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STATUTORY INSTRUMENTS

1990 No. 2626

WEIGHTS ANDMEASURES

The Weights and Measures (Local and Working Standard
Capacity Measures and Testing Equipment)

Regulations 1990

Made - - - - 20th December 1990

Laid before Parliament 27th December 1990

Coming into force 21st January 1991

The Secretary of State, in exercise ofhis powers under sections 4(5) and (6), 5(9), 86(1) and
94(1) of theWeights andMeasures Act 1985(a) and ofall other powers enabling him in that
behalf, hereby makes the following Regulations:—

PARTI
GENERAL

Citation, commencement and revocation

1._(1) These Regulations may be cited as the Weights and Measures (Local and
Working Standard Capacity Measures and Testing Equipment) Regulations 1990 and
shall come into force on 21st January 1991.

(2) The Weights and Measures (Local and Working Standard Capacity Measures and
Testing Equipment) Regulations 1987(b) are hereby revoked.

Interpretation
2.—(1) In these Regulations:—
“the Act” means the Weights and Measures Act 1985;
“differential pressure gauge” means an instrument used to determine the pressure
loss across either a cold-water meter or a reference meter for water;
“discrimination threshold” means the smallest change which produces a perceptible
change in the indication;
“
linearity” means the horizontal band within which the graph of the meter error of a

reference meter lies over the authorised range of flowrates;“multifiller” means a device consisting of a number of calibrated measures, capable
of dispensing simultaneously known quantities of water, used for the testing of
capacity measures;

“piston prover” means a device which can deliver or accept water in quantities
determined by the displacement of a piston in a cylinder;
“proving tank” does not include a proving tank for water;“
proving tank forwater” means a local orworking standard capacity measure which

is used solely with water to test cold-water meters or reference meters for water;
‘referencemeter” means ameter for use in testingmeasuring equipment used for the
measurement of liquid fuel delivered from road tankers;

(a) 1985 ¢.72.
(b) S.L. 1987/51.
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“* reference meter for water’ means a meter for use in testing a metered cold potable
water supply;
“ repeatability” means the ability of weighing or measuring equipment to indicate,
under defined conditions of use, closely similar quantities on repeated measurings,
expressed as a 95 per cent confidence interval;
“suitable weighing machine” means a weighing machine having a discrimination
threshold and a repeatability in grams not exceeding one fifth of the limit of error
expressed in millilitres of the standard or equipment it is being used to test; and

““95 per cent confidence interval” means the range of values within which the true
value may be expected to lie with a 0-95 level of probability.

(2) The abbreviations of, and symbols for, units of measurement used in these
Regulations refer to the relevant units as follows:—

Imperial System Metric System
fluid ounce fl oz millilitre ml
pint pt litre
gallon gal

PART II

WORKING STANDARD CAPACITY MEASURES

3.—(1) Working standard capacity measures made of glass and provided pursuant to
section 5(1) of the Act for use by inspectors ofweights and measures shall be tested by one
of the following methods:—

Method 1

(a) where the test relates to an indicated imperial measurement not exceeding 1 gal
or an indicatedmetricmeasurement not exceeding 51, by transfer ofwater from
an equivalent local standard capacity measure;

(b) in any other case by transfer ofwater from a local standard capacitymeasure of
maximum possible capacity in relation to the working standard used the
requisite number of times;

Method 2

by pouring water of a known temperature into the measure under test, when the
measure is resting on a horizontal surface—

(a) where the nominal capacity of the measure is defined bya line, until the bottom
of the meniscus coincides with the top of that line or with the top of any
graduation line or tolerance mark being tested; or

(b) where the nominal capacity of the measure is defined by its brim, until the
surface of the water coincides with the brim;

and in either case determining the weight of the water on a suitable weighingmachine and
calculating therefrom the capacity of the measure in accordance with British Standard
1797: 1987(a) or British Standard 6696: 1986(b).

