Schedule (or in a form substantially
to the like effect), all plans and other documents detailing the proposed works and the
statement of reasons (prepared in accordance with regulation 3) to the Commission;

(b) specify a consultation period of not less than 28 days; and

(c) take into account any representations from the Commission received during that period
in considering whether to make the listed building heritage partnership agreement (with
or without modifications).

Publicity for listed building heritage partnership agreements

5.—(1) Where a local planning authority propose to make a listed building heritage partnership
agreement they must—

(a) make the following documents available for inspection by the public at a place in the
locality in which the building is situated and at all reasonable hours for a period of not
less than 28 days—

(i) extracts from the draft heritage partnership agreement which relate to the proposed
works,

(i1) the statement of reasons (prepared in accordance with regulation 3), and
(iii) all other plans and documents detailing the proposed works;
(b) publish on their website for not less than 28 days—

(i) the address or location of the listed building to which the draft agreement relates, a
description of the nature of the proposed works and the statement of reasons,

(i1) a statement that the documents specified in sub paragraph (a) are available for
inspection and the place where and times when they can be inspected,

(iii) the date by which representations about the proposed works must be received, which
must be not less than 28 days after the date of first publication on the website, and
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(iv) details of how representations may be made about the proposed works;

(c) display a notice in the appropriate form set out in the Schedule (or in a form substantially
to the like effect) on or near the listed building to which the proposed agreement relates
for not less than 28 days (subject to paragraph (4)); and

(d) serve a copy of that notice on every person not a party to the proposed agreement whom
the authority knows to be an owner(3) of that building or a part of the building and whose
name and address are known to the authority.

(2) A listed building heritage partnership agreement must not be made by the local planning
authority before the expiry of the latest period referred to in paragraph (1) and, if applicable,
regulation 4(2)(b).

(3) A local planning authority must take into account any representations received during
any period specified in paragraph (1) in considering whether to make the listed building heritage
partnership agreement (with or without modifications).

(4) Where the notice referred to in paragraph (1)(c) is, without any fault or intention of the
authority, removed, obscured or defaced before the period referred to in that paragraph has elapsed,
the authority is treated as having complied with the requirements of that paragraph if they have taken
reasonable steps for the protection of the notice, and, if necessary, its replacement.

Requirement to notify the Commission of listed building heritage partnership agreements
made

6. Where a listed building heritage partnership agreement is made by a local planning authority,
that authority must submit a copy of the agreement to the Commission as soon after the agreement
is made as is reasonably practicable.

Application and modification of the Act

7.—(1) Subject to the modifications specified in this regulation, the following provisions of the
Act apply for the purposes of listed building heritage partnership agreements.

(2) The provisions of the Act are—
(a) sections 12, 16(1) and (2), 17(1) and (2), 26 and 28; and
(b) sections 30, 31, 62 and 63 and Parts 3 and 4, as they apply for the purposes of any of the
provisions specified in sub-paragraph (a).
(3) For the purposes of listed building heritage partnership agreements, the provisions of the Act
specified in paragraph (2) apply as if—

(a) references to an application for listed building consent include a proposed listed building
heritage partnership agreement; and

(b) references to listed building consent include a listed building heritage partnership
agreement.

(4) Insection 16 (decision on application) disregard the reference to “the local planning authority”
in subsection (1).

(5) Section 26 (revocation and modification of listed building consent by the Secretary of State)
is modified as follows—

(a) disregard references to “modifying” in subsection (1) and “modify” and “modification”
in subsection (7); and

(b) disregard the reference to “under section 23” in subsection (1).

(3) Section 26A(9) of the Act defines “owner” in relation to a listed building or part of such a building.
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(6) Section 28 (compensation where listed building consent revoked or modified) applies where
listed building consent that was granted under a heritage partnership agreement is revoked or
modified—

(a) by an order under section 26; or
(b) under the provisions of the agreement, unless—
(1) all parties to the agreement consent to the revocation or modification, and

(i1) all other persons who in the authority’s opinion will be affected by the revocation or
modification consent to the revocation or modification.

(7) In subsection (2) of section 28—

(a) the “prescribed time” means 6 months from the date on which the listed building consent
that was granted under a heritage partnership agreement was revoked or modified; and

(b) the “prescribed manner” means a claim made in writing and served on that authority by
delivering it at the offices of the authority, or by sending it so addressed by pre-paid post.

Maria Miller
10th March 2014 Secretary of State for Culture, Media and Sport



