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SCHEDULE

STANDING ORDERS OF THE SCOTTISH PARLIAMENT

CHAPTER 13:
STATEMENTS AND PARLIAMENTARY QUESTIONS

Rule 13.1 Personal statements

1. Any member may, at the discretion of the Presiding Officer, make a personal statement to a
meeting of the Parliament.

2. A member wishing to make a personal statement shall notify the Presiding Officer that he or
she wishes to do so.

3. If'the Presiding Officer decides that a personal statement may be made, he or she shall notify
the Parliamentary Bureau who shall include notice of that statement in a business programme.

4. Where a personal statement is made, it may not be debated.

Rule 13.2 Ministerial statements

1. Where a member of the Scottish Executive or junior Scottish Minister wishes to make a
statement to a meeting of the Parliament (“a ministerial statement”), notice shall be given to the
Presiding Officer. The Presiding Officer shall then notify the Parliamentary Bureau who shall include
notice of the ministerial statement in a business programme. A ministerial statement may be debated.

2. Where a ministerial statement is of an urgent nature, the member of the Scottish Executive
or junior Scottish Minister wishing to make the statement may, on giving notice of the statement to
the Presiding Officer, request that it be made on that day. If the statement is, in the opinion of the
Presiding Officer, sufficiently urgent, he or she shall allow the statement to be made and debated
and shall make any necessary alteration to the daily business list. Members shall be notified that any
such statement is to be made and of any subsequent alteration to the daily business list.

Rule 13.3 Questions to the Scottish Executive
1. Any member may put a question to the Scottish Executive for answer in the Parliament.
2. Questions shall be in writing and lodged with the Clerk.
3. A question shall—-

(a) be brief, clearly worded, and address specific points;

(b) relate to a matter for which the First Minister, the Scottish Ministers or the Scottish Law
Officers have general responsibility;

(c) be in English;

(d) be prefaced by the name of the member asking it;
(e) not contain offensive language;

(f) not express a point of view; and

(g) not breach any enactment or rule of law or be contrary to the public interest.

4. A question shall specify whether it is for oral answer (“an oral question”) or for written answer
(“a written question”).
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5. A member may withdraw a question lodged by him or her at any time before it is answered
by notifying the Clerk.

Rule 13.4 Admissibility of questions

1. A question is admissible unless—
(a) it does not comply with the requirements of Rule 13.3.3; or

(b) the information sought has been provided in response to a similar question in the 6 months
before the member seeks to lodge the question.

2. Any dispute as to whether a question is admissible shall be determined by the Presiding Officer.

Rule 13.5 Written questions

1. A written question concerning a matter for which the First Minister is alone responsible may
be answered only by the First Minister. A written question concerning the operation of the systems
of criminal prosecution and investigation of deaths in Scotland may be answered only by the Lord
Advocate or the Solicitor General for Scotland. Other written questions may be answered by any
member of the Scottish Executive.

2. The answer to a written question shall be lodged with the Clerk. An answer shall be lodged
normally within 14 days of the question being lodged.

3. The Clerk shall publish all written questions in the Business Bulletin. An answer to a written
question shall be published along with the question in the Official Report.

Rule 13.6 Oral questions
1. Oral questions may be answered at Question Time or Open Question Time.

2. Question Time shall be a period of up to 30 minutes each week (normally on Thursdays) at
a meeting of the Parliament during which questions selected under paragraph 6 may be put to and
answered by members of the Scottish Executive or junior Scottish Ministers.

3. Open Question Time shall be a period of up to 15 minutes each week immediately following
Question Time during which questions selected under paragraph 5 may be put to and answered by
members of the Scottish Executive or junior Scottish Ministers.

4. A member may lodge an oral question only on the eighth or ninth days before the Question
Time at which he or she wishes the question to be answered. A question may be lodged at any time
during the ninth day before Question Time but may be lodged only up to 14:00 during the eighth day
before Question Time. A member may lodge only one question for answer at any Question Time.

