STATUTORY INSTRUMENTS

1986 No. 561

COUNTRYSIDE
The Peak Park Joint Planning Board Order 1986

Made - - - - 20¢th March 1986
Coming into Operation 1st April 1986

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred on him by sections
241 and 266 of, and Part I of Schedule 17 to the Local Government Act
1972 (a) and para%raph 2(1) of Schedule 3 to the Local Government Act
1985 (b), and of all other powers enabling him in that behalf, hereby makes
the following order:—

Citation and commencement

1. This order may be cited as the Peak Park Joint Planning Board Order
1986 and shall come into operation on 1st April 1986.

Interpretation

2. In this order—
“the Act” means the Local Government Act 1972;
“‘constituent council” means—
(a) a council of any county in which any part of the United District
is comprised; and
(b) a council of any metropolitan district in which any part of the
United District is comprised;

“the Joint Planning Board” means the Peak Park Joint Planning Board
for the Peak District National Park reconstituted by article 3(1% of the
Peak Park Joint Planning Board Order 1973 (c);

“relevant district council” means a council of any non-metropolitan
district in which any part of the United District is comprised; and

“the United District”” means the area of the Peak District National
Park described in the Peak District National Park (Designation)
Confirmation Order 1951.

Membership of the Board

3.—(1) The Joint Planning Board shall consist of 34 members of whom—

(a) 18 members (hereinafter called “the constituent council members”)
shall be appointed as hereinafter provided by the constituent
councils;

(b) 5 members (hereinafter called “the relevant district council mem-
bers””) shall be appointed by the relevant district councils in
accordance with paragraph 12A of Schedule 17 to the Act; and

(a) 1972 ¢.70; Part I of Schedule 17 was amended by the Wildlife and Countryside Act 1981
(c.69), section 46, and by the Local Government Act 1985 (c.51), section 7 and Schedule 3.

(b) 1985 c.51, (¢) S.I. 1973/2061.
[DET 4718]




(c) 11 members (hereinafter called “the non-clective members) shall be
appointed by the Secretary of State after consuitation with the
untryside Commission.

(2) The constituent council members shall consist of—
8 members to be appointed by the County Council of Derbyshire,
2 members to be appointed by the County Council of Staffordshire,
2 members to be appointed by the County Council of Cheshire,
2 members to be appointed by the City Council of Sheffield,
1 member to be appointed by the Borough Council of Barnsley,
2 members to be appointed by the Borough Council of Kirklees,
1 member to be appointed by the Borough Council of Oldham.

Tenure of office

4.—(1) A constituent council member appointed by any county council
mentioned in article 3(2) above shall retire from office on 31st May in each
year which is the year of election of county councillors.

(2) The constituent council members first appointed by any metropolitan
district council mentioned in article 3(2) above shall retire from office on 31st
May 1987 and thereafter each such member shall hold office for a period of
one year and shall retire on 31st May in each year.

(3) A relevant district council member shall hold office for a period of one
year in accordance with paragraph 12A of Schedule 17 to the Act.

(4) A non-elective member shall hold office for such period as the Secretary
of State shall, in accordance with paragraph 12 of Schedule 17 to the Act,
determine and upon such terms as may be laid down by the Secretary of State.

(5) Any member of the Joint Planning Board shall be eligible for
reappointment and any member may resign his membership by sending to the
proper officer of that Board notice in writing of his desire to do so.

(6) Any casual vacancy shall be filled as soon as tpracticable, and the person
appointed shall hold office for the remainder of the term of office of the
person in whose place he is appointed.

(7) Sections 80, 81, 82, 85 and 86 of the Act (Disqualifications for election
and holding office as member of local authority, validity of acts done by
uncﬂualified persons, vacation of offices by failure to attend meetings and
declaration by local authority of vacancy in office in certain cases) shall apply
to the constituent council members and the relevant district council members,
and sections 94 to 98 of the Act (Disability of members of authorities for
voting on account of interest in contracts, etc., general notices and recording
of disclosures for purposes of section 94, removal or exclusion of disability,
etc., and interpretation of sections 95 and 97) shall apply to all members of
tge .L(:int Planning Board as if it were a local authority within the meaning of
the Act.

