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STATUTORY INSTRUMENTS

1981 No. 829 (S.85)

TOWN AND COUNTRY PLANNING, SCOTLAND

The Town and Country Planning (Development by Planning
Authorities) (Scotland) Regulations 1981

Made - - - - 3rd June 1981
Laid before Parliament 22nd June 1981
Coming into Operation 3rd August 1981

In exercise of the powers conferred on me by sections 256 and 273 of the Town
and Country Planning (Scotland) Act 1972(a) and of all other powers enabling
me in that behalf, I hereby make the following regulations:—
Citation and commencement

1. These regulations may be cited as the Town and Country Planning
(Development by Planning Authorities) (Scotland) Regulations 1981 and shall
come into operation on 3rd August 1981.

Interpretation ,
2. In these regulations, ‘“‘the Act” means the Town and Country Planning
(Scotland) Act 1972.

Application of Part III of Schedule 19 to the Act

3. In relation to the development by local authorities of land in respect of
which they are planning authorities, the provisions of the Act specified in
Part III of Schedule 19 to the Act, shall have effect subject to the exceptions
and modifications prescribed in these regulations.

Publicity for development
4.—(1) Where a local authority require planning permission for development
which they propose to carry out in the area in respect of which they are the
planning authority and which is not granted by a development order, they
shall publish a notice in a local newspaper circulating in the locality of the
land which they propose to develop, stating:—
(a) their intention to carry out the development described in the notice;

(b) the address and times at which plans of the proposed development
may be inspected, and

(c) that representations may be made in writing to the planning authority
within 21 days of the date of publication of the notice.

(2) Before publishing a notice under paragraph (1) of this regulation the
planning authority shall—

(a) give the requisite notices in writing for the purposes of section 24 of

the Act (notification of applications to owners and agricultural tenants)

to all persons who were, at the date of service of the notice, owners

(a) 1972 ¢c. 52.
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of the land or the tenants of any agricultural holding comprised in
the land, in the forms prescribed by a development order; and

(b) carry out such consultations as would have been required by a develop-
ment order had an application for planning permission for the
development described in the notice been made to them under Part IIT
of the Act.

(3) Where the development consists of or includes development of any class
which is prescribed by a development order for the purposes of section 23 of
the Act (publication of notices of applications) or falls within any of the
descriptions of development set out in section 25 of the Act (publicity for
applications affecting conservation areas), publication of the notice under
paragraph (1) of this regulation shall, notwithstanding the provisions of the
Act or of a development order, be deemed sufficient compliance with the
requirements of these sections in so far as relating to the publication of the
notice in a local newspaper.

Deemed permission for development
5.—(1) On the expiry of—
(a) the period of 21 days beginning with the date on which the notice
required by regulation 4 of these regulations was published; or

(b) the period specified in any other notice given for the purposes of
sections 23, 24 or 25 of the Act; or

(¢) the period specified in a development order or direction made there-
under, being a period during which a planning authority is prohibited
from granting planning permission on an application or from deter-
mining an application for planning permission,

whichever period last expires, where no representations against the proposed
development have been made to the planning authority (whether in response
to such notices or otherwise), planning permission for the development described
in the notice shall, subject to paragraph (2) of this regulation be deemed to
have been granted by the Secretary of State on that date.

(2) No permission shall be deemed to have been granted under paragraph (1)
of this regulation in any case where—

(a) the development consists of or includes works for the demolition,
alteration or extension of a listed building or the demolition of a
building to which section 262A of the Act applies (control of demolition
in conservation areas); or

(b) the Secretary of State has given a direction restricting the grant of
permission for the development or class of development for which
application is made or a direction as to how an application is to be
determined.

