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STATUTORY INSTRUMENTS

1987 No. 376
PENSIONS

The Superannuation (Judicial Offices) (Aggregation of
Service) Rules 1987

Made - - - - 9th March 1987
Laid before Parliament 11th March 1987
Coming into force 1st April 1987

The Treasury, in exercise of the powers conferred by section 38 of the Superannuation
Act 1965(a) and now re-vested in them by the Minister for the Civil Service Order
1968 (b) and the Transfer of Functions (Minister for the Civil Service and Treasury)
Order 1981(c) , and the Lord Chancellor, in exercise of the powers conferred on him by
section 39A of that Act(d) and with the consent of the Treasury (e) , hereby make the
following Rules:

Citation and commencement

1. These Rules may be cited as the Superannuation (Judicial Offices) (Aggregation
of Service) Rules 1987 and shall come into force on 1st April 1987.

Interpretation

2. In these Rules, unless the context otherwise requires—
“office-holder” means a person who holds or has held a judicial office;
“judicial office” means an office specified in section 16 of, or Schedule 1 to, the
Judicial Pensions Act 1981(f) (including a City of London Office) or a Northern
Irish Office, but does not, in relation to any office-holder include any such office if
benefits under the principal civil service pension scheme are payable in respect of his
service in that office;
“City of London Office” means the office of Recorder of London (if appointed to
exercise judicial functions in pursuance of paragraph 2 of Part I of Schedule 2 to the
Courts Act 1971(g)), Common Serjeant, or Additional Judge of the Central Criminal
Court;
“final office”” means, in relation to an office-holder, the last judicial office from
which he retires or the judicial office in which he dies.
“Northern lIrish Office” means the office of county court judge or resident
magistrate in Northern Ireland.

a) 1965 c.74.
b) S.I. 1968/1656.

¢) S.I. 1981/1670.
(d) Inserted by section 30 of the Administration of Justice Act 1969 (c.58) and amended by paragraph 2 of Schedule

3 to the Judicial Pensions Act 1981 (c.20).

(¢) Substituted for the Minister for the Civil Service by S.I. 1981/1670.

(f) 1981 ¢.20, amended by section 152(1) of, and Schedule 5 to, the Supreme Court Act 1981 (c.54).
(g) 1971 c.23.
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Application of Rules

3.—(1) Subject to paragraphs (2) and (3) below, these Rules apply to an office-holder
who has served continuously in two or more judicial offices, if-
(a) superannuation benefits are payable to or in respect of him under enactments
relating to his final office; and
(b) he elects (or, if he has died either in office or within three months of retirement
without, in either case, having made an election, his personal representatives
elect) that these Rules shall apply in relation to him.

(2) These Rules do not apply to an office-holder—
(a) whose service in his final office came to an end before 1st April 1987: or
(b) who, being subject to a compulsory retiring age in respect of his final office,
retires from that office (otherwise than on the grounds of ill-health) before
reaching that age. :

(3) These Rules do not affect the operation of any enactment by virtue of which
service in successive judicial offices is treated, for the purpose of entitlement to
superannuation benefits, as service wholly in the last of those offices.

(4) For the purposes of these Rules—
(a) a City of London Office shall be treated as distinct from the office of Circuit
Judge; and
(b) an office-holder’s service in two judicial offices successively shall be treated as
continuous if his appointment to the second of those offices took effect within 32
days of his ceasing to hold the first, or within such longer period as the Treasury
may, in a particular case, allow.

(5) An election under this rule shall be made in writing addressed to the Treasury
within three months of the retirement or death, as the case may be, of the office-holder
by, or in respect of, whom it is made, or within such longer period as the Treasury may,
in a particular case, allow.

(6) These Rules shall not apply where, in a particular case, their application would put
an office-holder (or persons entitled to superannuation benefits in respect of him) in a
position less advantageous than that in which he (or they) would otherwise have been.

Amount of benefits

4.—(1) Where a person by or in respect of whom an election is made under rule 3 has
served continuously in not more than two judicial offices, the benefits payable to or in
respect of him shall-

(a) if at the time of his retirement or death the salary of the second of those offices is
not less than the salary of the first, be equal to the benefits which would have
been payable to or in respect of him under the enactments relating to the first
office if he had continued to serve in that office until his retirement or death at
the salary then payable to a holder of that office; or

(b) if at the time of his retirement or death the salary of the second of those offices is
less than the salary of the first, be equal to whichever are the more favourable of
the following—

(i) the benefits which would have been payable to or in respect of him under
the enactments relating to the second office if his service in the first office
had been service in the second office; or

(ii) the benefits which would have been payable to or in respect of him under
the enactments relating to the first office if he had retired from that office
on grounds of ill-health on the date when he ceased to hold that office.

