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SCHEDULE

THE MID AND WEST WALES FIRE SERVICES COMBINATION SCHEME

PART I
CITATION, COMMENCEMENT AND INTERPRETATION

Citation and commencement

1. This scheme may be cited as the Mid and West Wales Fire Services Combination Scheme and
shall come into force—

(a) for the purposes of constituting an authority as the fire authority for the combined
area constituted by the scheme, and the performance by that authority of any functions
necessary for bringing the scheme into full operation on 1st April 1996, on the day on
which the Mid and West Wales Fire Services (Combination Scheme) Order 1995(1) comes
into force, and

(b) for all other purposes, on 1st April 1996.

Interpretation

2. In this scheme any reference to a paragraph or a Part is a reference to a paragraph or a Part
of this scheme, and—

“the Authority” means the fire authority constituted for the combined area by virtue of
paragraph 4;
“the combined area” means the fire authority area comprising the areas referred to in paragraph
3;
“the combined fire service fund” means the combined fire service fund established by virtue
of paragraph 6;
“constituent authority” means a council referred to in paragraph 3; and
“the fire brigade” means, unless otherwise indicated, the fire brigade established for the
combined area by virtue of paragraph 5.

PART II
GENERAL

The combined area

3. The areas of the following councils, namely Cardiganshire County Council, Carmarthenshire
County Council, Neath and Port Talbot County Borough Council, Pembrokeshire County Council,
Powys County Council and Swansea County Council shall be combined and shall become the
combined area.

(1) S.I. 1995/3229.
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Combined Fire Authority

4.—(1)  There shall be constituted as the fire authority for the combined area an authority to be
known as the Mid and West Wales Fire Authority or Awdurdod Tân Canolbarth a Gorllewin Cymru.

(2)  The Authority shall be constituted in accordance with the provisions of Part III.

Fire brigade for combined area

5.—(1)  There shall be established a fire brigade for the combined area which shall be known as
the Mid and West Wales Fire Brigade or Brigâd Dân Canolbarth a Gorllewin Cymru.

(2)  The first chief officer of the fire brigade shall be N. Musselwhite Esq.
(3)  The Authority shall submit an establishment scheme for their area to the Secretary of State

in accordance with section 7 of the Fire Services Act 1959(2).

Financial provisions etc.

6.—(1)  The expenses of the Authority shall be paid out of a combined fire service fund constituted
and administered in accordance with the provisions of Part IV.

(2)  Contributions shall be paid into the combined fire service fund by constituent authorities in
accordance with the said provisions.

7. The Authority shall appoint a treasurer of the combined fire service fund.

Officers and employees

8. The provisions of Part V shall have effect with respect to officers and employees of the
Authority.

9. The Authority may appoint such other officers and employees as they think necessary for the
efficient discharge of their functions.

10. The Authority may make arrangements with any constituent authority for the use by the
Authority of the services of officers and employees of the constituent authority and for the making
of contracts and payments on behalf of the Authority by the constituent authority.

PART III
CONSTITUTION OF COMBINED FIRE AUTHORITY

11.—(1)  The Authority shall consist of not more than 25 members save that, where the minimum
number of members of the Authority resulting from the operation of paragraph 12 would be greater
than 25, the Authority shall consist of that number of members.

(2)  Each member of the Authority shall be appointed by a constituent authority from its own
members in accordance with this Part.

12. Each constituent authority shall, so far as is practicable, appoint such number of
representatives to be members of the Authority as is proportionate to the number of local government
electors in its area in relation to the number of such electors in each of the other constituent
authorities' areas.

(2) 1959 c. 44.
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13. A member of the Authority shall come into office on the date of his appointment and shall,
subject to paragraphs 14 to 16, hold office for such period or periods as shall be determined by the
constituent authority which appoints him.

14. A member of the Authority may resign his membership by giving notice in writing to that
effect to the officer of the Authority whose function it is to receive such notice.

15.—(1)  A member of the Authority who ceases to be a member of the council which appointed
him shall cease to be a member of the Authority.

(2)  A person shall be disqualified from being a member of the Authority if he holds any paid office
or employment (other than the office of chairman or vice-chairman), appointments to which are or
may be made or confirmed by the Authority, by any committee or sub-committee of the Authority,
or by a joint committee or board on which the Authority are represented.

16.—(1)  If a member of the Authority resigns, becomes disqualified or otherwise ceases to be
a member of the Authority before the expiry of his period of office, the council which appointed
him shall appoint a representative to replace him, who shall come into office on the date of his
appointment and, unless he resigns, becomes disqualified or otherwise ceases to be a member of the
Authority, shall hold office for the remainder of the period for which his predecessor would have held
office had he not resigned, become disqualified or otherwise ceased to be a member of the Authority.