(2) Working standard capacity measures made of metal and provided pursuant to
section 5(1) of the Act for use by inspectors of weights and measures shall if they are
proving tanks or proving tanks for water be tested by Method 1 above or, if they are not
proving tanks or proving tanks for water, either by Method 1 above or by pouring water
of a known temperature into the measure under test, when the measure is resting on a
horizontal surface—

(a) where the nominal capacity of the measure is defined bya line, until the bottom of
the meniscus coincides with the top of that line or with the top of any graduation
line or tolerance mark being tested; or

(a) Tables for use in the calibration ofVolumetric Glassware, ISBN 0 580 15952 3, published by the British Standards
Institution on 23rd December 1987.
(b) British Standard Methods for use and testing of capacity volumetric glassware, ISBN 0 580 15076 3, published by
the British Standards Institution on 28th February 1986.
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(b) where the nominal capacity of the measure is defined by its brim, until the surface
of the water coincides with the brim;

and in either case determining the weight of the water on a suitable weighing machine and
calculating therefrom the capacity of the measure.

(3) A working standard capacity measure shall be tested as ameasure ofany amount in
Schedule 3 to the Act which it is designed to measure and the accuracy of any tolerance
marks adjacent to any graduation tested shall also be tested.

4. Every capacity measure—

(a) which is made of glass shall have been tested—
(i) immediately before its first use,
(ii) immediately before its first use more than 12 months after such testing, and
(iii) within 24 months before any subsequent use; or

(b) which is made ofmetal and
(i) is of 50 1 or less or 10 gal or less shall have been tested within 6 months before

use;
(ii)is of more than 50 1 or more than 10 gal shall have been tested within

24 months before use.

PART III

TESTING EQUIPMENT
Reference meters

5.—(1) Reference meters shall be tested either-——

(a) by means of a local or working standard capacity measure which is of sufficient
size to hold at least one minute’s delivery of the meter under test; or

(b) bymeans ofa weighingmachine, the repeatability ofwhich shall be notmore than
0-01 per cent of the weight of the liquid delivered by the water under test, and
which can weigh at least one minute’s delivery of the meter under test.

(2) The capacity measure or the weighing machine used to test a reference meter shall
have a discrimination threshold ofnotmore than 0-01 per cent of the quantity delivered by
the meter under test.
In a test under sub-paragraph (1)(b) above, the density of the test liquid shall be

determined to an accuracy of 0-01 per cent.

6. A reference meter shall have been tested over the range of flowrates and liquids for
which it is intended to be used within 24 months before use, and the results of the test shall
be such that—

(a) the range of five consecutive tests with the same liquid at the same flowrate does
not exceed 0-05 per cent of the quantity delivered on each test;

(b) the linearity shall be such that the range of the means of any five consecutive tests
with the same liquid within the flowrate range shall not exceed 0-1 per cent of the
quantity delivered on each test; and

(c) notwithstanding the application of corrections when a reference meter is used to
test meter measuring systems in accordance with the Measuring Equipment
(Liquid Fuel delivered from Road Tankers) Regulations 1983(a) or theMeasuring
Instruments (EEC Requirements) Regulations 1988(b), the relative error of the
mean of any five consecutive tests shall not exceed 0-5 per cent of the quantity
delivered on any test.

7. Areference meter shall have been tested at a single flowrate within 6months before
use, and the mean of five consecutive measurements at the same flowrate shall not differ by
more than 0-05 per cent of the quantity delivered on each test from the mean quantity
delivered at the same flowrate with liquid of the same viscosity when the meter was last
tested in accordance with regulation 6 above.

(a) S.I. 1983/1390, amended by S.I. 1986/1210.
(b) S.1. 1988/186, amended by S.I. 1988/1128.
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Reference meters for water

8.—(1) Reference meters for water shall be tested with water either—

(a) by means of a proving tank for water which is of sufficient size to hold at least
101 or one minute’s delivery of the meter under test whichever is the greater; or

(b) bymeans of a weighingmachine, the repeatability ofwhich shall be notmore than
0-05 per cent of the weight of the water delivered by the meter under test, and
which can weigh at least 10 kilograms or one minute’s delivery of the meter under
test whichever is the greater.

(2) The proving tank forwater or theweighingmachine used to test a referencemeter for
water shall have a discrimination threshold ofnot more than 0-05 per cent of the quantity
delivered by the meter under test.

9. A reference meter for water shall have been tested over the range of flowrates for
which it is intended to be used within 12 months before use, and the results of the test shall
be such that—

(a) the range of five consecutive tests at the same flowrate does not exceed 0-5 per cent
of the quantity delivered on each test;

(b) notwithstanding the application of corrections when a reference meter for water
is used to test metered supplies the relative error, determined from themean of five
consecutive tests at any flowrate within the flowrate range, shall not exceed
2 per cent of the quantity delivered on any test.

