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STATUTORY INSTRUMENTS

1998 No. 1947
EDUCATION, ENGLAND AND WALES

The Education (Infant Class Sizes)
(Transitional Provisions) Regulations 1998

Made - - - - 10th August 1998
Laid before Parliament 11th August 1998
Coming into force - - 1st September 1998

In exercise of the powers conferred upon the Secretary of State by sections 138(7) and 144 of, and
paragraph 6 of Schedule 32 to, the School Standards and Framework Act 1998(1), the Secretary of
State for Education and Employment, as regards England, and the Secretary of State for Wales, as
regards Wales, hereby make the following Regulations:

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Education (Infant Class Sizes) (Transitional
Provisions) Regulations 1998, and shall come into force on 1st September 1998.

(2) These Regulations apply in relation to
(a) any existing maintained school in England or Wales which contains an infant class, and

(b) the admission of a child to any such school for education in an infant class in the 1999
—2000 school year.

Interpretation
2.—(1) In these Regulations
“the 1996 Act” means the Education Act 1996(2);
“the 1998 Act” means the School Standards and Framework Act 1998;
“admission authority”

(a) inrelation to a county or voluntary school, has the meaning given in section 415 of the
1996 Act, and

(b) inrelation to a grant-maintained school, means the governing body;

“approved admission number” has the meaning given in section 426 of the 1996 Act;

(1) 1998 c. 31; see section 142(1) for the definition of “prescribed” and “regulations”.
2) 1996 c. 56.
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“existing maintained school” means

(a) any county or voluntary school, or

(b) any grant-maintained school,

(within the meaning of the 1996 Act) which contains an infant class;
“infant class” has the meaning given by section 4 of the 1998 Act;

“qualifying prejudice” means prejudice to the provision of efficient education or the efficient
use of resources by reason of measures required to be taken in order to ensure compliance with
the duty imposed by section 1(6) of the School Standards and Framework Act 1998;

“relevant age group” has the meaning given by section 579(1) of the 1996 Act;

“relevant standard number” has the meaning given in section 411(7) of the 1996 Act.

Suspension of certain provisions of the 1996 Act

3.—(1) This Regulation applies to an existing maintained school where the Secretary of State
certifies that, in his opinion, the admission to that school in the 1999—2000 school year of a number
of children in any relevant age group equal to the relevant standard number or (as the case may be)
the approved admission number may result in qualifying prejudice (whether the prejudice would
arise in that school year or in any subsequent year).

(2) Where this Regulation applies to an existing maintained school, the designated provisions
(as defined in paragraph (5)) shall not have effect in relation to the admission to that school of any
child who falls within an age group of pupils who would be educated in an infant class at the school
in the 1999—2000 school year.

(3) For the purposes of paragraph (1), the admission to an existing maintained school of a
child in any relevant age group shall be taken to include the transfer of a child to a reception class
where he had previously been admitted to that school for nursery education; and for the purposes
of paragraph (2) such a child shall be regarded as admitted to an existing maintained school upon
his transfer to a reception class.

(4) Where the Secretary of State gives a certificate referred to in paragraph (1) in relation to any
existing maintained school, the admission authority for that school shall (if they have not already
done so) forthwith

(a) (in the case of a county or voluntary school) carry out the review of the relevant standard
number applicable to admissions to an infant class at the school as required under
section 421A(2) of the 1996 Act, and where appropriate, apply for a variation of that
number as required under section 421A(3)(3); or

(b) (in the case of a grant-maintained school) carry out the review of the approved
admission number applicable to admissions to an infant class at the school as required by
section 426A(2) of the 1996 Act, and where appropriate vary that number as required by
section 426A(3)(4).

(5) In this regulation “the designated provisions” means the following provisions of the 1996 Act

(a) section 411(6) (prejudice not to be taken to arise from the admission to a county or
voluntary school of a number of pupils which does not exceed the relevant standard
number or any higher admission number fixed in accordance with section 416(1));

(b) section 416(1) (admission authority for a county or voluntary school not to fix an
admission number which is less than the relevant standard number);

(3) Section 421A is inserted in the 1996 Act in relation to an existing maintained school by paragraph 2 of the Schedule to the
Education Act 1996 (Infant Class Sizes) (Modification) Regulations 1998 (S.1.1998/1948).
(4) Section 426A is inserted in the 1996 Act in relation to an existing maintained school by paragraph 5 of the Schedule to the
Education Act 1996 (Infant Class Sizes) (Modification) Regulations 1998 (S.I. 1998/1948).
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(c) section 425B(3)(5) (prejudice not to be taken to arise from the admission of a number of
pupils to a grant-maintained school which does not exceed the number of pupils intended
to be admitted to the school in that age group in that year); and

(d) section 426(1) (governing body of a grant-maintained school not to fix an admission
number which is less than the approved admission number).

