4250

STATUTORY INSTRUMENTS

1986 No. 1245
PUBLIC PASSENGER TRANSPORT

The Community Bus Regulations 1986

Made - - - 17th July 1986
Laid before Parliament 21st July 1986
Coming into Operation 11th August 1986

The Secretary of State for Transport, in exercise of the powers conferred by
sections 52(1) and 60(1) of the Public Passenger Vehicles Act 1981(a) and section
23(2)(b) and (8) of the Transport Act 1985(b), and of all other enabling powers,
and after consultation with representative organisations in accordance with
section 61(2) of the said Act of 1981(c), hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement
1. These Regulations may be cited as the Community Bus Regulations 1986
and shall come into operation on 11th August 1986.

Interpretation
2. Inthese Regulations —

“the Act” means the Transport Act 1985;
“holder” means a body to which a permit has been granted;
“permit” means a community bus permit as defined in section 22(1) of the
Act; and
“traffic regulation conditions™ has the meaning given in section 7(1) of the
Act.

Conditions to be fulfilled by driver

3.—(1) The driver of a vehicle used under a permit shall, if not the holder of
a public service vehicle driver’s licence to drive vehicles of that class, fulfil the
following conditions —

(a) he shall be the holder of a current driving licence under Part III of the
Road Traffic Act 1972(d) which authorises him to drive a vehicle adapted
to carry more than eight passengers and which satisfies the requirements
of paragraph (2) of this regulation, or he shall be entitled by virtue of
section 84(4) of the said Act of 1972(e) to drive such vehicles;

(a) 1981 c.14; section 52(1) was applied by section 126(1)(c) of the Transport Act 1985 (c.67); and
sections 52(1) and 60(1) were amended by the Transport Act 1985, section 134, Schedule 2, Part
11, paragraph 4(14) and (18), and Schedule 8.

(b) 1985c.67.

(c) Section 61(2) was amended by section 135(1) of the Transport Act 1985.

(d) 1972 ¢.20.

(e) Section 84(4) was amended by the Road Traffic Act 1974 (c.50), Schedule 3, paragraph 1; the Road
Traffic (Drivers’ Ages and Hours of Work) Act 1976 (c.3), Schedule 1, paragraph 1; the Driving Licences
(Community Driving Licence) Regulations 1982 (S.1.1982/1555), regulation 3(1); and the Road Traffic
(Driving Licences) Act 1983 (c.43), section 1(3).
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(b) he shall be 21 years of age or over; and

(¢) he shall, while driving the vehicle, comply with the requirements specified
inrelation to a driver licensed to drive a public service vehicle when acting
as the driver of such a vehicle in paragraphs (a), (b), (¢), (d) in so far as it
relates to information to any passenger or intending passenger as to the
destination or route of the vehicle, (e) in so far as it relates to giving
particulars of his licence and his name, and (f) of regulation 4 of the
Public Services Vehicles (Conduct of Drivers, Conductors and Passengers)
Regulations 1936(a).

(2) The driving licence referred to in paragraph (1)(a) of this regulation shall
not be a provisional licence, or a licence which merely has effect under section
88(4) of the said Act of 1972 as a provisional licence authorising him to drive
such vehicles.

_ Permits, discs and fees
4.—(1) The fee payable for the grant of a permit shall be £37.

(2) There shall be issued by the traffic commissioner with each permit a disc
which shall contain the name of the holder of the permit to which the disc relates,
the number of that permit and the words “Community Bus Disc”.

(3) The holder shall during such time as the vehicle is being used under the
permit-cause the disc related to that permit to be affixed to the inside of the
vehicle in such a position that the disc —

(a) does not interfere unduly with the driver’s view, and
(b) can easily be read in daylight from the outside of the vehicle.

(4) If a permit or disc has been lost, destroyed or defaced, the holder shall
forthwith give notice in writing of the fact to the traffic commissioner who granted
or issued it.

(5) Ifupon receipt of the notice referred to in paragraph (4) of this regulation
and, in the case where a permit or disc has been defaced, upon surrender of that
document, the traffic commissioner is satisfied that the permit or disc has been
lost, destroyed or defaced, he shall issue to the holder a duplicate of the document
in question (marked as such), and the provisions of these Regulations shall apply
to the duplicate as they applied to the original.

(6) If, at any time after notice has been given under paragraph (4) of this
regulation, the permit or disc notified as having been lost or destroyed comes
into the possession of the holder, that holder shall forthwith return that permit
or disc to the traffic commissioner who granted or issued it.

(7) In the event of revocation of a permit or the holder ceasing to operate
local services, the holder shall forthwith surrender the permit and disc to the
traffic commissioner who granted and issued them.

(a) S.R. & 0. 1936/619; relevant amending instrument is S.I. 1980/915.
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Attaching traffic regulation conditions to permits

5.—(1) The holder of a permit shall, upon being required to do so in writing
by the traffic commissioner who granted the permit, produce it to a person
authorised by that traffic commissioner in order that traffic regulation conditions
may be attached to it.

(2) A notice by a traffic commissioner requiring production of a permit may
be left at, or sent by the recorded delivery service to, the address last notified to
the traffic commissioner by the holder.

(3) The permit shall be produced within 14 days (excluding any day which is
a bank holiday under the Banking and Financial Dealings Act 1971(a) of the date
on which the notice is received at the address mentioned in paragraph (2) of this
regulation.

(4) The permit shall be produced at the address in the traffic area of the traffic
commissioner, and within the business hours, specified in the notice, and if sent
by post shall not be treated as having been produced until actually received by
the traffic commissioner.

Conditions of fitness for use

6.—(1) The date on which a vehicle is first used for the purposes of this
regulation shall be determined in accordance with regulation 3(3) of the Road
Vehicles (Construction and Use) Regulations 1986(b).

(2) The prescribed conditions of fitness for use for the purpose of section
23(2)(c) of the Act shall be that the vehicle either —

(a) complies with the requirements specified in regulations 41 to 43 of the
Road Vehicles (Construction and Use) Regulations 1986 for a minibus
first used on or after 1st April 1988; or

(b) in respect of a vehicle first used before 1st April 1988, complies with the

requirements specified in regulations 5 to 28 of the Community Bus
Regulations 1978(c).

John Moore,
Secretary of State for Transport.
17th July 1986.

(a) 1971 c.80. (b) S.I. 1986/1078.
(c) S.I. 1978/1313; relevant amending instrument is S.I. 1982/1483.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations relate to vehicles used under a community bus permit issued
under section 22 of the Transport Act 1985. The Regulations include provisions
regarding —

(1) the conditions to be fulfilled by drivers (regulation 3);
(2) theissue of permits and discs and the display of discs (regulation 4);
(3) attaching traffic regulation conditions to permits (regulation 5); and

(4) conditions of fitness for use of vehicles (regulation 6).
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