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STATUTORY INSTRUMENTS

2006 No. 1269

The Measuring Instruments (Liquid Fuel
delivered from Road Tankers) Regulations 2006

PART I
PRELIMINARY

Citation and commencement

1.—(1) These Regulations may be cited as the Measuring Instruments (Liquid Fuel delivered
from Road Tankers) Regulations 2006.

(2) This regulation, regulations 2, 7, 9 and 10 and Part 1 of Schedule 2 shall come into force
on 30th May 2006.

(3) The remaining regulations shall come into force on 30th October 2006.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—

“accuracy class” means the classification of a meter measuring system determined in
accordance with paragraph 19 of Schedule 1;

“authorised representative” means a person who is established in a member State and is
authorised by a manufacturer, in writing, to act on his behalf;

“CE marking” means the CE marking referred to in regulation 12;

“the Commission” means the European Commission;

“compliance notice” means a notice served in accordance with regulation 19(2);
“conformity assessment procedure” means any procedure referred to in regulation 6;

“the Directive” means Directive 2004/22/EC of the European Parliament and of the Council
of 31st March 2004 on measuring instruments(1);

“disqualification mark” means a mark or sticker the design of which is published by the
Secretary of State and which is affixed to a meter measuring system in accordance with
regulation 22;

“enforcement authority” means any person who is, pursuant to regulation 18, authorised to
enforce these Regulations;

“enforcement notice” means a notice served in accordance with regulation 20(2);
“enforcement officer” means—

(a) an inspector; or

(1) OJNo. L135,30.4.04, p.1.


http://www.legislation.gov.uk/european/directive/2004/0022

Document Generated: 2023-08-30
Status: This is the original version (as it was originally made).

(b) a person appointed by the Secretary of State to act on his behalf to enforce Part 11 of
these Regulations;

“essential requirements” means the requirements set out in Schedule 1;
“flowrate range” means the range between the minimum flowrate and the maximum flowrate;

“harmonised standard” means a technical specification adopted by the European Committee
for Standardisation (CEN), the European Committee for Electrotechnical Standardisation
(CENELEC) or the European Telecommunications Standards Institute (ETSI) or jointly by
two or all of these organisations, at the request of the Commission pursuant to Directive 98/34/
EC of the European Parliament and of the Council of 22nd June 1998 laying down a procedure
for the provision of information in the field of technical standards and regulations and of rules
on Information Society Services(2), as amended by Directive 98/48/EC(3), and prepared in
accordance with the General Guidelines agreed between the Commission and one or more of
CEN, CENELEC and ETSI;

“instrument” has the same meaning as meter measuring system;

“in writing” includes text that is—

(a) transmitted by electronic means;

(b) received in legible form; and

(c) capable of being used for subsequent reference;

“M marking” means the M marking referred to in regulation 12;

“manufacturer” means a person responsible for the conformity of a meter measuring system
with these Regulations with a view to either placing it on the market under his own name or
putting it into use for his own purposes, or both;

“maximum permissible error” means, in the case of a meter measuring system—

(a) when it is used for trade, the limit of error determined in accordance with regulation 15;
and

(b) whenitis placed on the market or put into use, the limit of error determined in accordance
with paragraph 16 of Schedule 1;

“meter” means equipment designed to measure continuously, memorise and display the
quantity at metering conditions of liquid fuel flowing through the measurement transducer in
a closed, fully charged circuit;

“meter measuring system” means a system that comprises the meter and all devices required
to ensure correct measurement or intended to facilitate the measuring operations;

“minimum measured quantity” means the smallest quantity of liquid fuel for which the
measurement is metrologically acceptable for the meter measuring system;

“normative document” means a document containing technical specifications adopted by the
Organisation Internationale de Métrologie Légale, subject to the procedure stipulated in Article
16.1, the reference of which is published by the Commission in the Official Journal of the
European Union pursuant to Article 16.1(b);

“notified body” means—
(a) the Secretary of State; or
(b) a United Kingdom notified body; and

(c) for the purposes of regulations 4(1)(c), 20(1)(b), 22(1)(c) and 25(6), a person designated
by another member State,

(2) OJNo.L204,21.7.98, p.37.
(3) OJNo.L217,5.8.98, p.18.
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who has been notified to the Commission and the other member States pursuant to Article 11.1;
“notified body criteria” means the criteria set out in Part 1 of Schedule 2;

“place on the market” means making available for the first time in a member State an
instrument intended for an end user, whether for reward or free of charge;

“put into use” means the first use of an instrument intended for the end user for the purposes
for which it was intended;

“relevant national standard” means a standard applicable to an instrument—

(a) implementing a harmonised standard that has been published in the Official Journal of
the European Union C series; and

(b) the reference of which is published—
(1)  in the United Kingdom by the Secretary of State; or

(i) in another member State by the competent authority pursuant to the third sub-
paragraph of Article 13.1;

“relevant normative document” means a normative document applicable to an instrument, the
reference of which is published—

(a) in the United Kingdom by the Secretary of State; or

(b) in another member State by the competent authority pursuant to the third sub-paragraph
of Article 13.2;

“re-qualification mark” means a mark or sticker the design of which is published by the
Secretary of State and which is affixed to a meter measuring system in accordance with
regulation 23;

“road tanker” means a vehicle or trailer—
(a) which contains or is intended to contain liquid fuel in a tank forming part of the vehicle; or

(b) which carries on it a tank of a capacity exceeding 3 cubic metres which contains or is
intended to contain liquid fuel,

other than the tank containing the fuel used to propel the vehicle or trailer;
“sealing device” means a seal or a plug; and
“United Kingdom notified body” means a person designated under regulation 7.