Meetings and Proceedings

S. The meetings and proceedings of the Joint Planning Board shall be
conducted in accordance with the rules set out in Schedule 1 to this order.



Appointment of officers

6.—(1) The Joint Planning Board shall, in addition to the appointment of a
National Park Officer in accordance with the provisions of paragraph 15 of
Schedule 17 to the Act, appoint such other officers and servants as they think
necessary to enable them to discharge their functions.

(2) The Joint Planning Board may pay their officers and servants such
reasonable remuneration as they deem expedient, and every officer and
servant shall hold office on such Teasonable terms and conditions, including
conditions as to remuneration, as the Joint Planning Board think fit.

(3) The Joint Planning Board may make arrangements with a constituent
council or with a relevant district council for the services of any officer or
servant of such council to be placed at the disposal of the Joint Planning
Board for such periods and on such terms (including terms as to payment) as
may be agreed between the Joint Planning Board and the sai constituent
council or relevant district council.

Financial and administrative

7.—(1) The expenses of the Joint Planning Board so far as they are not
defrayed out of revenues of the Joint Planning Board other than precepts
receivable in accordance with the provisions of this order shall be referred to
as the “net expenses of the Joint Planning Board”. In this article the
expression “expenses” includes the interest on, and provision for the
repayment of, any borrowed moneys.

(2) The net expenses of the Joint Planning Board shall be ap ortioned by
that Board and shared between the constituent councils on the basis that the
County Council of Derbyshire shall pay 50%, the County Council of
Staffordshire 10%, the County Council of Cheshire 10%, the City Council of
Sheffield 10%, the Borough Council of Barnsley 5%, the Borough Council of
Kirklees 10% and the Borough Council of Oldham 5%.

(3) The Joint Planning Board may issue c;)recepts to the constituent councils

requiring payment of amounts apportioned to those councils under paragraph

(2) above, and, subject to paragraph (4) below, each such constituent council

zhall pay, din accordance with any precepts so issued to it, the amount thereby
emanded.

(4) The Joint Planning Board shall prepare, in such form as the Secretary of
State may direct, a statement of the purpose to which the amount demanded
by any precept is intended to be applied and shall send a copy of such
statement with every precept to which it relates; and a constituent council
shall not be under any obligation to pay the amount demanded by any such
precept until it has received the said statement.

Power of borrowing

8.—(1) The Joint Planning Board may borrow temporarily, by way of
overdraft or otherwise, such sums as they may require—

(a) for the purpose of defraying expenses, pending the receipt of
revenues receivable by them in respect of the period of account to
which those expenses are chargeable and taken into account in their
estimates made by them for that period;

(b) for the purpose of defraying, pending the raising of money for any
purpose or class of purpose approved by the Secretary of State under
paragraph (2) below, expenses intended to be defrayed by means of
that money.
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(2) The Joint Planning Board may borrow money for any purpose or class
of purpose approved for the purposes of this paragraph by the Secretary of
State and in accordance with any conditions subject to which the approval is
given, provided that, where the Joint Planning Board borrows money under
paragraph 1(b) above, and subsequently raises a loan under this paragraph,
the loan shall, to the extent of the sum borrowed temporarily, be treated as
having been raised at the time of the temporary borrowing.

(3) Subject as mentioned in para%raph (4? below, the provisions of
Eiragraphs 2,4,7, 11, 12, 20 and 22 of Schedule 13 to the Act (Borrowing,

nding and Funds), shall apply to borrowing by the Joint Planning Board
authorised by this article as they apply to borrowing by a local authority
authorised by or under the Act or any other enactment.

