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The Treasury, in exercise of the powers conferred upon them by sections 85B(3) and (5) and 90A 
of, and paragraph 19B of Schedule 9 to, the Finance Act 1996(a) and paragraph 17C of Schedule 
26 to the Finance Act 2002(b), make the following Regulations: 

Citation, commencement and effect 

1.—(1) These Regulations may be cited as the Loan Relationships and Derivative Contracts 
(Change of Accounting Practice) Regulations 2004 and shall come into force on 1st January 2005. 

(2) These Regulations have effect in relation to periods of account beginning on or after 1st 
January 2005. 

Interpretation

2. In these Regulations— 
“amortised cost basis of accounting” has the meaning given by section 103(1) of the Finance 
Act 1996(c);
“fair value accounting” has the meaning given by section 103(1) of the Finance Act 1996; 
“impairment” and “impairment loss” have the meanings given by section 103(1) of the 
Finance Act 1996(d).

Credits and debits not to be brought into account 

3. The debits and credits prescribed in regulation 4 shall not be brought into account in the first 
accounting period of a company beginning on or after 1st January 2005, but shall be brought into 
account in the first accounting period of the company beginning on or after 1st January 2006. 

(a) 1996 c. 8.  Sections 85B(3) and (5) and 90A were inserted by paragraph 3 of Schedule 10 to the Finance Act 2004 (c. 12) 
and paragraph 19B was inserted by paragraph 36 of that Schedule. 

(b) Paragraph 17C was inserted by section 52 of, and paragraph 50 of Schedule 10 to, the Finance Act 2004. 
(c) This definition was inserted by section 52 of, and paragraph 17 of Schedule 10 to, the Finance Act 2004. 
(d) These definitions were inserted by paragraph 17 of Schedule 10 to the Finance Act 2004. 
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Prescribed debits and credits 

4.—(1) Subject to paragraph (2), the debits and credits prescribed for the purpose of regulation 3 
are any debits or credits in the first accounting period of a company beginning on or after 1st 
January 2005 which must be brought into account in accordance with— 

(a) section 85B(1)(b) of the Finance Act 1996 (amounts recognised in determining 
company’s profit or loss)where the debit or credit represents a prior period adjustment; 

(b) paragraph 19A(3) of Schedule 9 to the Finance Act 1996 (adjustment on change of 
accounting policy); 

(c) paragraph 17B(1)(b) of Schedule 26 to the Finance Act 2002 (amounts recognised in 
determining company’s profit or loss) where the debit or credit represents a prior period 
adjustment; 

(d) paragraph 50A(2) of Schedule 26 to the Finance Act 2002 (adjustment on change of 
accounting policy). 

(2) The debits and credits falling within any of paragraphs (3), (4), (6) and (7) are not 
prescribed.

(3) The debits or credits falling within this paragraph are debits or credits in relation to an asset 
or liability representing a loan relationship of a company (referred to in this regulation 
respectively as “a relevant asset” and “a relevant liability”) where the latest date on which it falls 
to be fully discharged is within an accounting period of the company which begins on or after 1st 
January 2005 and ends before 1st January 2006.  
This paragraph is subject to paragraphs (6) and (7). 

(4) The debits or credits falling within this paragraph are those in relation to a derivative 
contract to which— 

(a) regulation 4 of the Disregard Regulations applies, if the matched asset is a relevant asset; 
or

(b) the Disregard Regulations do not apply, if there is a hedging relationship between the 
derivative contract and a hedged item which is a relevant asset or liability. 

(5) In paragraph (4) “the Disregard Regulations” means the Loan Relationships and Derivative 
Contracts (Disregard and Bringing into Account of Profits and Losses) Regulations 2004 and 
expressions which are defined for the purposes of those Regulations have the same meanings in 
that paragraph (4) as they have in those Regulations. 

(6) The debits falling within this paragraph are debits in relation to an asset representing a loan 
relationship falling within section 94A of the Finance Act 1996 (loan relationships with embedded 
derivatives) to the extent that the debit falling within section 85B(1)(b) of, or paragraph 19A(3) of 
Schedule 9 to, the Finance Act 1996 in relation to the host contract does not exceed the amount 
produced by the formula C – I. 
Here— 

C is the amount of any credit given in relation to the loan relationship for the accounting 
periods of the company beginning on or after 1st January 2005 but before 1st January 2006, 
and
I is the amount of interest receivable under the loan relationship for those periods. 

