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STATUTORY INSTRUMENTS

1994 No. 3151 (S.175)

REGISTRATION OF BIRTHS,
DEATHS, MARRIAGES, ETC.

The Registration of Births, Still-births,
Deaths and Marriages (Prescription of Forms)
(Scotland) Amendment Regulations 1994

Made S Sth December 1994
Coming into force - - Ist January 1995

The Registrar General, in exercise of the powers conferred upon him by sections 40(2), 43(4) and
(5), 54(1)(b) and 56 of the Registration of Births, Deaths and Marriages (Scotland) Act 1965(1) and
of all other powers enabling him in that behalf and with the approval of the Secretary of State, hereby
makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Registration of Births, Still-births, Deaths and
Marriages (Prescription of Forms) (Scotland) Amendment Regulations 1994 and shall come into
force on 1st January 1995.

Interpretation

2. In these Regulations, “the principal regulations” means the Registration of Births, Still-births,
Deaths and Marriages (Prescription of Forms) (Scotland) Regulations 1965(2).

Amendment of the principal regulations

3. For regulation 16 of the principal regulations there shall be substituted the following
regulation:—

(1) 1965 c. 49; in section 40(2), the references to “the Adopted Children Register maintained under section 22(1) of the Adoption
Act 1958” and to “adoption” are to be read, in relation to parental orders and applications for such orders, in accordance with
paragraph 2(1) of Schedule 2 to the Parental Orders (Human Fertilisation and Embryology) (Scotland) Regulations 1994 (S.I.
1994/2804); section 43(5) was amended by Schedule 2 to the Age of Legal Capacity (Scotland) Act 1991 (c. 50); section 56
contains a definition of “prescribed” relevant to the exercise of statutory powers under which these Regulations are made.

(2) S.L 1965/1839; the relevant amending instrument is S.I. 1971/1158.


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1965/49
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1994/2804
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1991/50
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1965/1839
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1971/1158

Document Generated: 2023-06-27
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

“16. The abbreviated certificate of birth based on information contained in the Adopted
Children Register or the Parental Order Register and issued under section 40(2) of the Act
shall be in the form or as nearly as may be in the form set out in Schedule 16 to these
regulations.”.

4. For the form set out in Schedule 16 to the principal regulations(3), there shall be substituted
the form set out in Schedule 1 to these regulations.

5. For the form set out in Schedule 23 to the principal regulations there shall be substituted the
form set out in Schedule 2 to these regulations.

6. For the form set out in Schedule 24 to the principal regulations(4) there shall be substituted
the form set out in Schedule 3 to these regulations.

Revocation

7. Regulation 7 of and Schedule 5 to the Registration of Births, Still-births, Deaths and Marriages
(Prescription of Forms) (Scotland) Amendment Regulations 1971(5) are hereby revoked.

New Register House,
Edinburgh James Meldrum
2nd December 1994 Registrar General for Scotland

Approved by the Secretary of State

St Andrew’s House,
Edinburgh Fraser of Carmyllie
5th December 1994 Minister of State, Scottish Office

(3) Schedule 16 was substituted by regulation 7 of S.I. 1971/1158.
(4) Schedule 24 was amended by Part II of Schedule 1 to, the Age of Majority (Scotland) Act 1969 (c. 39).
(5) S.I.1971/1158.
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SCHEDULE 1 Regulation 4.

“ABBREVIATED CERTIFICATE OF BIRTHRegistration of Births, Deaths and Marriages (Scotland)
Act 1965, 5.40

|
Vol Entry Mo, | Year
1. Surname and name(s) 2. Sex
3. When born 4. Country of Birth

The above particulars are extracted from a register kept in the General Register Office.

Given under the Seal of the General Register Office, New Register House, Edinburgh, on

SCHEDULE 2 Regulation 5.

“Application for recording of change of name or surname (Child under 16 years)
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Any reference to “name” means Christian name(s) or forename(s)

The applicant should supply the following information
concerning the child:—

1. Full name and surname
as registered at birth® . ... ... .. ... . i,
2. Full name and surname
as changed
3. Date of Birth ..........
5. Place of Birth
The child’s birth must have been registered in Scotland
or there must be an entry in respect of the child in the
Adopted Children Register or the Parental Order
Register,

6. Father's name and
SUTTIAME . o oveveeaeannanns

7. Mother’s name and
maiden surname ... ...

8. Length of time present name or surname has been used.
You must produce evidence to the satisfaction of the
Registrar General that the name or surname which you
wish to have recorded has been in use by or in respect
of the child for a period of not less than 2 years prior to
the date of the application. (See also note overleaf)

9. Date of any previous applhcation for a change of name
Or surname,
This application will be refused if a change of name or
surnarme has already been recorded against the child's
entry in the Birth, Adopted Children or Parental Order
Register.

