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STATUTORY INSTRUMENTS

2008 No. 1597

The Supply of Machinery (Safety) Regulations 2008

PART 1

Preliminary

Interpretation

.—(1) In these Regulations—

(a) references to “the Directive” are references to Directive 2006/42/EC of the European
Parliament and of the Council on machinery, and amending Directive 95/16/EC(1); and

(b) Annexes I to XI to the Directive are reproduced in Schedule 2 (with minor changes
reflecting the Directive’s application to the EEA(2), and certain details of the Directive’s
implementation in these Regulations —in particular, the use of certain defined terms and the
adoption of gender neutral drafting), so that each Annex is a separate Part of that Schedule;
accordingly, where reference is made to an Annex designated by a Roman numeral, the
reference is to the Part of Schedule 2 designated by the corresponding Arabic numeral and
reproducing the text of the Annex to the Directive designated by that Roman numeral in
the Directive.

(2) In these Regulations—

“the 1974 Act” means the Health and Safety at Work etc Act 1974(3);

“the 1978 Order” means the Health and Safety at Work (Northern Ireland) Order 1978(4);
“the 1987 Act” means the Consumer Protection Act 1987(5);

“the 1992 Regulations” means the Supply of Machinery (Safety) Regulations 1992(6);

“applicable” means, in relation to the application of essential health and safety requirements
to any machine, those essential health and safety requirements which are expressed in Annex
I (Part 1 of Schedule 2) as applying either to all machinery or to machinery of a category to
which that machine belongs or which has a characteristic that it shares;

“authorised representative” means a person established in an EEA state who has received a
written mandate from the manufacturer to perform, on the manufacturer’s behalf, all or part
of the obligations and formalities imposed on manufacturers (either as “manufacturers” or
“responsible persons”) by these Regulations or otherwise in connection with the Directive;

“CE marking” means a mark consisting of the symbol “CE” set out in the form shown in Annex
III (Part 3 of Schedule 2);

“chains, ropes and webbing” has the meaning given in regulation 4(2)(e);
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“Commission” means Commission of the European Communities;
b

“conformity assessment” means the assessment, in accordance with Annex VIII, IX or X
(Part 8, Part 9 or Part 10 of Schedule 2), of whether machinery, or a representative model
of machinery, satisfies the applicable requirements of these Regulations, and “conformity
assessment procedure” means the procedures specified in any of those Annexes;

“enforcement authority” means—
(a) in Great Britain, subject to sub-paragraph (b)—
(1) inrelation to machinery and partly completed machinery for use at work, the Health
and Safety Executive; and
(i) in relation to any other machinery or partly completed machinery—
(aa) within each local weights and measures authority’s area, that authority; or
(bb) the Secretary of State;

(b) the Office of Rail Regulation where, in Great Britain, the Health and Safety (Enforcing
Authority for Railways and Other Guided Transport Systems) Regulations 2006(7) make
it the enforcing authority, within the meaning of section 18(7) of the 1974 Act, in relation
to machinery for use in the operation of a railway, tramway or any other system of guided
transport, as defined in those Regulations; and

(c¢) in Northern Ireland—

(1) inrelation to machinery and partly completed machinery for use at work, the Health
and Safety Executive for Northern Ireland; and

(i) in relation to any other machinery or partly completed machinery—
(aa) within each district council’s area, that council; or
(bb) the Secretary of State;

“essential health and safety requirements” means the requirements set out in Annex I (Part 1
of Schedule 2), sections 1 to 6, read in the light of the General Principles set out at the start
of that Annex;

“follow”, in relation to a responsible person and a conformity assessment procedure, means
the responsible person complying with the requirements which the conformity assessment
procedure, as expressed in Annex VIII, IX or X (Part 8, Part 9 or Part 10 of Schedule 2),
imposes on responsible persons;

“harmonised standard” means a non-binding technical specification adopted by the European
Committee for Standardisation (CEN), the European Committee for Electrotechnical
Standardisation (CENELEC) or the European Telecommunications Standards Institute (ETSI),
on the basis of a remit issued by the Commission in accordance with the procedures laid
down in Directive 98/34/EC of the European Parliament and of the Council of 22 June 1998
laying down a procedure for the provision of information in the field of technical standards
and regulations and of rules on Information Society services(8);

“the Health and Safety Executive” (except where express reference is made to the Health and
Safety Executive for Northern Ireland) means the Health and Safety Executive established
under section 10 of the 1974 Act;

“the Health and Safety Executive for Northern Ireland” means the Health and Safety Executive
for Northern Ireland established under Article 12 of the 1978 Order;

“interchangeable equipment” has the meaning given in regulation 4(2)(b);

(7) S.1.2006/557, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
(8) 0..No. L 204,21.7.1998, p.37, as amended by Directives 98/48/EC (0O.J. No. L 217, 5.8.1998, p.18) and 2006/96/EC (O.J.
No. L 363, 20.12.2006, p.81).
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“lifting accessory” has the meaning given in regulation 4(2)(d);

“machine” means an item of machinery;

“machinery” has the meaning given in regulation 4(3);

“manufacturer” means, in relation to machinery or partly completed machinery—

(a) aperson who designs or manufactures that machinery or partly completed machinery—

(i) with a view to its being placed on the market under that person’s own name or
trademark; or

(i) for that person’s own use in an EEA state; or

(b) if there is no such person, the person who places that machinery or partly completed
machinery on the market or puts it into service;

“notified body” means—
(a) a UK notified body;

(b) aperson designated as a notified body for the purposes of the Directive by another EEA
state and notified by that state to the Commission and the other EEA states under Article
14(1) of the Directive; or

(c) apersonrecognised for the purpose of carrying out the functions of a notified body under
the Directive under or by virtue of—

(i) amutual recognition agreement relating to the Directive; or

(i) a similar agreement (including a Protocol to a Europe Agreement, or another
Agreement, on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products),

which has been concluded between the European Community and a state other than an
EEA state;

“notified body criteria” has the meaning given in regulation 16(6);

“notified body designation” has the meaning given in regulations 16(2) and (4);
“official Community language” means an official language of an EEA state;

“partly completed machine” means an item of partly completed machinery;

“partly completed machinery” has the meaning given in regulation 6;

“place on the market” and related expressions have the meaning given in regulation 3;
“published harmonised standard” has the meaning given in regulation 7(4);

“put into service” and related expressions have the meaning given in regulation 3;
“removable mechanical transmission device” has the meaning given in regulation 4(2)(f);
“responsible person” means, in relation to machinery or partly completed machinery—
(a) the manufacturer of that machinery or partly completed machinery; or

(b) the manufacturer’s authorised representative;

“safe” means, in relation to machinery, that when it is properly installed and maintained, and
used for the purposes for which it is intended, or under conditions which can reasonably be
foreseen, it does not—

(a) endanger the health of, or result in death or injury to, any person; or

(b) where appropriate—
(i) endanger the health of, or result in death or injury to, domestic animals; or
(i) endanger property;

“safety component” has the meaning given in regulation 4(2)(c);
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“UK notified body” has the meaning given in regulation 16(3) and (4); and

ER]

“use at wor
operation—

means, in relation to machinery or partly completed machinery, use or

(a) by persons at work (whether exclusively or not); or

(b) otherwise than at work, in non-domestic premises made available to persons at a place
where they may use the machinery or partly completed machinery provided for their use
there,

and for these purposes, “at work” has the same meaning as it does under or by virtue of
section 52 of the 1974 Act for the purposes of Part 1 of that Act.