5. At the end of the eighth day before Question Time the Presiding Officer may select, from all
admissible oral questions lodged on the eighth or ninth days before Question Time, up to 3 questions
(“Open Questions”) for answer at Open Question Time.

6. After any Open Questions have been selected, the Clerk shall select, from the remaining
admissible oral questions lodged on the eighth or ninth days before Question Time, questions for
answer at Question Time. These questions shall be selected on a random basis.

7. Notice of questions selected under paragraphs 5 and 6 shall be given to members in the
Business Bulletin.
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Rule 13.7 Question Time and Open Question Time

1. An oral question concerning a matter for which the First Minister is alone responsible shall
normally be answered by the First Minister but may exceptionally be answered by any other member
of the Scottish Executive. An oral question concerning the operation of the systems of criminal
prosecution and investigation of deaths in Scotland shall normally be answered by the Lord Advocate
or the Solicitor General for Scotland but may exceptionally be answered by another member of the
Scottish Executive. Other oral questions may be answered by any member of the Scottish Executive
or a junior Scottish Minister.

2. A question is taken at Question Time or Open Question Time when it is called by the Presiding
Officer.

3. Questions shall be taken in the order in which they are printed in the Business Bulletin.

4. When a question is taken at Question Time or Open Question Time, it may be asked only by
the member who lodged it.

5. At Question Time, after a question is answered, the member who asked it may ask one
supplementary question and may, at the discretion of the Presiding Officer, ask further supplementary
questions.

6. At Open Question Time, after a question is answered, any member may, at the discretion of
the Presiding Officer, ask a supplementary question.

7. A member asking a question shall, in asking the question, not depart from the terms of the
question.

8. A member may ask a supplementary question only on the same subject matter as the original
question and shall, in asking the question, do so briefly.

9. A question selected for answer at Question Time or Open Question Time but which is not
taken shall be treated as a written question and shall be answered in accordance with Rule 13.5.

Rule 13.8 Emergency Questions

1. Where an oral question is of an urgent nature the member lodging it may, if it is lodged by
10:00 on a day on which there is a meeting of the Parliament, request that it is answered that day,
whether or not there is a period set aside for Question Time that day. The Clerk shall notify the
Presiding Officer of the lodging of such a question as soon as possible after it is lodged. Such a
question is referred to as “an emergency question”.

2. If an emergency question is, in the opinion of the Presiding Officer, sufficiently urgent, he or
she shall allow the question to be put and answered at an appropriate point during the meeting of
the Parliament and shall make any necessary alteration to the daily business list. Members shall be
notified that any such question is to be put and of any subsequent alteration to the daily business list.

3. An emergency question concerning a matter for which the First Minister is alone responsible
shall normally be answered by the First Minister but may exceptionally be answered by any other
member of the Scottish Executive. An emergency question concerning the operation of the systems
of criminal prosecution and investigation of deaths in Scotland shall normally be answered by the
Lord Advocate or the Solicitor General for Scotland but may exceptionally be answered by another
member of the Scottish Executive. Other emergency questions may be answered by any member of
the Scottish Executive or a junior Scottish Minister.

4. When an emergency question is taken it may be asked only by the member who lodged it.

5. After an emergency question is answered the member who asked it may ask one supplementary
question and may, at the discretion of the Presiding Officer, ask further supplementary questions.
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6. A member asking an emergency question shall, in asking the question, not depart from the
terms of the question. A member asking a supplementary question shall, in asking the question, do
so briefly.

7. A member may ask a supplementary question only on the same subject matter as the original
question and shall, in asking the question, do so briefly.

Rule 13.9 Questions to Presiding Officer

1. Any member may address a question on a matter concerning the Parliamentary corporation or
the staff of the Parliament to the Presiding Officer. Such a question may be answered by any member
of the Parliamentary corporation.

2. A question addressed to the Presiding Officer under paragraph 1 shall normally be for written
answer but may, exceptionally, be for oral answer.

3. Rules 13.3 to 13.7 shall apply to questions to the Presiding Officer under paragraph 1 as they
apply to questions to the Scottish Executive with such modifications as are appropriate.



