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STATUTORY INSTRUMENTS

2001 No. 2855

Education (School Teacher Appraisal)
(England) Regulations 2001

PART II
PROVISIONS APPLYING TO TEACHERS EMPLOYED AT SCHOOL

Application of Part II

3.—(1)  Part II applies to the appraisal of the performance of a teacher who—
(a) is employed by a local education authority in a community, voluntary, foundation,

community special, foundation special school or nursery school or by the governing body
of a community, voluntary, foundation, community special or foundation special school;
and

(b) if he is employed under a fixed term contract of employment, is employed for a period
of one school term or more;

and “teacher” in this Part shall be interpreted accordingly.
(2)  Regulations 6, 7, 11, 12, 14 and 16 shall not apply to a head teacher who is not employed under

the terms and conditions determined by the Secretary of State by order under the School Teachers'
Pay and Conditions Act 1991(1).

Interpretation of Part II

4.—(1)  In this Part—
“appraisal statement” means an appraisal statement prepared under regulation 16 in respect
of a teacher;
“external adviser” means a person appointed as such by a school governing body being one
of the persons on a list of advisers in relation to the appraisal of head teachers maintained by
the Secretary of State;
“nursery school” means a nursery school maintained by a local education authority for which a
management committee, governing body or board of governors (however described) has been
constituted and which is charged with the exercise of staff management functions;
“school” means—
(a) a community, voluntary, foundation, community special, or foundation special school; or
(b) a nursery school;
“school day”, in relation to a school, means any day on which at that school there is a school
session;

(1) 1991 c. 49.
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“school which has a religious character” means a foundation or voluntary school designated as
a school having such a character under section 69(3) of the School Standards and Framework
Act 1998(2);
“short fixed term contract” means a fixed term contract of one school term or more but less
than one year; and
“teacher” has the meaning assigned to it in regulation 3.

(2)  In the application of Part II to a teacher employed to work at a nursery school—
“chairman of the governing body” means the chairman of the management committee,
governing body or board of governors (however described) of the school;
“governing body” means the management committee, governing body or board of governors
(however described) of the school; and
“governor” means a member of the management committee, governing body or board of
governors (however described) of the school.

Duty to appraise

5.—(1)  It shall be the duty of the governing body of a community, voluntary, foundation,
community special, or foundation special school to secure that the performance of teachers in
discharging their duties at the school is regularly appraised in accordance with this Part.

(2)  It shall be the duty of the local education authority responsible for maintaining a nursery
school to secure that the performance in discharging their duties of teachers at the school is regularly
appraised in accordance with this Part.

Appointment of appraisers for head teachers

6.—(1)  The governing body of a school shall appoint two or three governors to be appraisers for
the head teacher, and may appoint a new appraiser in place of an existing appraiser at any time.

(2)  No governor who is a teacher or other member of staff at the school shall be apppointed as
appraiser of the head teacher.

(3)  Subject to paragraph (4), one or more of the appraisers of the head teacher of—
(a) a school which has a religious character; or
(b) a voluntary aided school which does not have a religious character,

shall be foundation governors of the school.
(4)  Where the governing body of a voluntary aided school appoints three governors as appraisers

of the head teacher under paragraph (1), not less than two of them shall be foundation governors
of the school.

Appointment of external advisers for head teachers

7. The governing body of a school shall appoint an external adviser in relation to the appraisal
of the head teacher, and may appoint a new external adviser in place of an existing external adviser
at any time.

Appointment of appraisers for other teachers

8.—(1)  The head teacher shall appoint as appraiser for every other teacher at the school, a teacher
at the school who may be the head teacher.

(2) The order currently in force under this provision in relation to England is S.I.1999/2432.
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(2)  The head teacher may appoint a new appraiser in place of an existing appraiser at any time.

The appraisal cycle

9.—(1)  Subject to the following provisions of this regulation, and to regulations 10 and 11, the
governing body of a school shall determine the timing of the appraisal cycle for the head teacher
(including an acting head teacher) and the head teacher shall determine the timing of the appraisal
cycle for every other teacher at the school.

(2)  Except as provided for in regulation 10(4), (5), (6) and (7) the length of an appraisal cycle
shall be one year.

(3)  Once begun, appraisal cycles for every teacher shall be continuous.

10.—(1)  If a teacher moves to a post in another school or to a new post as a head teacher, the
appraisal cycle shall begin again.

(2)  The governing body may determine that the length of the first appraisal cycle under these
regulations of the head teacher of the school shall be a period of less than one year.

(3)  If a teacher other than a head teacher moves to a new post in the same school the head teacher
may determine that the appraisal cycle shall begin again.

(4)  If a teacher becomes an acting head teacher the governing body may determine that—
(a) the appraisal cycle shall begin again; and
(b) the teacher shall be appraised as a head teacher.

(5)  Where a teacher’s appraisal cycle begins again under paragraph (1), (3) or (4)(a), the head
teacher or the governing body may determine that the length of the teacher’s first appraisal cycle in
his new post shall be a period of less than one year.

(6)  Where the teacher is employed under short fixed term contract the length of the appraisal
cycle shall be the term of the contract.

