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STATUTORY INSTRUMENTS

2011 No. 134

NUCLEAR ENERGY

The Nuclear Decommissioning and Waste
Handling (Finance and Fees) Regulations 2011

Made       -      -      -      - 25th January 2011

Laid before Parliament 27th January 2011

Coming into force       -      - 6th April 2011

The Secretary of State makes the following Regulations in exercise of the powers conferred by
sections 50(1), 54(1), 54(2), 55(1) and 104 of the Energy Act 2008(1).
In accordance with sections 50(2) and 54(8) of that Act the Secretary of State has consulted the
Health and Safety Executive, the Environment Agency and the Department of the Environment for
Northern Ireland in so far as these Regulations relate to a function conferred on that body by or
under an enactment.

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Nuclear Decommissioning and Waste Handling
(Finance and Fees) Regulations 2011 and come into force on 6th April 2011.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 2008 Act” means the Energy Act 2008 and a reference to a numbered section is to that
section of the 2008 Act;
“annual report” has the meaning given in regulation 6(4);
“DTM costs” means the estimates of the costs likely to be incurred in connection with the
designated technical matters;
“quinquennial report” has the meaning given in regulation 6(4);
“verification report” means a written report which contains an assessment by a verifier whether
or not—
(a) the DTM costs are prudent estimates; and
(b) any provision made for the financing of the DTM costs is prudent;

(1) 2008 c.32.
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“verifier” means a person appointed by the site operator to carry out an assessment in a
verification report and who is independent of the operator and any other person with obligations
under the relevant funded decommissioning programme.

Content of funded decommissioning programmes

3.—(1)  A person who submits a funded decommissioning programme must show separately in
that programme—

(a) the estimates of the costs likely to be incurred in connection with the disposal of
intermediate level waste and spent fuel; and

(b) the estimates of the costs likely to be incurred in connection with all other designated
technical matters(2).

(2)  In this regulation—
“intermediate level waste” means radioactive waste—
(a) which has a level of radioactivity above four gigabecquerels per tonne (GBq/te) of alpha

activity or twelve GBq/te of beta or gamma activity; and
(b) where the heat generated by the waste does not need to be taken into account in the design

of storage or disposal facilities;
“spent fuel” means nuclear fuel that has been irradiated in and permanently removed from a
reactor core.

Fees payable in relation to funded decommissioning programmes

4.—(1)  A person who submits a funded decommissioning programme must pay a fee to the
Secretary of State for the amount of the costs described in paragraph (2).

(2)  The costs referred to in paragraph (1) are those reasonably incurred by the Secretary of State
for relevant advice in relation to the consideration of—

(a) the programme; and
(b) information in respect of the programme which the Secretary of State has required to be

provided under section 52(4).
(3)  Where a person mentioned in section 48(2) proposes a modification of—

(a) a funded decommissioning programme; or
(b) the conditions to which the approval of the programme is subject,

the site operator must pay a fee to the Secretary of State for the amount of the costs described in
paragraph (4).

(4)  The costs referred to in paragraph (3) are those reasonably incurred by the Secretary of State
for relevant advice in relation to the consideration of—

(a) the proposal; and
(b) information in respect of the proposal which the Secretary of State has required to be

provided under section 52(4).
(5)  Where the Secretary of State gives a notice under section 53(2) or (5) the site operator

responsible for the funded decommissioning programme to which the notice relates must pay a fee
to the Secretary of State for the amount of the costs described in paragraph (6).

(2) Designated technical matters are those matters set out in section 45(6)(b) of the 2008 Act and specified in The Nuclear
Decommissioning and Waste Handling (Designated Technical Matters) Order 2010 (S.I. 2010/2850).
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(6)  The costs referred to in paragraph (5) are those reasonably incurred by the Secretary of State
for relevant advice in relation to the consideration of information provided in response to the notice.

(7)  A site operator who submits—
(a) a notice as provided by regulation 8(3);
(b) an annual report; or
(c) a quinquennial report,

must pay a fee to the Secretary of State for the amount of the costs reasonably incurred by the
Secretary of State for relevant advice in relation to the consideration of the notice or relevant report.

(8)  A person liable to a fee under this regulation must pay it within 30 days of the date that the
Secretary of State makes a written demand to that person for payment.

(9)  Where a fee is not paid as required under paragraph (8), the Secretary of State may recover
it as a civil debt due to the Crown.

(10)  In this regulation “relevant advice” means advice obtained by the Secretary of State from
the Nuclear Liabilities Financing Assurance Board(3) or any person who is independent of the
site operator and any other person with obligations under the relevant funded decommissioning
programme, but who is not the verifier in respect of the matters on which advice is sought.

Information requirements

5.—(1)  Where a person submits a funded decommissioning programme to the Secretary of State
for approval, the programme must be accompanied by a verification report.

(2)  Where a person within section 48(2)(b) or (c) makes a proposal in respect of the modification
of an approved programme or the conditions to which the programme is subject, which is a proposal
to which section 48 applies, the person making the proposal must ensure it—

(a) contains details of—
(i) the DTM costs; and

(ii) any provision made for the financing of the designated technical matters;
and

(b) is accompanied by a verification report in respect of the matters set out in the proposal.

Reporting requirements

6.—(1)  The site operator must make an annual report to the Secretary of State—
(a) in respect of year 1, within 3 months of the end of that year; and
(b) subject to paragraph (3), for each year after year 1, within 3 months of the end of that year.

(2)  The site operator must make a quinquennial report to the Secretary of State—
(a) in respect of period 1, within 6 months of the end of that period; and
(b) for each period of 5 years after period 1, within 6 months of the end of that period.