Schools to which regulation 3 applies: fixing admission numbers etc.

4.—(1) Where regulation 3 applies to any existing maintained school

(a) the admission authority for that school shall not fix as the number of children in a relevant
age group of pupils whom it is intended to admit to the school for education in an
infant class at the school in the 1999—2000 school year a number which falls below the
maximum admission number (as defined in paragraph (2)); and

(b) no prejudice shall be taken to arise for the purposes of section 411(3)(a) or (as the case
may be) 425B(1) of the 1996 Act from the admission to that school in that school year
of a number of pupils in that age group which does not exceed the maximum admission
number.

(2) For the purposes of paragraph (1), the maximum admission number is the maximum number
of pupils in the relevant age group specified in paragraph (1)(a) who, in the opinion of the admission
authority, could be admitted to the school in the 1999—2000 school year without qualifying
prejudice arising in any school year after the coming into force of Regulations under section 1 of the
1998 Act by virtue of which any limit on infant class sizes is to apply in relation to the school(6).

Existing maintained schools: determining admission arrangements

5.—(1) This regulation applies where, at any time before 1st September 1998, the admission
authority for any existing maintained school have determined or published arrangements

(a) for the admission of pupils to an infant class at that school in the 1999—2000 school year,
or

(b) for appeals against decisions taken in relation to the admission of such pupils.
(2) Where

(a) the arrangements mentioned in paragraph (1) are to any extent inconsistent with the
provisions of the 1996 Act referred to in the Schedule to the Education Act 1996 (Infant
Class Sizes) (Modification) Regulations 1996(7) as they have effect as specified in that
Schedule, or

(b) in the case of a school to which regulation 3 applies, the admission number specified in
those arrangements as the number of pupils which it is intended to admit to the school
for education in an infant class exceeds the maximum admission number (as defined in
regulation 4(2)),

the admission authority shall, subject to paragraph (3), forthwith determine and publish fresh
arrangements which are consistent with those provisions or (as the case may be) specify an admission
number which does not exceed the maximum admission number.

(3) Before determining any fresh arrangements in accordance with paragraph (2), the admission
authority shall consult

(5) Section 425B is inserted in the 1996 Act in relation to an existing maintained school by paragraph 3 of the Schedule to the
Education Act 1996 (Infant Class Sizes) (Modification) Regulations 1998 (S.I. 1998/1948).

(6) See, in relation to schools in England, the Education (Infant Class Sizes) Regulations 1998 (S.I. 1998/1973); and in relation
to schools in Wales, the Education (Infant Class Sizes) (Wales) Regulations 1998 (S.I. 1998/1943). Both sets of Regulations
come into force on Ist September 1998.

(7) S.I 1998/1948.
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(a) in the case of a county or voluntary school

(1) the governing body (where the local education authority are the admission authority),
or

(i1) the local education authority (where the governing body are the admission authority);
or

(b) in the case of a grant-maintained school
(1) the local education authority in whose area the school is situated, and

(i) (in relation to a school in England) the Funding Agency for Schools.

Tessa Blackstone
Minister of State,

7th August 1998 Department for Education and Employment
Peter Hain

Parliamentary Under Secretary of State, Welsh

10th August 1998 Office
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations make transitional provisions in connection with the imposition of a limit on the
size on infant classes at maintained schools in England and Wales under section 1 of the School
Standards and Framework Act 1998. They apply in relation to the admission of children to such
schools for education in infant classes in the 1999—2000 school year.

The Regulations disapply certain provisions of the Education Act 1996 concerning the fixing of the
number of children to be so admitted. Those provisions will still apply to the admission of children
in the 1999—2000 school year since the relevant provisions of the 1998 Act will not come into force
until 1st September 1999.

The disapplication of those provisions is for the purpose of enabling a school’s admission authority
to review and, if necessary, adjust the relevant standard number (or approved admission number)
so that it is compatible with the duty to comply with the limit on infant class sizes (which will
apply with effect from the 1999—2000 school year in relation to schools in Wales, or from the
2001—2002 school year in relation to schools in England). The disapplication in the case of any
particular school is dependent on the consent of the Secretary of State (regulation 3). During the
period of the disapplication, alternative provisions apply as regards the fixing of admission numbers
(regulation 4).

In addition, the admission authority for an existing maintained school are required to determine and
publish fresh admission arrangements for the school where, before 1st September 1998, they have
already published the school’s admission arrangements for the 1999—2000 school year and

(a) either those arrangements are incompatible with the 1996 Act (as modified by the
Education Act 1996 (Infant Class Sizes) (Modification) Regulations 1998), or

(b) the admission to the school of a number of children equal to the admission number
specified in those arrangements would mean that the class size limit could not be met
without prejudice to efficient education or the efficient use of resources (regulation 5).