(2) Where a person by or in respect of whom an election is made under rule 3 has
served continuously in not fewer than three judicial offices, the benefits payable to or in
respect of him shall be equal to whichever are the most favourable of the following—

(a) the benefits which would have been payable to or in respect of him under
paragraph (1) above if the first of his last three judicial offices were the first
office referred to in that paragraph, his service in the second of those offices
were service in the third of those offices, and the third of those offices were the
second office referred to in that paragraph;
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(b) the benefits which would have been payable to or in respect of him under
paragraph (1) above if his service in only the last two of his judicial offices were
taken into account; or

(c) the benefits which would have been payable to or in respect of him under
paragraph (1) above if his service in only the first two of his last three judicial
offices were taken into account.

(3) Where a judicial office in which a person has been employed ceases to exist before
the time of his retirement or death, then, for the purpose of calculating the amount of the
benefits payable to or in respect of him under this rule, the salary of that office shall be
taken to be such amount as the Treasury may determine to be the salary which would
have been payable in respect of that office if it had continued to exist at the time of his
retirement or death.

(4) Where any benefits are paid under these Rules in respect of a person’s service in a
judicial office, no additional superannuation benefit shall be paid in respect of that
service under the enactments relating to that office.

Payment of benefits

5.—(1) Any benefits payable in consequence of an election made under rule 3 shall be
paid by the authority liable for payment of benefits in respect of the office-holder’s final
office, whether or not his service in that office is taken into account under rule 4 for the
purpose of calculating the benefits so payable.

(2) Where service in an eatlier office has been taken into account for the purpose of
calculating the benefits so payable, the authority paying the benefits in accordance with
paragraph (1) above shall be entitled to recover from any authority liable for payment of
benefits in respect of that earlier office a contribution which bears to the total amount of
benefits payable the same proportion as the period of the office-holder’s service in the
earlier office bears to the total period of service in respect of which benefits are payable.

Revocation of existing rules

6. The rules specified in the Schedule are revoked, but without prejudice to their
continued application in relation to an office-holder whose service in his final office has
come to an end before 1 April 1987.

Dated 18th February 1987 Hailsham of St. Marylebone, C.

Michael Neubert
Mark Lennox-Boyd
Dated 9th March 1987 Two of the Lords Commissioners of Her Majesty’s Treasury

Rule 6 SCHEDULE
INSTRUMENTS REVOKED
Serial No. Title of Instrument
1968/1363 The Superannuation (Judicial Offices) Rules 1968.
1968/2071 The Superannuation (Public and Judicial Offices) (Amendment) Rules 1968.
1970/1021 The Superannuation (Judicial Offices) Rules 1970.
1975/1183 The Superannuation (Judicial Offices) (Amendment) Rules 1975.

1979/668 The Superannuation (Judicial Offices) (Amendment) Rules 1979.
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Rules)

These Rules consolidate and supersede the existing rules which provide for a person
who has served in more than one judicial office, whether remunerated out of central or
local funds, to elect that the whole of his judicial service is, subject to the conditions
specified in the rules, to be aggregated for the purpose of determining his superannuation
benefits, instead of their being based only on his service in his last office. An election for
this purpose has to be made within three months of retirement. In the case of death in
office or within three months of retirement, the election may be made by the office-
holder’s personal representatives and there is a discretion vested in the Treasury to
extend the time in a particular case.

Where an election is made, the Rules provide for the benefits to be paid by the
authority responsible for the office-holder’s last office and for that authority to recover a
proportionate contribution from an authority responsible for any former office service in
which has (in accordance with the Rules) been taken into account in calculating the total
amount of benefits payable.

The Rules apply, as the superseded rules do not, to persons who have served as county
court judges or resident magistrates in Northern Ireland; otherwise, they make no
change of substance. They do not apply in the case of a person whose relevant service has
come to an end before their commencement on 1 April 1987: in that case, the existing
rules will continue to apply.