1. Evidence produced in support of the penod stated at 8
above.

I'We certify that the above particulars are correct.

This form must be signed by the child’s father and mother
{or adoptive parents or persons who are the child's parenis
by virtue of a parental order) or, if one parent is deceased,
by the surviving parent or, if both parents are deceased by
the puardian of the child or other person who determined
that the child's name or surname should be changed. In this
context, “father” and “parent” do not include a father who is
not married to the mother and has not been married to her
since the child’s conception and who is not the child's
guardian and is not entitled to custody of the child.

SIEMATUTE ... e

Signature ....... e e R e

For official use only

Relationship to child

* or in the case of a child wha is the subject of either an Adoption Order or a Parental Order the name
and surname as shown in the Adopted Childrén Regisier or the Parental Order Register.

Mote

If the Registrar General is not satisfied with the evidence that the applicant produces, the change
of name or surname of the child can only be recorded if the applicant produces a copy of a notice inserted
in a newspaper circulating in the area where the child usually resides stating the applicant’s intention
to apply to the Registrar General for the recording of the name or surname proposad and that such
name or surname has been in use by the child for a period of not less than the two years prior to the

date of insertion of the notice in the newspaper.
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SCHEDULE 3 Regulation 6.

“Application for recording of change of name or surname (Person over 16 years of age)
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Any reference to “name” means Christian name(s) or forename(s)

The applicant should supply the following information:—

1. Full name and sername

as registered at birth™ . ... ... ...
2. Full name and surname
3. Dateof Birth .......... 4 8ex ...

5. Place of Birth
Your birth must have been registered in Scotland or
there must be an entry in respect of you in the Adopred
Children Register or the Parental Ovder Register.

fi. Father's name and surname

7. Mother's name and
maiden SUMMAME .. ... ...ttt nam e ens

%, Length of time present name or surname has been
used.

You must produce evidence to the satisfaction of the

Registrar General that the name or surname which you

wish to have recorded has been in wse by vou for a

period of not less than 2 years prior to the date of the

application. {See also note overleaf)
9. Date of any previous application for a change of name

OT surname.

This application will be refused

ii) If it is in respect of a change of name and a change
of name has already been recorded for you since
you attained the age of 16.

{if) If it is in respect of a change of Surname and you
have had a change of Surname recorded during the
previous 5 years or if you have already had 3
changes of Surmane recorded since you attained the
age af 16.

10. Evidence produced in support of the period stated at §
above,

I certify that the above particulars are Full postal address

correct.

For official use only

* orin the case of a child who is the subject of either an Adoption Order or a Parental Ovrder the name
and surname as shown in the Adopted Children Register or the Parental Order Register.

Mote

If the Registrar General is not satisfied with the evidence that you produce, the change of name or
surname can only be recorded if you produce a copy of a notice inserted in a newspaper circulating
in the area where you usually reside stating your intention to apply to the Registrar General for the
recording of the name or surname proposed and that such name or surname has been in use by you
for a period of not less than 2 years prior to the date of the insertion of the notice in the newspaper.
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These regulations amend the Registration of Births, Still-births, Deaths and Marriages (Prescription
of Forms) (Scotland) Regulations 1965. Regulations 3 and 4 of and Schedule 1 to these regulations
substitute a new form of abbreviated certificate of birth to be used in the case of children who have
been the subject of an adoption order or a parental order under section 30 of the Human Fertilisation
and Embryology Act 1990 (c. 37).

Regulations 5 and 6 of and Schedules 2 and 3 to these regulations substitute new forms for an
application for recording a change of name or surname of a child under 16 years of age and a person
over 16 years of age. The amendments made to those forms are consequential upon the requirement
upon the Registrar General to maintain the Parental Order Register in terms of the Parental Orders
(Human Fertilisation and Embryology) (Scotland) Regulations 1994 (S.1.1994/2804) and the change
in the legal capacity of persons over 16 years introduced by the Age of Legal Capacity (Scotland)
Act 1991 (c. 50).
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