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STATUTORY INSTRUMENTS

1990 No. 263

The Electricity (Non-Fossil Fuel Sources)
(England and Wales) Order 1990

Citation, commencement and application

1.—(1) This Order may be cited as the Electricity (Non-Fossil Fuel Sources) (England and Wales)
Order 1990 and shall come into force on 31st March 1990.

(2) This Order does not apply to Scotland.

Interpretation

2. References in this Order to relevant non-fossil fuel generating stations are references to any
such stations which are or may be fuelled by nuclear fuel.

Requirement to make arrangements etc

3. Each public electricity supplier in England and Wales (whose names are specified in column
1 of Schedule 1 (specified aggregate amounts of non-fossil fuel generating capacity) to this Order)
shall, before 1st April 1990, make (in so far as he has not already done so) and produce to the Director
evidence showing that he has made such arrangements as will secure that, subject to article 4 of
this Order, for each period listed against the name of the supplier in column 2 of that Schedule, the
aggregate amount of non-fossil fuel generating capacity available to him from relevant non-fossil
fuel generating stations will not be less than that specified in column 3 of the Schedule in relation
to that period.

4.—(1) Where any of the arrangements made by a public electricity supplier in compliance with
article 3 of this Order—

(a) provide that the availability to that supplier of some or all of the capacity of the
relevant non-fossil fuel generating stations is conditional upon the satisfaction of any
such requirement as is mentioned in Schedule 2 to this Order (whether the requirement in
question is described in the terms of that Schedule or in terms to the like effect); and

(b) result, on the first day of any specified period, in some or all of that capacity not being
available to that supplier, by reason of any such requirement not being satisfied as was
then due under those arrangements to have been satisfied,

then, in relation to any day during that or any subsequent specified period determined in accordance
with paragraph (3) of this article, this Order shall have effect as if the relevant aggregate amount
specified in relation to that period were the amount specified in relation to that supplier for the
period which includes that day in column 3 of Schedule 1 to this Order, less (subject to the following
proviso) an amount equal to the sum of any capacity whose availability is at that time conditional
upon the satisfaction of such requirement or requirements and any capacity which has ceased to be
available at that time by reason of the occurrence of any such event or events as are referred to in
paragraph (2) of this article:
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Provided that the amount so specified shall not be reduced so as to be less than the relevant
aggregate amount actually available to that supplier under the relevant arrangements during the
period in question.

(2) Where any arrangements made by a public electricity supplier in compliance with article 3
of this Order—

(a) provide that some or all of the relevant generating capacity may reduce or cease to be
available following the occurrence of any such event as is mentioned in Schedule 3 to this
Order (whether the event in question is described in the terms of that Schedule or in terms
to the like effect); and

(b) result in some or all of that capacity not being available to that supplier, on any day during
any specified period, by reason of the occurrence of any such event,

then the specified period then current shall forthwith terminate and, in relation to any day during
any subsequent specified period determined in accordance with paragraph (3) of this article, this
Order shall have effect as if the relevant aggregate amount specified in relation to that period were
the amount specified on relation to that supplier for the period which includes that day in column 3
in Schedule 1 to this Order, less an amount equal to the sum of any capacity which has ceased to be
available at that time by reason of the occurrence of any such event or events and any capacity whose
availability is at that time conditional upon the satisfaction of any such requirement or requirements
as are referred to in paragraph (1) of this article, but subject to the proviso contained in that paragraph.

(3) In this article “specified period” means, in relation to any public electricity supplier, each
successive period commencing and ending on the dates specified in paragraphs (a) to (g) in column
2 of Schedule 1 to this Order but so that—

(a) the first such period shall commence on Ist April 1990 or (where the supplier has made
any arrangements as mentioned in paragraph (1)(a) of this article), on the date on which
all applicable requirements mentioned in paragraphs (1) to (5) of Schedule 2 to this Order
have been satisfied;

(b) onany such day as is mentioned in paragraph (1)(b) of this article there shall be substituted,
in place of any specified period that would otherwise have commenced on that day, a period
commencing on such day and expiring (subject to paragraphs (3)(d) and (3)(e) of this
article) on the day on which the relevant requirement is either wholly or partially satisfied;

(c) upon the expiry of any specified period determined in accordance with this paragraph
or with paragraph (3)(b) of this article, the next specified period shall commence on the
following day and shall continue, subject to paragraphs (3)(d) and (3)(e) of this article,
until the day on which the relevant requirement is either wholly satisfied or further satisfied
in part;

(d) on any such day as is mentioned in paragraph (2)(b) of this article, the then current
specified period shall forthwith terminate and shall be followed by a new period
commencing immediately upon such termination; and

(e) any specified period which is current on any of the period end dates specified in column
2 of Schedule 1 to this Order shall expire on that date.

John Wakeham
14th February 1990 Secretary of State for Energy



