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STATUTORY INSTRUMENTS

1990 No. 2512

ATOMIC ENERGY AND RADIOACTIVE
SUBSTANCES

The Radioactive Substances (Hospitals)
Exemption Order 1990

Made - - - - 10th December 1990

Laid before Parliament 11th December 1990

Coming into force Ist January 199]

The Secretary of State for the Environment as respects England, the Secretary of State for
Wales as respects Wales and the Secretary of State for Scotland as respects Scotland, in
exercise of the powers conferred by sections 2(6) and (7), 6(5) and 7(4) of the Radioactive
Substances Act 1960(a)and of all other powers enabling them in that behalf, hereby make
the following Order:

Citation and commencement
1. This Order may be cited as the Radioactive Substances (Hospitals) Exemption

Order 1990 and shall come into force on Ist January 1991.

Interpretation
2.—(1) In this Order—

“*
activity means the number of spontaneous nuclear transformations occurring in a

radioactive substance in a period of one second;

“alpha emitters’ means radionuclides (including those which are decay products of
others present) which emit alpha particles;
“closed source” means an object free from patent defect which consists ofor includes
one or more radionuclides firmly incorporated on, in or sealed within solid inert non-
radioactive material so as to prevent the dispersion of any radioactive material in
normal use;

“decay products” means, in relation to any radionuclide, the radionuclides
succeeding it in the same radioactive series;

“hospital? means—

(a) any institution for the reception and treatment of persons suffering from illness
(including any mental disorder within the meaning of the Mental Health Act
1983(b) or, in Scotland, the Mental Health (Scotland) Act 1984(c) and any
injury or disability requiring medical or dental treatment or nursing);

(b) any maternity home;

(c) any institution for the reception and treatment ofpersons during convalescence
or persons requiring medical rehabilitation;

(a) 1960 c.34; see the definition of* the Minister ” in section 19(1) and see also, in relation to England andWales, article 2(1)
of S.1. 1970/1681 and, in relation to Scotland, section 20(a).
(b) 1983 c.20; see the definition in section I.

(c) 1984 c.36; see the definition in section 1.
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(d) any nursing home or mental nursing home within the meaning ofPart II of the
Registered Homes Act 1984(a) or, in Scotland, section 10(2) and (3) of the
Nursing Homes Registration (Scotland) Act 1938(b);

(e) any clinic, dispensary or out-patient departmentmaintained in connection with
any such institution or home,

and “ hospital premises” shall be construed accordingly;
“liquid ” includes a liquid with solid matter in suspension in it;
‘*
patient includes an expectant or nursing mother anda lying-in woman;

“waste collection authority”? means a collection authority within the meaning of
Part I of the Control of Pollution Act 1974(c) or a waste collection authority within
the meaning of Part II of the Environmental Protection Act 1990(d);
“* site licence” means a disposal licence within themeaning ofPart I of the Control of
Pollution Act 1974(e) or a site licence within the meaning of Part II of the
Environmental Protection Act 1990(f);
“the Act’ means the Radioactive Substances Act 1960.

(2) Any reference in this Order to the sum total activity is a reference to the sum total
ascertained bymeasurement bya reliablemethod or, where it is not reasonably practicable
to ascertain the sum total by measurement, the sum total estimated in a reliable manner.

Exemption from registration
3.—(1) Subject to paragraph (3) below and the conditions specified in Schedule 1 to this

Order, a person using premises as a hospital is exempted from registration under section |

of the Act in respect of those premises in relation to the keeping and use on those premises
of radioactive material to which paragraph (2) below applies which is kept or used on the
premises for the purposes ofmedical diagnosis, treatment of patients or supply to another
hospital.

(2) This paragraph applies to radioactive material which is solid or liquid, contains no
alpha emitters and, in the case of solid material, is not a closed source.

(3) Paragraph (1) does not apply where a registration under section 1 of the Act is in
force in respect of the premises.

Exclusion for certain disposals
4.—(1) Subject to paragraph (2) below and the conditions specified in Schedule 2 to this

Order, radioactive waste arising on hospital premises is excluded from the provisions of
section 6(1) of the Act if it is solid or liquid waste, contains no alpha emitters and—

(a) immediately before it became waste it was radioactive material to which article
3(2) above applies; or

(b) it is a substance or an article which is radioactive solely because it has been
contaminated in the course of the keeping or use of radioactive material on those
premises for the purposes ofmedical diagnosis, treatment of patients or supply to
another hospital or by contact with or proximity to other waste falling within this
paragraph; or

(c) it is human excreta; or

(d) it is residual ash (including cinders and other debris) produced by the burning of
other waste falling within this paragraph.

(2) Paragraph (1) does not apply where an authorisation under section 6(1) of the Act is
in force in respect of the disposal of radioactive waste on or from the premises.

(a) 1984 c.23.