(7) The credits falling within this paragraph are credits in relating to an asset representing a loan 
relationship falling within section 94A of the Finance Act 1996 (loan relationships with embedded 
derivatives) to the extent that the debit falling within section 85B(1)(b) of, or paragraph 19A(3) of 
Schedule 9 to, the Finance Act 1996 in relation to the host contract does not exceed the amount 
produced by the formula D – I. 
Here— 

D is the amount of any debit given in relation to the loan relationship for the accounting 
periods of the company beginning on or after 1st January 2005 but before 1st January 2006, 
and
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I is the amount of interest receivable under the loan relationship for those periods. 

Amounts recognised in determining a company’s profit or loss in relation to held-to-
maturity assets 

5.—(1) Subject to paragraph (6), if the assets representing a loan relationship of a company 
satisfy the conditions prescribed in paragraph (5) and in accordance with generally accepted 
accounting practice those assets— 

(a) were previously dealt with for accounting purposes on an amortised cost basis of 
accounting and 

(b) are subsequently required to be dealt with for accounting purposes on the basis of fair 
value accounting, 

the debits and credits to be brought into account for the purposes of Chapter 2 of Part 4 of the 
Finance Act 1996 shall continue to be determined on an amortised cost basis of accounting. 

(2) Subject to paragraph (6), the amounts described in paragraphs (3) and (4) are excluded from 
section 85B(1) of the Finance Act 1996 in the circumstances specified in those paragraphs. 

(3) If the assets representing a loan relationship of a company satisfy the conditions prescribed 
in paragraph (5), the amount is any debit or credit representing the difference between the carrying 
value of the asset recognised for accounting purposes at the time the company ceased to treat the 
asset as held-to-maturity and the fair value of the asset immediately after that time. 

(4) If the assets representing a loan relationship of a company cease to satisfy the conditions 
prescribed in paragraph (5), the amount is any debit or credit representing profits or losses— 

(a) brought into account in the statement of realised gains or losses or statement of changes 
in equity for the periods in which the asset was treated as available-for-sale, 

(b) which are transferred from the statement of realised gains or losses or statement of 
changes in equity for the period in which the company ceased to satisfy the conditions in 
paragraph (5), and 

(c) which are brought into account in the company’s profit and loss account or income 
statement for the period in which the company ceased to satisfy the conditions in 
paragraph (5) and any subsequent accounting period. 

(5) The conditions prescribed in relation to an asset are that— 
(a) in accordance with generally accepted accounting practice, it is treated at any time as 

available-for-sale, 
(b) in accordance with generally accepted accounting practice, it has at any previous time 

been treated as held-to-maturity, 
(c) it becomes treated as available-for-sale as a result of the disposal by the company of one 

or more assets previously treated as held-to-maturity, and 
(d) the amortised cost of the asset or assets disposed of (referred to in paragraph (c)) in the 

accounting period in which the disposal was made is greater than 10% of the amortised 
cost of all the assets then treated by the company as held-to-maturity in that period. 

(6) A company may elect that this regulation does not apply. 
(7) An election under paragraph (6) applies to all of the company’s assets which satisfy the 

conditions in paragraph (5). 
(8) An election under paragraph (6)— 

(a) shall be made by notice in writing to the Inland Revenue, 
(b) within 90 days of the end of the company’s accounting period in which the disposal 

mentioned in paragraph (5)(c) took place, 
has effect for the succeeding accounting period and all subsequent accounting periods until the 
assets representing a loan relationship of the company cease to satisfy the conditions prescribed in 
paragraph (5). 



Derek Twigg 
Jim Murphy 

9th December 2004 Two of the Lords Commissioners of Her Majesty’s Treasury 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations make provision for certain credits and debits not to be brought into account 
in the first accounting period of a company beginning on or after 1st January 2005, are for those 
credits and debits instead to be brought into account in the first accounting period beginning on or 
after 1st January 2006. 

Regulation 1 provides for the citation and commencement of the Regulations, and regulation 2 
for interpretation. 

Regulation 3 provides that the debits and credits prescribed by regulation 4 shall not be brought 
into account in the first accounting period of a company beginning on or after 1st January 2005, 
but shall instead be brought into account in the first accounting period of a company beginning on 
or after 1st January 2006.  

Regulation 4 prescribes the debits and credits referred to in regulation 3. 

Regulation 5 allows companies which hold assets which they have treated for accounting 
purposes as held-to-maturity and which subsequently are required to be treated for those purposes 
as available-for-sale may continue to be treated for tax purposes as if they were held-to-maturity. 
The concepts of assets which are held-to maturity or available-for sale are set out in International 
Accounting Standards 32 and 39 issued by the International Accounting Standards Board. 

These Regulations do not impose new costs on business. 
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