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Whereas it appears to the Secretary of State to be expedient that the provisions of section
7 of the Wireless Telegraphy Act 1967(a) should apply to the wireless telegraphy apparatus
specifiedin this Order for the purpose of preventing or reducing the risk of interference
with wireless telegraphy and that such wireless telegraphy apparatus should be markedin
accordance with the provisions of section 85 of the Telecommunications Act 1984(b):

And whereas the Secretary of State is satisfied as required by section 7(9) of the Wireless
Telegraphy Act 1967 that the Order is compatible with international obligations of the United
Kingdom:

Now, therefore, the Secretary of State in exercise of the powers conferred by section 7(2)
of the Wireless Telegraphy Act 1967 and section 85(1) of the Telecommunications Act 1984
hereby makes the following Order:

Citation

1. This Order may be cited as the Wireless Telegraphy (Cordless Telephone Apparatus)
(Restriction) Order 1987 and shall come into force on 21st May 1987.

Interpretation

2. In this Order:-
“the 1967 Act” means the Wireless Telegraphy Act 1967(c):
“the Specification” means Performance SpecificationMPT 1322 first published in August
1982, as amended;
“cordless telephone apparatus” means apparatus for wireless telegraphy consisting of
a base station and one or more mobile stations where:—

(i) each of such stations is designed or adapted to be used

(a) to send verbal messages to be conveyed over a public telecommunication
system; and

(b) to receive messages conveyed over a public telecommunication system; and

(ii) each of such stations is capable of simultaneously sending such verbal messages
to any and every other such station; and

(iii) the base station only is capable of connection to a public telecommunication
system;

(a) 1967 c.72; section 7 was amended by the Telecommunications Act 1984 (c.12), section 77.
(b) 1984 c.12.
(c) 1967 c.72.



“exempt cordless telephone apparatus” means cordless telephone apparatus which is
designed or adapted to operate on not more than two of the channels specified in
paragraph 1.2 of the Specification and which complies with the terms, provisions and
limitations specified in regulation 3 of, and the Schedule to, the Wireless Telegraphy
(Exemption) Regulations 1982(a),

Restriction on dealings and custody

3.—(1) Save as isprovided in section 7(5) of the 1967Act, the actions specified in paragraph
(2) of this article are restricted in relation to any cordless telephone apparatus, which is not
exempt cordless telephone apparatus, and which is not designed or adapted for use on
frequencies exceeding 853 MHz.

(2) The actions restricted by this article are:—

(a) manufacture (whether or not for sale);
(b) selling or offering for sale, letting on hire or offering to let on hire, or indicating

(whether by display of the apparatus or by any form of advertisement) one’s willing-
ness to sell or let on hire;

(c) having in one’s custody or control; and

(d) importation.

Marking

4.—(1) Exempt cordless telephone apparatus being relevant apparatuswithin themeaning
given by section 85(5) of the Telecommunications Act 1984(b) shall be marked in accordance
with the marking requirements specified in the Schedule to this Order.

(2) No person shall in the course of any trade or business supply or offer to supply any
exempt cordless telephone apparatus which does not comply with the marking requirements
referred to in paragraph (1) of this article.

John Butcher
Parliamentary Under Secretary of State,

28th April 1987 Department of Trade and Industry

THE SCHEDULE
1. Exempt cordless telephone apparatus shall be marked in accordancewith paragraphs 2 to 5 below

in order to display the following words:
“This apparatus conforms to Performance SpecificationMPT 1322 as amended and is exempt from
licensing under the Wireless Telegraphy Act 1949”.

2. The mark shall:-
(a) be in the form specified in paragraph 3 below;
(b) conform with the test of durability specified in sub-clause 7.14 of British Standard 5850 (1981);
(c) be placed upon such apparatus in such a manner that it cannot easily be removed; and

(d) be so placed that it is on an outside surface of such apparatus where it is legible and readily
accessible.

3. The mark shall be in the form of a rectangle twice as broad as it is high and not less than 50mm.
broad and 25 mm. high.

(a) S.I. 1982/1697, as amended by S.I. 1987/775.
(by 1984 c.12.



4. The background of any mark (other than an embossed mark) shall be plain white, the line
delineating the rectangle shall be black, and all writing thereon shall be:—

(a) black and clearly legible, and
(b) in a uniform size of type, which shall not be less than 1.5 mm capital height, except for the

words “MPT 1322” which shall be in bold capitals of a height of not less than 2.5 mm.

5. Where the mark is embossed on the apparatus duringmanufacture, the mark shall be in the form
specified in paragraph3 of this Schedule and shall stand out from its background so as to be readily
visible and legible.



EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order restricts the import, manufacture, sale, hire, offer or advertisement for sale
or hire, custody and control of cordless telephone apparatus which is not exempt from the
requirement for a licence under section 1 of the Wireless Telegraphy Act 1949 and which is
not designed for use on frequencies exceeding 853 MHz. Such cordless telephone apparatus,
because it does not comply with Performance Specification MPT 1322, as amended, and
operates on channels not allocated for telephone use by that Specification, is likely to cause
interference to other radio users.

Under article 4 of the Order exempt cordless telephones must be marked to show that they
comply with Performance Specification MPT 1322, as amended, in the manner indicated in
the Schedule.

Copies of Performance Specification MPT 1322 are available free of charge from the
Librarian, Radiocommunications Division, Department of Trade and Industry, Waterloo
Bridge House, Waterloo Road, LONDON SEI 8UA.
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