(b) 1938 c.73; section 10(2) and (3) were inserted by paragraph 14 of Schedule 4 to the Health Services Act 1980 (c.53).
(c) 1974 c.40; see section 30(1).
(d) 1990 c.43; see section 30(3).
(e) See section 3(1).
(f) See section 35(12).
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(3) Radioactive waste to which paragraph (1) above applies is excluded from section 6(3)
of the Act if—

(a) it is solid waste and it has been removed from the premises by a person other than
a waste collection authority for disposal at the same place as substantial quantities
of non-radioactive waste in or on land subject toa site licence; or

(b) it is solid waste and it has been removed from the premises by a waste collection
authority; or

(c) it is solid waste or flammable liquid waste and it has been removed from the
premises by a person other than a waste collection authority for disposal by
burning on other hospital premises, subject to the condition that it is disposed of
by burning on those other premises in compliance with paragraph 5 of Schedule 2
to this Order.

Exclusion for certain accumulations

5.—(1) Radioactive waste to which article 4(1) above applies is excluded from the
provisions of section 7(1) of the Act if it is kept in a closed container on hospital premises
and it is disposed ofwithin a period of two weeks beginning with the date upon which the
waste arises.

(2) Radioactive waste which has been removed from hospital premises in accordance
with article 4(3) above is excluded from the provisions of section 7(1) of the Act subject to
the condition that it is disposed of as soon as practicable after its removal.

Revocation
6. The instruments listed in Schedule 3 to this Order are hereby revoked.

Michael Heseltine
10th December 1990 Secretary of State for the Environment

David Hunt
10th December 1990 Secretary of State for Wales

Signed by authority of the
Secretary of State for Scotland

James Douglas-Hamilton
Parliamentary Under-Secretary of State,

10th December 1990 Scottish Office

SCHEDULE 1 Article 3(1)

CONDITIONS MENTIONED IN ARTICLE 3(1)

Interpretation
1. Radionuclides within patients as a result ofmedical diagnosis or treatment shall not be taken

into account for the purposes of any of the provisions of this Schedule and radionuclides which are

decay products of others present in the premises shall not be taken into account for the purposes of
paragraph 2 below.

Conditions
2. The sum total activity of radionuclides in radioactive material to which article 3(2) above

applies kept or used on the premises at any one time shail not exceed—

(a) in the case of technetium 99m, one gigabecquerel;

(b) in the case of all other radionuclides, 100 megabecquerels of which not more than
20 megabecquerels shall comprise radionuclides which are radioisotopes of iodine.

3. The loss or escape of any radioactive material to which article 3(2) above applies and
unauthorised access to such material shall, so far as is reasonably practicable, be prevented.

4. Radioactive material to which article 3(2) above applies shall, so far as is reasonably
practicable, be kept under continuous surveillance or in a container which satisfies the requirements
of paragraph 5 below and which is located in a store which also satisfies those requirements.
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5. The requirements mentioned in paragraph 4 above are that the container and the store—

(a) are constructed, maintained and used so as to prevent, so far as is reasonably practicable,
the loss, escape or unauthorised removal of the radioactive material;

(b) are constructed of non-combustible materials;
(c) do not contain any explosive or flammable material and are not located near to such

material; and

(d) are clearly marked with the word “ Radioactive” and the radiation symbol conforming to
the specification for a basic symbol to denote the actual or potential presence of ionizing
radiation published by the British Standards Institution and numbered BS 3510:1968(a) or
the basic ionizing radiation symbol published by the International Organisation for
Standardization and numbered ISO 361:1975.

6. Radioactive material to which article 3(2) above applies shall, so far as is reasonably
practicable, be kept and used in a part of the hospital premises which is constructed, maintained and
used so that—

(a) the floor, ceiling, walls, windows, fixtures, fittings, furniture, drainage and ventilation
systems of that part of the premises do not readily become contaminated; and

(b) any contamination which does occur can easily be removed.

7. Ifthere are reasonable grounds for believing that any radioactivematerial to which article 3(2)
above applies has escaped from its container, store or the part of the premises where it is kept or used
or that it has been lost or stolen—

(a) the incident shall be investigated without delay;
(b) the chief inspector shall be informed in writing within 7 days;
(c) ifan escape is suspected, steps shall, so far as is reasonably practicable, be taken to prevent

any further escape and to minimise the spread of contamination;
(d) if loss or theft of radioactive material with an activity in excess of 200 kilobecquerels is

suspected, the police shall be informed as quickly as possible and all such steps as are
reasonably practicable shall be taken to recover the material.

8. Clear, legible and up-to-date records shall be maintained on the premises and made available
for inspection by an inspector and shall show in relation to each description of radioactive material
to which article 3(2) above applies—

(a) the date on which it was received on the premises, the radionuclide contained therein and
its activity on that date;

(b) so far as is reasonably practicable, its location on the premises;
(c) if it has been removed from the premises, the date on which it was removed, its activity on

that date and the name and address of any person to whom it was transferred; and
(d) the total activity present on the premises at the end of each calendar month.