(7)  In the case of the first appraisal cycle under these Regulations of a school teacher other than
a head teacher, the head teacher may determine that the length of the cycle shall be a period of not
less than nine months and not exceeding 18 months.

(8)  The appointment of a new appraiser or new external adviser shall not cause a teacher’s
appraisal cycle to begin again.

11. The governing body shall secure that objectives have been agreed or set for the head teacher
of a school in accordance with regulation 12 on or before 31st December 2001 and on or before 31st
December in every subsequent year.

Planning appraisal and setting of objectives

12.—(1)  Before or at the start of the appraisal cycle, all the appraisers of a head teacher, the
external adviser and the head teacher shall meet to plan and prepare for the appraisal and to seek to
agree objectives which shall include objectives relating to—

(a) school leadership and management; and
(b) pupil progress.

(2)  If objectives are not agreed under paragraph (1), the appraisers shall set the objectives for
the head teacher.

(3)  The objectives agreed or set under this regulation shall be recorded in a written statement
of objectives and in the case of objectives set under paragraph (2) the head teacher may add to it
comments in writing.
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13.—(1)  This regulation applies in relation to the appraisal of a teacher who is not a head teacher.
(2)  Before or at the start of the appraisal cycle, the appraiser and the teacher shall meet to plan and

prepare for the appraisal and to seek to agree objectives which shall include objectives relating to—
(a) developing and improving the teacher’s professional practice; and
(b) pupil progress.

(3)  If objectives are not agreed under paragraph (2), the appraiser shall record such objectives as
he considers appropriate in writing, and the teacher may add comments in writing.

(4)  The objectives agreed under paragraph (2), or where objectives have not been agreed, the
objectives recorded under paragraph (3) and the teacher’s written comments shall be recorded in a
written statement of objectives.

(5)  Where a teacher is employed at more than one school the requirements of subsections (2) to
(4) above must be met in relation to each school.

14.—(1)  A teacher’s objectives may be revised at any time during the appraisal cycle where the
teacher and his appraiser, or in the case of a head teacher all his appraisers, agree.

(2)  Where a teacher’s objectives are revised under this regulation—
(a) his statement of objectives shall be amended to show the agreed revision;
(b) references in these Regulations to his objectives shall be read as references to his revised

objectives; and
(c) references in these Regulations to his statement of objectives shall be read as references

to his amended statement of objectives.

Classroom observation

15.—(1)  In appraising a teacher who is not a head teacher the appraiser shall observe the teacher
teaching on at least one occasion.

(2)  An appraiser may not without first consulting the teacher obtain from any other person
information, whether written or oral, relevant to the teacher’s performance.

The appraisal interview and the appraisal statement

16.—(1)  At or near the end of the appraisal cycle, the appraiser and the teacher, and in the case
of a head teacher, all the appraisers, the external adviser and the head teacher shall hold an appraisal
interview, with the objects of—

(a) reviewing the teacher’s performance and identifying his achievements and aspects in
which further development would be desirable;

(b) assessing the extent to which the teacher has met the objectives agreed or set under
regulation 12 or recorded under regulation 13(4); and

(c) identifying any training and developmental needs and ways of meeting such needs.
(2)  Not later than the end of the period of 10 school days beginning with each appraisal interview,

the appraiser or appraisers shall prepare a written appraisal statement recording the main points
made by the appraiser or appraisers and the teacher at the interview and the conclusions reached,
and there shall be recorded in a separate annex to the appraisal statement (which shall form part of
the statement) the training and developmental needs and ways of meeting such needs identified at
the interview.

(3)  An appraisal interview under paragraph (1) may be combined with a meeting under
regulation 12 or 13 in relation to the following appraisal cycle.
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(4)  The appraiser shall give the teacher a copy of the appraisal statement not later than the end
of the period of 10 school days beginning with the date of the appraisal interview.

(5)  The teacher may, not later than the end of the period of 10 school days beginning with the
date on which he first had access to the appraisal statement, add to it comments in writing.

Appraisal procedures

17. Subject to regulations 12 to 16, the governing body of a school shall determine any ancillary
or supplementary procedures for the appraisal of the teachers at the school.

Head teacher’s report

18.—(1)  At least once during each school year the head teacher shall make a written report to
the governing body about the operation of teachers' appraisal at the school, the effectiveness of the
school’s appraisal procedures, and the training and developmental needs of the teachers.

(2)  The governing body of a nursery school shall upon request provide a copy of the head teacher’s
report to the Chief Education Officer or representative of that officer.

Review of appraisal

19.—(1)  A teacher shall be entitled to complain about an appraisal statement not later than the
end of the period of 10 school days beginning with the day on which he first had access to it.

(2)  The review officer in relation to a complaint by a head teacher shall be the chairman of the
governing body, but where the chairman of the governing body had participated in the appraisal
complained of, the governing body shall appoint one or more governors who have not participated
in the appraisal complained of as review officers in relation to such complaint.

(3)  The review officer in relation to a complaint by a teacher who is not a head teacher shall be
the head teacher, but where the appraiser is the head teacher, the review officer shall be the chairman
of the governing body.