(2)  If a member of the Authority resigns, becomes disqualified or otherwise ceases to be a member
of the Authority within six months before the end of his term of office, the council which appointed
him shall not be required to appoint a representative to replace him for the remainder of such term
unless, on the occurrence of the vacancy (or in the case of a number of simultaneous vacancies,
the occurrence of the vacancies) the total number of unfilled vacancies in the membership of the
Authority exceeds one third of the number of members of the Authority referred to in paragraph 11.

17.—(1)  The Authority shall elect a chairman, and may elect a vice-chairman, from among its
members.

(2)  The chairman and, if a vice-chairman is elected, the vice-chairman, shall, subject to
paragraphs 13 to 16, hold office for a period of one year from the date of their election.

(3)  Sub-paragraph (2) shall not prevent a person who holds or has held office as chairman or
vice-chairman, as the case may be, from being elected or re-elected to either of those offices.

(4)  On a casual vacancy occurring in the office of chairman or, if a vice-chairman has been elected,
the vice-chairman, the Authority shall elect from its members a person to replace the chairman, and
may so elect a person to replace the vice-chairman, as the case may be.

(5)  The election to replace the chairman under sub-paragraph (4) shall take place not later than
the next following ordinary meeting of the Authority.

18. The first meeting of the Authority shall be held as soon as it is practicable to do so and shall
be convened by the Chief Executive of Carmarthenshire County Council, and subsequent meetings
shall be convened in such a manner as the Authority shall determine.

19. At a meeting of the Authority the quorum shall be one third of the total number of members
of the Authority, or such greater number of members as the Authority may determine.

20.—(1)  The following provisions of the Local Government Act 1972(3), namely sections 82(1),
94 to 98, 101 to 106, 99 and Part VI of Schedule 12 shall, subject to sub-paragraph (2), apply to the
Authority and its members as if references in those provisions to a principal council or to a local
authority, other than references to a community council, were references to the Authority.

(3) 1972 c. 70.
3

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1972/70


Document Generated: 2023-06-01
Status:  This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

(2)  Section 101(6) of the Local Government Act 1972 shall have effect, by virtue of sub-
paragraph (1), as if for the words “levying, or issuing a precept for, a rate” there were substituted
the words “assessing or varying the contributions to be paid into the combined fire service fund by
the constituent authorities”.

PART IV
COMBINED FIRE SERVICE FUND

21.—(1)  Each constituent authority shall, in respect of each financial year, pay into the combined
fire service fund, in accordance with the provisions of this paragraph, a contribution equal to its
appropriate proportion of the net expenses off the Authority in respect of that year.

(2)  The Authority shall, before 31st December in any year, submit to each constituent authority an
estimate of its net expenses for the next financial year, and shall subsequently, before 15th February,
give notice to each constituent authority of the amount of the contribution to be paid by that authority
under this paragraph in the next financial year.

(3)  Subject to sub-paragraphs (4) and (5), each constituent authority shall, at such intervals as are
agreed between it and the Authority, make an interim payment into the combined fire service fund
of such an amount as is so agreed on account of the said contribution.

(4)  Subject to sub-paragraph (5), if a constituent authority and the Authority fail to agree, or
subsequently disagree, as to the intervals at which payments should be made under sub-paragraph (3)
or as to the amounts of such payments, each payment shall, until the end of the financial year or
subsequent agreement between the two authorities, whichever is sooner—

(a) be made on the first working day of each month, and
(b) be of such an amount as would, if added to payments of an equal amount made on the first

working day of each remaining month of the financial year, equal the outstanding balance
of the contribution to be paid by the constituent authority under this paragraph.

(5)  Notwithstanding the provisions of sub-paragraphs (3) and (4) any payments made under those
sub-paragraphs shall be made at such times, and shall be of such amounts, as are at all times sufficient
to enable the financial obligations of the Authority to be met.

(6)  The Authority may, after consultation with each constituent authority, revise the estimate
referred to in sub-paragraph (2) at any time before the end of the financial year to which that estimate
relates and shall, as soon as is practicable, give notice in writing to each constituent authority of the
revised amount of the contribution to be paid by that authority under this paragraph.

(7)  Where a constituent authority receives notice under sub-paragraph (6) the interim payments
payable thereafter under sub-paragraphs (3) or (4) shall, subject to sub-paragraph (5), be so increased
or reduced as to adjust to the difference.

(8)  If the Authority makes arrangements with any constituent authority under paragraph 10 for the
making of payments on behalf of the Authority by that constituent authority, the interim payments to
be made by that constituent authority under this paragraph shall, subject to sub-paragraph (5), take
into account payments made by that constituent authority on behalf of the Authority.

