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The Treasury, in exercise of the powers conferred on them by section 121 of the Building
Societies Act 1986(a) , and of all other powers enabling them in that behalf, hereby make
the following Order:

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Building Societies Act 1986 (Meetings)
(Transitional Provisions) Order 1987 and shall come into force on 18th March 1987.

Interpretation
2. In this Order-
“the Act” means the Building Societies Act 1986;
“transitional meeting”, in relation to a society, means a meeting of the society held
before its rules in effect-
(a) contain all the alterations required by paragraph 3(1)(b) or directed under

paragraph 4(2) of Schedule 20 to the Act (which contains transitional
provisions), or

(b) where they do not contain all those alterations, contain alterations which—

(i) have been made for the purpose of conformity with the Act, and
(ii) provide for the giving of notices of, and voting at, meetings of that society;

and

“society” means a building society.

Notices of and voting at meetings

3.—(1) Notwithstanding the provisions of paragraph 22 (which sets out the persons
entitled to receive notices of meetings of a society) and 34 (which sets out the declaration
required to be made in proxy and ballot forms) of Schedule 2 to the Act-

(a) the proceedings at a transitional meeting of a society notice of which has, subject
to paragraph (2) below, been given to the requisite recipients shall not be
invalidated by omission to give notice to any person other than the requisite
recipients; and

(b) a member’s vote, or appointment of a proxy to vote instead of him, at a
transitional meeting of a society shall not be invalidated by failure to make that
declaration where the relevant document issued to him by the society and used
by him omits to incorporate a form of that declaration for completion by the
member.

(a) 1986 c.53.



(2) In determining for the purposes of paragraph (1) above whether notice of a

transitional meeting of a society has been given to the requisite recipients, accidental
omission to give notice of that meeting to, or non-receipt of notice by, any requisite
recipient shall be disregarded.

(3) In this Article—
“the relevant document” is a document containing the requisite particulars issued

for use as a voting paper or, as the case may be, for use as an instrument for the

appointment of a proxy;
“the requisite particulars” are the particulars which would have been required to be

included in the relevant document if the Act had not come into force; and

“the requisite recipients” are those to whom the society would have been required to
send notice of a meeting of the society if the Act had not come into force and, where
the notice of the meeting includes notice of the intention to movea resolution as a

borrowing members’ resolution, those to whom paragraph 22 of Schedule 2 to the
Act requires notice of the meeting to be sent as borrowing members.

Meetings of societies

4. In determining whether a society has, in relation to any transitional meeting,
complied with Part III of Schedule 2 to the Act (which deals with meetings), any failure
to comply shall be disregarded where that failure—

(i) results from compliance with rules of the society continued in effect by
Article 3 (dealing with rules) of the Building Societies Act 1986 (Rules and
Miscellaneous Provisions) Order 1986 (a), or

(ii) is an omission to which Article 3(1) above applies.

Michael Neubert
Peter Lloyd

13th March 1987 Two of the Lords Commissioners of Her Majesty’s Treasury

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order applies to transitional meetings of a building society, transitional meetings

being those held before its rules on notice of meetings and voting at meetings conform
with the Building Societies Act 1986. Article 3 provides that voting and other

proceedings at such meetings of a society will be valid provided that-

(a) the society sends notice to those to whom it would have been required to send

notice had the 1986 Act not come into force and (where relevant) to borrowing
members; and .

(b) the voting papers and instruments of proxy include the particulars which they
would have been required to include had the 1986 Act not come into force.

Article 4 provides that failure, in a transitional meeting, to comply with the 1986 Act
meetings provisions is to be disregarded where the society has complied with rules still in

effect (or any failure is one to which Article 3 applies).

Certain rules relating to meetings under previous legislation were continued in effect

by Article 3(2) of the Building Societies Act 1986 (Rules and Miscellaneous Transitional
Provisions) Order 1986 (S.I. 1986/2168).
(a) S.1. 1986/2168.
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