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STATUTORY INSTRUMENTS

2010 No. 832

The Armed Forces (Redundancy, Resettlement and
Gratuity Earnings Schemes) (No. 2) Order 2010

PART 4
THE ARMED FORCES RESETTLEMENT COMMUTATION SCHEME 2010

Interpretation of Part 4

27.—(1) The Scheme set out in this Part shall be known as the Armed Forces Resettlement
Commutation Scheme 2010 (“the AFRCS 2010”).

(2) In this Part—
“ill-health pension” means service invaliding retired pay or pension under the AFPS 1975;
“the life commutation scheme” is set out in rule J.7 of the AFPS 1975;

“the Scheme actuary” means the actuary appointed by or on behalf of the Defence Council to
provide a consulting service on actuarial matters relevant to the AFRCS 2010.

Application

28. The AFRCS 2010 applies to persons serving in the armed forces before 6th April 2005, with
an immediate entitlement to pension other than ill health pension, whose service ends on or after
6th April 2010.

Resettlement Commutation

29.—(1) A person may commute part of their pension, with restoration in full at age 55, to obtain
an additional lump sum, subject to the following conditions—

(a) they gave service on or after 31st March 1978;

(b) they ceased to be in service with an immediate entitlement to pension other than ill health
pension before the age of 55 years; and

(c) in the opinion of the Defence Council their health on leaving service is satisfactory.

(2) Commutation under both the life commutation scheme and the AFRCS 2010 is not permitted,
except as stated under article 30(4).

(3) Subject to paragraph (4), the option to commute under the AFRCS 2010 may only be exercised
once and must be exercised on or before the last day of service.

(4) Commutation will not be permitted where an officer has applied to rejoin the armed forces.

Factors affecting the amount of commutable pension

30.—(1) Subject to article 32, the maximum lump sum which can be commuted by a person shall
be the difference between the lump sum awarded on leaving service and—
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(a) in the case of officers, the 34 year rate, and

(b) in the case of someone who is not an officer, the 37 year rate,

set out in the pension codes at the date service ends.

(2) Any supplements paid to a person shall be included when calculating resettlement
commutation and pension.

(3) Commutation under the AFRCS 2010 shall not be permitted to reduce the basic rate of pension
by more than half for any person.

(4) Subject to paragraph (3), where a person who is not an officer can raise less than £1000 under
the AFRCS 2010, they may commute concurrently under the life commutation scheme to provide a
combined sum of up to £1000 provided that the sum taken under the AFRCS 2010 is the maximum
available.

(5) The following awards are not commutable—
(a) 1ill-health pension;

(b) any proportion of pension based on purchased added years or additional voluntary
contributions of any kind; and

(c) preserved awards.

(6) The amount of pension to be temporarily waived to secure a capital sum will be determined
by the Scheme actuary.

(7) Inparagraph (5)(c), “preserved awards” refers to the preserved pension of a person who leaves
service without being immediately entitled to a pension.

Repayment of resettlement commutation and abatement

31.—(1) Where a person leaves the armed forces with an immediate entitlement to pension, (“the
old service”) and later rejoins (“the new service”), that person’s pay under the new service, combined
with the existing pension in respect of their old service, shall not exceed the rate of pay (uprated for
inflation), on the day before their old service ended.

(2) If the pay under the new service and existing pension exceeds pay in the old service, the
difference shall be deducted from pension.

(3) Where a person leaves the armed forces having taken a lump sum under the AFRCS 2010,
that person shall commence repayment of the lump sum with immediate effect.

(4) Where a person having taken resettlement commutation later rejoins the armed forces in a
post where the pay in the new service combined with existing pension exceeds pay in the old service,
the difference shall be repaid in accordance with paragraph (2) and the repayment due in relation to
the resettlement commutation sum shall be deducted from that revised sum.

(5) Any deductions under paragraphs (2) and (4) shall be made from pension, with any shortfall
immediately repayable.

Misconduct

32. Where a person’s service ends by reason of misconduct, the amount payable as set out in the
pension codes is—

(a) in the case of officers, the difference between the lump sum for length of service based on
the 34 year rate for premature voluntary retirement; and

(b) in the case of persons other than officers, the difference between the lump sum for length
of service relating to misconduct and the 37 year rate.