Multifillers
10. Everymeasure in a multifiller shall be tested in the manner in which it is to be used

by discharging water into a working standard capacity measure or into a container and
determining the volume of water delivered on a suitable weighing machine.

11. Everymultifiller shall have been tested within six months before use and shall have
been adjusted so that the quantity delivered does not lie outside the limit oferror permitted
for a working standard capacity measure of the same nominal capacity.

Burettes and pipettes
12. Burettes and pipettes shall have been tested within 12 months before use and shall

have been adjusted so that the error in volume does not exceed the limit oferror permitted
for a working standard capacity measure of the same nominal capacity.

13. A pipette shall be tested as a measure of its maximum purported capacity, and (if
applicable) as a measure of at least one amount indicated by a subdivision, by filling it to
the level of the graduation, discharging it, and weighing the water discharged using a
suitable weighing machine.

14. A burette shall be tested as a measure of its maximum purported capacity, and Gf
applicable) as a measure of at least two amounts indicated by subdivisions, by filling it to
the level of the graduation, discharging it, and weighing the water discharged using a
suitable weighing machine.

Displacement plungers
15. A displacement plunger shall be tested either by measuring the volume or, using a

suitable weighing machine, by measuring the weight of water displaced when the
displacement plunger is immersed in water up to the line which indicates the nominal
volume.

16. A displacement plunger shall have been tested within 12 months before use and
shall have been adjusted so that the error in volume does not exceed the limit of error set
out in Schedule 1 to these Regulations.

Differential pressure gauges
17.1) A differential pressure gauge shall have been tested over the range of pressures

for which it is intended to be used within 12 months before use.

(2) The error on a differential pressure gauge shall not exceed the limits of error shown
in Schedule 2 to these Regulations.
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Piston provers
18.—{1) A piston prover shall have been tested over its full working range within

12 months before use.

(2) The error on a piston prover shall not exceed the limits of error shown in
Schedule 2 to these Regulations.

PART IV
WORKING STANDARD CAPACITY MEASURES AND

TESTING EQUIPMENT

19.—(1) Where an inspector has reasonable cause to believe that anyworking standard
capacity measure or testing equipment referred to in these Regulations is not accurate
within the relevant limits of error, he shall test it before use.

(2) Where testing reveals an error which exceeds the relevant limit shown in Schedule 1,
2 or 3 to these Regulations, themeasure or testing equipment shall not be further used until
it has been so adjusted that any error is within that limit.

PART V
LOCAL STANDARD CAPACITY MEASURES

Prescribed limits of error
20. The error on local standard capacity measures shall not exceed the limits of error

shown in Schedule 4 to these Regulations.

Periods of validity of certificates of fitness of local standard capacity measures
21. The periods prescribed in the case of local standard capacity measures for the

purposes of section 4(6) of the Act (which relates to periods of validity of certificates of
fitness of local standards) shall be:

(a) ten years, in the case of a capacity measure up to and including 500 ml or ! pint;
(b) five years, in the case of a capacity measure over 500 ml or 1 pint.

Edward Leigh
Parliamentary Under-Secretary of State,

20th December 1990 Department of Trade and Industry
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SCHEDULE 1 Regulations 16 and 19

DISPLACEMENT PLUNGERS

Nominal volume Limit oferror

not exceeding 2 ml 0.1 ml
over 2 ml! but not exceeding 25 ml 0.2 ml
over 25 ml but not exceeding 50 ml 0.3 ml
over 50 ml but not exceeding 100 ml 0.4 ml
over 100 ml but not exceeding 125 ml 0.5 ml
over 125 ml but not exceeding 150 ml 0.6 ml
over 150 ml but not exceeding 175 ml 0.7 ml
over 175 ml but not exceeding 250 ml 0.8 ml
over 250 ml but not exceeding 500 ml 1.0 ml

SCHEDULE 2 Regulations 17, 18 and 19

DIFFERENTIAL PRESSURE GAUGES
The permitted limit of error on differential pressure gauges shall be 2.5 per cent of the nominal

pressure differential.

PISTON PROVERS
The permitted limit of error on piston provers shall be 0.1 per cent of the nominal quantity

delivered or accepted.