(3)  An annual report is not required under paragraph (1)(b) for a year where that year is the fifth
year of period 1 or, as appropriate, a subsequent 5 year period.

(4)  In this regulation—
“annual report” means a written report which—

(3) The Nuclear Liabilities Financing Assurance Board is a Non-Departmental Public Body created to provide independent
advice and scrutiny on the suitability of funded decommissioning programmes submitted to the Secretary of State. Further
information about the Board can be obtained at www.decc.gov.uk/en/content/cms/what_we_do/uk_supply/energy_mix/
nuclear/new/waste_costs/nlfab/nlfab.aspx.
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(a) must contain details of any changes during year 1 or, as appropriate, during each year
after year 1—
(i) to the DTM costs; or
(ii) any provision made for the financing of the designated technical matters;

(b) where any such changes are detailed to the DTM costs, must contain a verification report
in respect of those changes; and

(c) may contain any notice required under regulation 8(3) where the modification to which
the notice relates is to take effect on or after the date the annual report is made to the
Secretary of State;

“period 1” means the five year period commencing on the date of the approval of the funded
decommissioning programme;
“quinquennial report” means a written report which—
(a) must contain details of any changes during period 1 or, as appropriate, during a

subsequent period of 5 years—
(i) to the steps to be taken under the programme in relation to the technical matters;
(ii) to the DTM costs; or
(iii) to any provision made for the financing of the designated technical matters;

(b) where any changes are detailed to the DTM costs or any provision made for the financing
of the designated technical matters, must contain—
(i) a verification report in respect of those changes; and
(ii) details of the DTM costs and financing after those changes;

(c) may contain any notice required under regulation 8(3) where the modification to which
the notice relates is to take effect on or after the date the quinquennial report is made to
the Secretary of State;

“year 1” means the year commencing on the date of the approval of the funded
decommissioning programme.

Verification of the designated technical matters

7.—(1)  Subject to paragraph (2), the Secretary of State may for the purposes of carrying out
functions under Chapter 1 of Part 3 of the 2008 Act rely on a verification report.

(2)  The Secretary of State must not rely on a verification report unless the Secretary of State is
satisfied that the verifier—

(a) has the qualifications and experience to carry out the assessment set out in the verification
report;

(b) is independent of the site operator and any person with obligations under the programme;
and

(c) has made a relevant assurance in respect of the assessment in the report.
(3)  In paragraph (2) a “relevant assurance” means a written statement which—

(a) contains a summary of the verification report;
(b) sets out the standards in accordance with which the assessment is conducted; and
(c) where the assessment is that the estimate of costs or the provision made for the financing

is not prudent, sets out—
(i) the reasons for that assessment; and
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(ii) the recommendations which, if complied with, would in the verifier’s opinion make
the estimate or the provision prudent.

Modifications to an approved programme

8.—(1)  Paragraph (2) applies where a person within section 48(2)(b) or (c) makes a proposal
in respect of a funded decommissioning programme for a modification to the programme or to the
conditions to which the approval of the programme is subject, (“a section 48 proposal”).

(2)  Where this paragraph applies, section 49 does not apply to the section 48 proposal if—
(a) the proposal does not relate to the financing of the DTM costs; and
(b) the relevant change in A is less than 5%.

(3)  Where section 49 is disapplied under paragraph (2), the site operator must give to the Secretary
of State a written notice which includes—

(a) a summary of the modification; and
(b) the date the modification is to take effect.

(4)  In paragraph (2)(b) “ relevant change in A” means the percentage difference between—
(a) the sum of A set out in—

(i) the section 48 proposal; and
(ii) any previous proposal under section 48 made since the relevant estimate and in

respect of which section 49 was disapplied;
and

(b) A, as set out in the relevant estimate.
(5)  In this regulation—

“A” means the estimate of costs set out in regulation 3(1)(a) or, as appropriate, (b);
“approved modification” means a modification to the funded decommissioning programme
made further to a decision of the Secretary of State under section 49(6)(a);
“relevant estimate” means the DTM costs set out in the later of—
(a) the funded decommissioning programme approved by the Secretary of State under

section 46;
(b) the funded decommissioning programme as modified by the last approved modification

made before the section 48 proposal; or
(c) the last quinquennial report made before the section 48 proposal.

25th January 2011

Charles Hendry
Minister of State

Department of Energy and Climate Change
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

Chapter 1 of Part 3 of the Energy Act 2008 (“the 2008 Act”) sets out the legislative framework
for funded decommissioning programmes. These Regulations are made using the powers in that
Chapter, in relation the preparation, content, implementation and modification of such programmes.
Regulation 3 requires that the estimates of costs of the designated technical matters in the funded
decommissioning programme be shown in two parts. Regulation 4 sets out the costs which will form
the basis for calculating the fees payable to the Secretary of State and matters, additional to the Act,
where fees are payable by operators. Regulation 5 sets out the information which must accompany
a funded decommissioning programme or a proposal to modify a programme. Regulation 6 requires
that an operator must provide to the Secretary of State reports on an annual and five yearly basis
and the contents of those reports. Regulation 7 provides the circumstances in which the Secretary of
State may rely on verification reports. Regulation 8 disapplies section 49 of the 2008 Act to enable
certain modifications to be made without the approval of the Secretary of State.
A full regulatory impact assessment of the effect that this instrument will have on the costs of
business is available from Department of Energy and Climate Change, 3 Whitehall Place, London,
SW1A 2AW and is annexed to the Explanatory Memorandum which is available alongside the
instrument on www.legislation.gov.uk. Copies have also been placed in the libraries of both Houses
of Parliament.
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