(9)  For the purposes of this paragraph the net expenses off the Authority, in respect of any
financial year, shall be the amount of its expenditure in respect of that year less all income which
is credited to the combined fire service fund in respect of that year, other than contributions paid or
payable under sub-paragraph (1), but may, for the purposes of preparing the estimate referred to in
sub-paragraph (2) and if the Authority so resolve, include such amount or amounts as the Authority
considers appropriate with a view to minimising any upward revision of an estimate under sub-
paragraph (6).
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(10)  In this paragraph—
“appropriate proportion” means, in the absence of agreement between the constituent
authorities, an amount determined by reference to the proportion which the population of
the area of each constituent authority bears to the total population of the combined area, the
population in any area being the number of persons usually resident in that area as estimated
by the Registrar General and indicated in the latest data available from him on 30th June in the
year preceding the financial year referred to in sub-paragraph (1);
“financial year” means the period of twelve months beginning on 1st April; and
“working day” means a day other than a Saturday or a Sunday, Good Friday, Christmas Day
or a day which is, or is to be observed as, a bank holiday, or a holiday under the Banking and
Financial Dealings Act 1971(4) in England and Wales.

22. The Authority shall have the power to pay out of the combined fire service fund compensation
to persons employed by Dyfed, Powys and West Glamorgan county councils who in consequence of
this scheme, or anything done thereunder, suffer direct pecuniary loss by reason of the determination
of their appointments or the diminution of their emoluments.

PART V
OFFICERS AND EMPLOYEES OF THE AUTHORITY

23. There shall be transferred—
(a) to the fire brigade members of the fire brigades maintained by Dyfed, Powys and West

Glamorgan county councils, and
(b) to employment by the Authority persons employed by those councils wholly or mainly for

the purposes of the fire brigades maintained by them.

24.—(1)  A person to whom this paragraph applies who in consequence of this scheme, or
anything done thereunder, suffers direct pecuniary loss by reason of the determination of his
appointment or the diminution of his emoluments, shall be eligible for, and entitled to, payment of
compensation by the Authority in respect of such loss in the same way as he would be so eligible
or entitled if—

(a) he were an eligible employee or a person referred to in regulation 5 of the Local
Government (Compensation for Redundancy) Regulations 1994(5), and the Authority
were an employing body or relevant body under those Regulations, or

(b) he were a person who, having suffered a similar loss in similar circumstances, would be
eligible for payment of compensation under any regulations providing for compensation
for loss of remuneration made under section 24 of the Superannuation Act 1972(6) and
in force on 1st April 1996,

as the case may be.
(2)  This paragraph applies to a chief officer, deputy chief officer or assistant chief officer of any

of the fire brigades maintained by Dyfed, Powys and West Glamorgan county councils.
(3)  Notwithstanding the provisions of the Firemen’s Pension Scheme 1992 (“the Pension

Scheme”)(7), where the appointment of a person to whom this paragraph applies has been determined

(4) 1971 c. 80.
(5) S.I. 1994/3025.
(6) 1972 c. 11.
(7) As set out in Schedule 2 to the Firemen’s Pension Scheme Order 1992 (S.I. 1992/129).
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as mentioned in sub-paragraph (1) he shall be entitled to the immediate payment of any ordinary
pension which has accrued to him under rule B1 of the Pension Scheme if, by 1st April 1996—

(a) he has attained the age of 50, and
(b) he has, as a member of a fire brigade maintained under the 1947 Act, accrued a minimum

of 5 years service which is reckonable for the purposes of the said rule.
(4)  Notwithstanding the provisions of the Pension Scheme, where a person to whom this

paragraph applies suffers diminution of his emoluments as mentioned in sub-paragraph (1) his
average pensionable pay may, for the purpose of determining any award under the Pension Scheme
and if the Authority so decides, be adjusted as if he had been issued with a certificate under paragraph
4 of Schedule D1 to the Local Government Pension Scheme Regulations 1995(8) to the effect that
he had suffered a material reduction in remuneration.

25. The following provisions of the Local Government Act 1972, namely sections 114, 115, 116,
117(1), (2) and (3), 118 and 119, shall apply to the officers and employees of the Authority as if
references in those provisions to a local authority, other than references to a community council,
were references to the Authority.

PART VI
PROPERTY, RIGHTS AND LIABILITIES

26. There shall be transferred from Dyfed, Powys and West Glamorgan county councils to the
Authority—

(a) any property which is held by those councils in connection with the provision of fire
services by those councils, and

(b) any rights or liabilities held or incurred by those councils in connection with such services.

(8) S.I. 1995/1019.
6

http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1995/1019