(4) The following sub-paragraphs of the paragraph mentioned in (3) above
sf>hall not apply or (as the case may be) shall apply as amended in manner
ollowing—

(i) sub-paragraph (1)(b) to (e) of paragraph 2 shall not apply;
(ii) sub-paragraph (1)(b) of paragraph 4 shall not apply;

(iii) sub-paragraph (1) of paragraph 7 shall apply with the omission
of the words “‘and paragraph 9(8)”.

Annual reports and accounts

9.—(1) The Joint Planning Board shall, before such date in every year as
the Secretary of State may fix, send to the Secretary of State a report in
respect of the receding year, and shall at the same time send a coply of the
report to the Countryside Commission, to every constituent council and to
every relevant district council.

(2) Every report under this article shall be in such form and shall contain
particulars with respect to such matters as the Secretary of State may direct.

(3) As soon as the accounts of the Joint Planning Board have been audited
the Board shall send a copy of the accounts to the Secretary of State and shall
at the same time send a copy to the Countryside Commission, to every
constituent council and to every relevant district council and a copy of the
accounts shall be kept at the office of the Joint Planning Board and any
person interested shall be entitled, without payment, to inspect and take
copies of, or extracts from, the copy of the accounts.

Functions

10.—21) The Joint Planning Board shall discharge the functions to which
Part I of Schedule 17 to the Act applies.

(2) For the purposes of their functions the provisions of the Act set out in
Schedule 2 to this order are applied to the Joint Planning Board as if any
reference in any of those provisions to a local authority or to a principal
council was a reference to the Joint Planning Board and as if any reference to
the area of a local authority or of a principal council was a reference to the
United District.

Consequential, transitional and revocation

11.—(1) Any person who immediately before 1st April 1986 is a member of
the Joint Planning Board by virtue of an appointment made by the council of
a metropolitan county shall cease to be a member of the Board on that date.
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(2) Without prejudice to section 17(2) of the Interpretation Act 1978(a)
and subject to paragraph (1) above, the revocation of any provision by this
order shall not affect the period of tenure of office of any member of the Joint
Planning Board appointed before 1st April 1986.

(3) The orders specified in the first column of Schedule 3 hereto are hereby
revoked to the extent specified in the third column of that Schedule.

SCHEDULE 1 Article 5
Annual meeting

1.—(1) The Joint Planning Board shall in every year hold an annual meeting and at
least three other meetings for the transaction of general business which as near as may
be shall be held at regular intervals.

(2) The first meeting held after 31st May in any year shall be the annual meeting.

Appointment of chairman

2.—(1) The Joint Planning Board shall at their annual meeting appoint one of their
members to be chairman who shall, unless he resigns his office or ceases to be a
member of the Joint Planning Board, continue in office until immediately after the
election of the chairman at the next annual meeting.

(2) The Joint Planning Board may at their annual meeting appoint one of their
members to be vice-chairman who shall, unless he resigns his office or ceases to be a
member of the Joint Planning Board, continue in office until immediately after the
election of the vice-chairman at the next annual meeting.

Casual vacancies

3. On acasual vacancy occurring in the office of chairman or vice-chairman or the
Joint Planning Board the vacancy shall be filled by the appointment by the Joint
Planning Board of one of their members at their next meeting and the person so
appointed shall hold office until the date upon which the person in whose place he is
appointed would regularly have retired.

Conduct of meetings

4.—_;{1) at a meeting of the Joint Planning Board the chairman, if present, shall
preside.

(2) If the chairman is absent from a meeting of the Joint Planning Board the vice-
chairman, if present, shall preside.

(3) If both the chairman and the vice-chairman of the Joint Planning Board are
absent such member of the Joint Planning Board as the members present shall choose
shall preside.

Calling of meetings

5.—(1) The chairman of the Joint Planning Board or, if the office of chairman is
vacant, the vice-chairman of the Joint Planning Board may call a meeting of the Joint
Planning Board at any time.