SCHEDULE 3 Regulation 19

WORKING STANDARD CAPACITY MEASURES AND
TESTING EQUIPMENT

(excluding proving tanks, proving tanks for water, graduated measuring cylinders, displacement
plungers, reference meters, reference meters for water, differential pressure gauges and piston
provers)

(a) Imperial (b) Metric

Indicated Indicated
capacity of capacity of
or tolerance Limit oferror or tolerance Limit oferror
mark relating mark relating
to— to—

4 gill or less 0.2 ml 1 ml or 2 ml 0.1 ml

4 gill 0.3 ml 5 ml or 10 ml 0.2 ml

2 gill or 4 gill 0.4 ml 20 ml or 25 ml 0.2 ml
4 fl oz 0.5 ml 50 ml 0.3 ml
1 gill (5 fl oz) 0.6 ml 100 ml 0.4 ml
6 fl oz 0.7 ml 125 ml 0.5 ml
4 pt, 8 floz or 4 pt 0.8 ml 150 ml 0.6 ml
1 pt 1.0 ml 175 ml 0.7 ml
1 quart or 4 gal 2.0 ml 200 ml or 250 ml 0.8 ml
I gal 5.0 ml 500 ml 1.0 ml
2 gal 10.0 ml llor21 2.0 ml
3 gal 15.0 ml 2.5 1 2.5 ml
4 gal 20.0 ml $1 5.0 ml
5 gal 20.0 ml 101 10.0 ml
more than 5 gal 0.1 per cent more than 101 0.1 per cent
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PROVING TANKS
The permitted limit of error on proving tanks shall be 0.02 per cent of the nominal capacity.

PROVING TANKS FORWATER
The permitted limit of error on proving tanks for water shall be 0.1 per cent of the nominal

capacity.

GRADUATED MEASURING CYLINDERS
Nominal Capacity
Metric

Limit oferror

5 mi 0.2 mi

25 ml 0.25 ml
50 ml 0.5 ml
100 ml 08 ml

500 ml 2.0 ml
1000 ml 4.0 ml
2000 ml 8.0 ml

Imperial

+ gal 4.0 ml
gal 8.0 ml

Regulation 20 SCHEDULE 4

LOCAL STANDARD CAPACITY MEASURES
(excluding proving tanks and proving tanks for water)

(a) Imperial (b) Metric

Local Standard of— Limit ofError Local Standard of— Limit ofError

4tor} gill 0.12 ml 1 or 2 ml 0.04 ml
4 gill 0.15 ml 5 ml 0.06 ml
Zor } gill 0.20 ml 10 ml 0.08 ml!
4 floz 0.25 ml 20 or 25 ml 0.12 ml
1 gill 0.30 ml 50 ml 0.15 ml
6 fl oz 0.35 ml 100 ml 0.20 ml
4 pt, 8 floz or 4 pt 0.4 ml 125 ml 0.25 ml
I pt 0.5 ml 150 ml 0.30 ml
1 quart or 4 gal 1.0 ml 175 ml 0.35 ml
1 gal 2.5 ml 200 or 250 ml 0.4 ml
more than | gal 0.02 per cent of the 500 ml 0.5 ml

nominal capacity llor21 1.0 ml
2.51 1.2 ml
$1 2.5 ml
101 5 ml
more than 101 0.02 per cent of the

nominal capacity

PROVING TANKS
The permitted limit of error on proving tanks shall be 0.02 per cent of the nominal capacity.

PROVING TANKS FORWATER
The permitted limit of error on proving tanks for water shall be 0.1 per cent of the nominal

capacity.
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations revoke and replace the Weights and Measures (Local and Working
Standard Capacity Measures and Testing Equipment) Regulations 1987.

They prescribe themethods of testing and adjusting, and the limits oferror for, working
standard capacity measures and testing equipment used for measuring by inspectors of
weights and measures. They also make provision for limits of error for local standard
capacity measures and for the periods of validity of certificates of fitness of these local
standards.

The Regulations make the following changes of substance:
(a) separate testing requirements for working standard capacity measures made of

glass and of metal (including proving tanks and proving tanks for water) are
specified (regulation 3(1) and (2));

(b) testing requirements and limits of error are introduced for reference meters for
water, differential pressure gauges and piston provers (regulations 8, 9, 17 and 18
and Schedule 2); and

(c) limits of error are provided for working and local standard proving tanks for
water (regulations 19 and 20 and Schedules 3 and 4).

Copies of British Standards (see regulation 3(1)) can be obtained from any of the sales
outlets operated by the British Standards Institution (BSI) or by post from the BSI at
Linford Wood, Milton Keynes, MK 14 6LE.