(2) Other expressions used in these Regulations have the same meanings as in the Weights and
Measures Act 1985.

(3) In these Regulations, a reference to a member State includes Norway, Iceland and
Liechtenstein(4).

(4) References in these Regulations to an Article, Annex or a part of an Annex are references to
an Article, Annex or a part of an Annex to the Directive.

Application
3.—(1) Subject to paragraphs (2), (3), (4), (5) and (6), these Regulations apply to a meter
measuring system which is—

(a) for use for trade in the making of a continuous and dynamic measurement of liquid fuel
in a quantity exceeding 100 litres or 100 kilograms, delivered from a road tanker; and

(b) first placed on the market or put into use on or after 30th October 2006.

(4) The application of the Directive was extended to the European Economic Area by Decision No. 31/2005 (OJ No. L198,
28.7.05, p.20).
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(2) These Regulations do not apply to a meter measuring system—

(a) in respect of which a certificate of approval has been granted before 30th October 2006
and is in force; and

(b) which is first passed as fit for use for trade and stamped under the Measuring Equipment
(Liquid Fuel delivered from Road Tankers) Regulations 1983(5).

(3) These Regulations do not apply to a meter measuring system—

(a) in respect of a pattern of which EEC pattern approval was granted before 30th October
2006 and is in force; and

(b) which bears a mark of EEC initial verification or of EEC partial verification.
(4) These Regulations do not apply to a meter measuring system which is used to measure—
(a) liquefied gases;
(b) lubricating oils;
(c) liquid fuels of a temperature below —153°C; or
(d) liquid fuels of a dynamic viscosity exceeding 100 millipascal seconds at 15°C.

(5) These Regulations do not apply to a meter measuring system which is used in the refuelling

of aircraft, ships or hovercraft.

(6) These Regulations do not apply to a meter measuring system which is not compliant

with the essential requirements and which is displayed or presented at a trade fair, exhibition

or

demonstration, if a sign displayed visibly on or near the instrument clearly indicates that the

instrument—

(a) is not compliant with those requirements; and

(b) cannot be acquired or used until it is made compliant with those requirements by the
manufacturer.

(7) For the purposes of paragraph (3)—
(a) agrant of EEC pattern approval or the affixing of a mark of EEC initial verification shall be
in accordance with the Measuring Instruments (EEC Requirements) Regulations 1988(6)

(“the 1988 Regulations™) or, in the case of any other member State, in accordance with
the measures in force which implement—

(i) Council Directive 71/319/EEC(7);

(i1) Council Directive 71/348/EEC(8), as amended by the Treaty of Accession 1994(9);
and

(ii1) Council Directive 77/313/EEC(10), as amended by Commission Directive 82/625/
EEC(11); and

(b) the affixing of a mark of EEC partial verification shall be in accordance with the
1988 Regulations, or in the case of any other member State, in accordance with the
measures in force which implement Council Directive 71/316/EEC(12), as amended by
Council Directives 72/427/EEC(13), 83/575/EEC(14), 87/354/EEC(15), 87/355/EEC(16)
and 88/665/EEC(17).

(5
(6)
(7)
®
(€)]

S.I. 1983/1390, as amended by S.I. 1986/1210, S.I. 1994/1851, S.I. 1995/3117, S.1. 2001/85 and S.I. 2003/214.
S.11988/186, as amended by S.I. 1988/296 and S.I. 1988/1128.

0J L202, 6.9.71, p.32, repealed by the Directive.

0J L239, 25.10.71, p.9, repealed by the Directive.

Treaty concerning the accession of Norway, Austria, Finland and Sweden, signed 24.06.94.

(10) OJ L105, 28.4.77, p.18, repealed by the Directive.

(11) OJ L252,27.8.82, p.10, repealed by the Directive.

(12) OJ No. L202,6.9.71, p.1, OJ/SE 1971(1I), p.707.

(13) OJ No. L291, 28.12.72, p.156, OJ/SE 1972, 28-30 Dec., p.71.
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(14) OJ No. L332, 28.11.83, p.43.
(15) OJ No.L192, 11.7.87, p.43.
(16) OJ No. L192, 11.7.87, p.46.
(17) OJ No. L382, 31.12.88, p.42.