(2) If the chairman, or the vice-chairman if the office of chairman is vacant, refuses
to call a meeting of the Joint Planning Board after a requisition for that purpose,
sgecifying the nature of the important or urgent business, signed by five members of
the Joint Planning Board, has been presented to him, or if, without so refusing, the
chairman or, as the case may be, the vice-chairman does not-call a meeting within

(a) 1978 c.30. 5




seven days after such requisition has been gresented to him, any five members of the
Joint Planning Board on that refusal or on the expiration of seven days as the case may
be, may forthwith call a meeting of the Joint Planning Board.

(3) Three clear days at least before a meeting of the Joint Planning Board—

(a) notice of the time and place of the intended meeting shall be published at
the office of the Joint Planning Board and, where the meeting is called by
members of the Joint Planning Board, the notice shall be signed by those
members and shall specify the business proposed to be transacted thereat; and

(b) a summons to attend the meeting, specifying the business proposed to be
transacted thereat, and signed by the proper officer of the Joint Planning Board
shall be left at or sent by post to the usual glace of residence of every member of
the Joint Planning Board with a copy to the proper officer of every constituent
council and every relevant district council:

Provided that—

(a) want of service of the summons on any member of the Joint Planning Board
shall not affect the validity of a meeting; and

(b) no business shall be transacted at a meeting called by members of the Joint
Planning Board other than that specified in the notice thereof.

Quorum

6. No business shall be transacted at a meeting of the Joint Planning Board unless
at least 11 members are present thereat.

Proceedings of meetings

7—(1) A codpy of the minutes of the proceedings at each meeting of the Joint
Planning Board shall be sent to the proper officer of every constituent council and
every relevant district council within fourteen days after the date of the meeting.

(2) The mode of voting at meetings of the Joint Planning Board shall be by show of
hands and on the requisition of any member of the Joint Planning Board, supported by
four other members who signify their support by rising in their places, made before the
vote on any question is taken, the voting shall be recorded so as to show whether each
member present and voting gave his vote for or against that question.

(3) The Erovisions of paragraphs 39 to 44 of Part VI of Schedule 12 to the Act shall
apply to the Joint Planning Board as they apply to a local authority but with the
sllll' stitgtion for references therein to any enactment and to the Act of references to
this order.




SCHEDULE 2 Article 10(2)
PROVISIONS OF THE LOCAL GOVERNMENT ACT 1972 APPLIED BY ARTICLE 10(2)

Section or paragraph Subject matter

100 Admission of public and press to meetings.

111 Subsidiary powers.

113 to0 119 Officers.

120, 122, 123, 128 to 131 Acquisition, appropriation and disposal of land.

135 Standing orders with respect to contracts.
136 Expenditure on concurrent functions.
139 Acceptance of gifts of property.

140 Insurance.

143 Subscriptions to local government associations.
144 Provision of facilities for encouragement of visitors and
of conference and other facilities.

222 and 223 Legal proceedings.

228 and 229 Inspection and copies of documents.

231 to 234 Service of notices and authentication.

238 Evidence of byelaws.

239 Local or personal Bills.
Paragraphs 16 to 19 of Funds of local authorities.
Schedule 13

SCHEDULE 3 Article 11(3)
REVOCATIONS

Column 1 Column 2 Column 3
Regulations revoked References Extent of revocation
The Peak Park Joint Planning| S.1. 1973/2061.] The whole order, except articles
Board Order 1973. 3(1) and (4) and 11(3).

The Peak Park Joint Planning| S.I. 1981/91. | The whole order.
Board (Amendment) Order 1981.

The Peak Park Joint Planning| S.I. 1982/992. | The whole order.
Board (Amendment) Order 1982.

Kenneth Baker,
Secretary of State

20th March 1986. for the Environment.




EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the order.)

This order, which comes into operation on 1st April 1986, alters the
membership of the Peak Park Joint Planning Board (article 3) and the
apportionment of its expenses (article 7) and is consequent upon the abolition
of the metropolitan county councils by the Local Government Act 1985.

The order also consolidates the remaining provisions of previous statuto
instruments relating to the Peak Park Joint Planning Board (articles 4 to 10
with the exception of provisions relating to audit.
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