(4)  No governor who is a teacher or other staff member at the school shall be appointed as a
review officer for a teacher at the school.

(5)  The review officer shall not later than the end of the period of 10 school days beginning with
the day on which he was provided with a copy of the appraisal statement conduct and conclude a
review of the appraisal complained of, and shall take account of any representations made by the
teacher.

(6)  The review officer may—
(a) order the appraisal statement to stand with or without observations of his own; or
(b) with the agreement of the appraiser, or in the case of a head teacher all the appraisers,

amend the appraisal statement; or
(c) except where the teacher is employed under a short fixed term contract, order that the

appraisal statement be expunged and order a new appraisal.
(7)  Where a new appraisal is ordered under paragraph (6)(c)—

(a) in the case of a head teacher, all the appraisers shall be replaced by new appraisers
appointed in accordance with regulation 6; and

(b) in the case of a teacher who is not a head teacher, a new appraiser shall be appointed in
accordance with regulation 8, and where the head teacher was the appraiser the review
officer shall appoint as appraiser the head teacher of another school or such other person
of suitable seniority, expertise and experience as he considers fit,
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and subject to paragraph (8) the review officer shall determine which appraisal procedures shall be
repeated.

(8)  The review officer shall not—
(a) determine that new objectives be agreed or set in accordance with regulation 12 or 13; or
(b) determine that the objectives agreed or set under regulation 12 or 13 be revised.

(9)  All appraisal procedures determined to be repeated where a new appraisal is ordered under
paragraph (6)(c) shall be completed by not later than the end of the period of 15 school days
beginning with the date on which the review officer made his order.

Use and retention of appraisal statements

20.—(1)  This regulation applies in the case of a head teacher.
(2)  The appraisers shall give the appraisal statement to the chairman of the governing body.
(3)  The chairman of the governing body shall provide a copy of the appraisal statement to—

(a) the appraisers, upon request;
(b) any review officer, who shall also be given access to the statement of objectives for the

appraisal cycle to which the statement relates;
(c) any governors responsible for advising about, or taking decisions in relation to, the use of

any discretion in relation to the head teacher’s pay, upon request;
(d) in the case of the head teacher of a school which does not have a delegated budget the Chief

Education Officer or any officer or adviser specifically designated by the Chief Education
Officer with responsibility for advising about, or taking decisions in relation to, the use of
any discretion in relation to the head teacher’s pay, upon request; and

(e) in the case of the head teacher of a nursery school the Chief Education Officer, upon
request.

(4)  The chairman of the governing body shall provide the appraisal statement to the Chief
Education Officer or any officer or adviser specifically designated by the Chief Education Officer
with responsibility for advising about, or taking decisions in relation to, the performance of head
teachers pursuant to paragraph 23 of Schedule 16 and paragraph 22 of Schedule 17 to the School
Standards and Framework Act 1998(3), upon request.

(5)  The chairman of the governing body shall make a head teacher’s current statement of
objectives available to a new appraiser appointed otherwise than at the beginning of an appraisal
cycle.

(6)  The chairman of the governing body shall provide a copy of the annex to the appraisal
statement referred to in regulation 16(2) to the person or persons responsible for planning the training
and development of teachers at the school.

(7)  A head teacher shall keep a copy of his appraisal statement until at least three years after his
next appraisal statement has been finalised.

(8)  The governing body shall keep a copy of the head’s appraisal statement until at least three
years after his next appraisal statement has been finalised.

21.—(1)  This regulation applies in the case of a teacher who is not a head teacher.
(2)  The appraiser shall give the appraisal statement to the head teacher.
(3)  The head teacher shall make the appraisal statement available to—

(a) the appraiser, upon request;

(3) 1998 c. 31.
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(b) any review officer, who shall also be given access to the statement of objectives for the
appraisal cycle to which the statement relates;

(c) any governors responsible for advising about, or taking decisions in relation to, the
promotion of the teacher or the use of any discretion in relation to his pay, upon request;
and

(d) in the case of a teacher employed at a school which does not have a delegated budget
the Chief Education Officer or any officer or adviser specifically designated by the Chief
Education Officer with responsibility for advising about, or taking decisions in relation to,
the promotion of the teacher or the use of any discretion in relation to his pay, upon request.

(4)  The head teacher shall make a teacher’s current statement of objectives available to a new
appraiser appointed otherwise than at the beginning of an appraisal cycle.

(5)  The head teacher shall provide a copy of the annex to the appraisal statement referred to in
regulation 16(2) to the person or persons responsible for planning the training and development of
teachers at the school.

(6)  The head teacher shall keep a teacher’s appraisal statement until at least three years after his
next appraisal statement has been finalised.

22.—(1)  Relevant information from appraisal statements may be taken into account by head
teachers, school governing bodies (including committees of governing bodies), Chief Education
Officers or any officers or advisers specifically designated by a Chief Education Officer under
regulation 20(3)(d), 20(4) or 21(3)(d) in taking decisions, and in advising those responsible for taking
decisions, about the performance, promotion, dismissal or discipline of teachers or the use of any
discretion in relation to pay.

(2)  Appraisal procedures shall not form part of any disciplinary or dismissal procedures.
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