Article 4(1) SCHEDULE 2

CONDITIONS MENTIONED IN ARTICLE 4(1)
1. Clear, legible and up-to-date records shall be maintained on the premises and made available

for inspection by an inspector and shall show separately in relation to radioactive waste which is
disposed of in accordance with paragraph 4, 5 or 6 below—

(a) the dates on which the waste is disposed of; and
(b) the sum total activity of radionuclides in the radioactive waste disposed of in any month.

2. The chief inspector shall, within 7 days, be notified in writing of the first disposal of
radioactive waste to which article 4(1) above applies which occurs on or after Ist January 1991.

3. Radioactive waste to which article 4(1) above applies shall not be disposed of except in
accordance with the following provisions of this Schedule.

4.—{1) Solid radioactive waste may be disposed of by—
(a) a waste collection authority removing it from the hospital premises with a view to its

disposal elsewhere; or
(b) a person other than a waste collection authority removing it from those premises with a

view to its disposal at the same place as substantial quantities of non-radioactive waste in
or on land subject to a site licence.

(a) Standard Book Number (SBN) 580 00086 9.
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(2) At the time ofits removal from the hospital premises the sum total activity in any 0-1 cubic
metre of the waste shall not exceed 400 kilobecquerels and the sum total activity of any individual
article in the waste shall not exceed 40 kilobecquerels.

5.—(1) Solid or flammable liquid radioactive waste may be disposed of by—
(a) burning it on the hospital premises in accordance with the following provisions of this

paragraph; or

(b) a person removing it from those premises with a view to its disposal by burning on the
premises of another hospital in accordance with those provisions.

(2) The sum total activity of radionuclides in the waste burnt on the premises shall not exceed in
any month—

(a) 25 megabecquerels in the case of carbon 14 and tritium taken together; and

(b) 5 megabecquerels in the case of all other radionuclides.

(3) The waste shall be burnt in an incinerator used for the destruction of clinical waste in such
manner as to ensure that any gas or vapour produced will be discharged into the open air at such
points and in a way which will prevent, so far as reasonably practicable, the entry of such gas or
vapour into any part of any building.

(4) All residual ash so produced shall be disposed of in accordance with paragraph 4 above.

(5) In this paragraph “clinical waste” has the same meaning as in regulation 2(1) of the
Collection and Disposal ofWaste Regulations 1988(a).

6.—(1) Aqueous liquid radioactive waste shall be disposed of from the hospital premises by
discharging it into a drainage system which drains to a public sewer which is normally used for the
disposal of foul water or trade effluent.

(2) The sum total activity of radionuclides in human excreta in the aqueous liquid radioactive
waste disposed of in any month shal] not exceed—

(a) in the case of technetium 99m, 1-0 gigabecquerels; and

(b) in the case of all other radionuclides, 500 megabecquerels.

(3) The sum total activity of radionuclides other than in human excreta in the aqueous liquid
radioactive waste disposed of in any month shall not exceed 50 megabecquerels.

(4) In this paragraph—

public sewer” has the same meaning as in section 189(1) of the Water Act 1989(b) and, in
relation to Scotland, section 59(1) of the Sewerage (Scotland) Act 1968(c); and

“trade effluent” has the same meaning as in section 14(1) of the Public Health (Drainage of
Trade Premises) Act 1937(d) and, in relation to Scotland, section 56(1) of the Control of
Pollution Act 1974(e).

SCHEDULE 3 Article 6

REVOCATIONS

Instrument References Extent of
revoked revocation

The Radioactive Substances (Hospitals’ Waste) S.1. The whole
Exemption Order 1963. 1963/1833. Order.

The Radioactive Substances (Hospitals’ Waste) SL. The whole
Exemption (Scotland) Order 1963. 1963/1879. Order.

The Radioactive Substances (Hospitals’ Waste) S.1. The whole
Exemption (Amendment) Order 1974. 1974/501. Order.

The Radioactive Substances (Hospitals’ Waste) SL. The whole
Exemption (Scotland) Amendment Order 1974. 1974/487. Order.

(a) S.I. 1988/819.
(b) 1989 c.15.

(c) 1968 ¢.47.

(d) 1937 c.40.

(e) 1974 c.40; section 56 was substituted by section 169 of, and paragraph 6 of Schedule 23 to, the Water Act 1989.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order excludes (subject to conditions specified in the Order) certain radioactive
material which is kept or used on hospital premises from the provisions of section 1 of the
Radioactive Substances Act 1960 (which prohibits the keeping or use ofcertain radioactive
material on premises without registration) and certain radioactive waste arising on those
premises from the provisions of sections 6 and 7 of that Act (which prohibit the disposal
and accumulation of radioactive waste).

A copy of the British Standard mentioned in Schedule 1 to the Order is available from
any of the sales outlets of the British Standards Institution or by post from the British
Standards Institution, Linford Wood, Milton Keynes, MK 14 6LE (Telephone number:
Milton Keynes (STD 0908 320033)).