Notification and applications to the Secretary of State
6.—(1) Where—

(a) the development consists of or includes works for the demolition,
alteration or extension of a listed building or the demolition of a
building to which section 262A of the Act applies (control of demolition
in conservation areas); or

(b) the Secretary of State has given a direction restricting the grant of
permission for the development or class of development for which
application is made or a direction as to how an application is to be
determined; or
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(c) representations against a development described in a notice published
in terms of regulation 4 of these regulations have been received by
the planning authority (whether in response to such a notice or
otherwise),

the planning authority shall, on the expiry of the period referred to in regula-
tion 5(1) of these regulations, give notice to the Secretary of State in the form
set out in the Schedule to these regulations of—

(i) their intention to carry out the development described in the notice,

(ii) any consultatious carried out by them,

(iii) any representations received by them,

(iv) any directions which have been given to any planning authority
restricting the grant of planning permission for such a development
as is described in the notice on land in the area of the planning authority
serving the notice, and

(v) the local authorities upon whom copies of the notice to the Secretary
of State have been served in terms of paragraph (2) of this regulation,

and the Secretary of State may require the planning authority to make an
application to him for planning permission for the development described in
the notice served upon him.

(2) A copy of the notice given under paragraph (1) above shall be served
by the planning authority on every other local authority who appears to
them to have an interest in, or responsibility for, the area in which the land
is situated.

(3) If, on the expiry of 28 days from the receipt by the Secretary of State
of the notice referred to in paragraph (1) of this regulation (or such longer
period as the Secretary of State may, during the said month or any period
so extended, notify in writing to the authority) the Secretary of State does not
require the planning authority to make an application to him for planning
permission in respect of the development described in that notice, planning
permission for the development so described shall be deemed to have been
granted by the Secretary of State.

(4) Where the Secretary of State has required a planning authority to make
an application for planning permission in accordance with paragraph (1)
above, he shall give notice thereof to any other local authority upon whom a
copy of the notice of intention to develop was served under paragraph (2)
above and to any other local authority who appears to the Secretary of State
to have an interest in, or responsibility for, the area in which the land is situated.

(5) An application for planning permission made under paragraph (1) above
shall be deemed to be an application referred to the Secretary of State under
section 32 of the Act and the provisions of that section shall apply to the
determination of the application by the Secretary of State.

Effect of deemed permission for development

7. Any permission deemed to be granted by virtue of regulation 5(1) or 6(3)
of these regulations shall enure only for the benefit of the planning authority
carrying out the development and not for the benefit of the land; but in all
other respects such permissions shall be treated for all purposes of the Act
as provisions granted by a planning decision given on an application and as
if they had been granted on the date of the expiry of the last period or, as
the case may be, the period specified in regulation 5(1) or 6(3).

Register of applications
8. Section 31(2) of the Act (which provides for the keeping of a register
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with respect to applications for planning permission) shall apply as if reference
in that section to applications for planning permission made to a planning
authority included a reference to notices of intention to develop published
by a planning authority.

Developments sanctioned by government departments

9. Where the sanction of a government department within the meaning
of section 37 of the Act has been obtained by the planning authority in respect
of the development of land, but without a direction that planning permission
for that development shall be deemed to be granted, a statement to that effect
sl}all be included in any notice of intention to develop made to the Secretary
of State.

Other consents

10. Where a local authority require, in relation to land in their area, any
consent or approval under any of the provisions specified in Part III of
Schedule 19 to the Act other than a planning permission, and that authority
are themselves the planning authority to whom the application for such consent
or approval should be made, such application shall be made to the Secretary
of State, and his decision thereon shall be final.

Revocation

11. The Town and Country Planning (Development by Planning Authorities)
(Scotland) Regulations 1975(a) are hereby revoked.

George Younger,
One of Her Majesty’s Principal
Secretaries of State.
New St. Andrew’s House,
Edinburgh.
3rd June 1981.

(a) S.I. 1975/677.
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Regulation 6 SCHEDULE

ForM OF NOTICE TO THE SECRETARY OF STATE OF INTENTION TO DEVELOP
TowN AND COUNTRY PLANNING (SCOTLAND) AcT 1972, SECTION 256

[Name of planning authority]

Notice is hereby given in terms of the Town and Country Planning (Development
by Planning Authorities) (Scotland) Regulations 1981 that [name of planning
authority] intend to develop land of which they are the planning authority as
follows:—

[state the nature of the proposed development including the proposed use and
the address or location of the site]

in accordance with the plans enclosed herewith. A site plan of the land is also enclosed
along with copies of all the representations which have been made to the authority
objecting to the proposed development and the planning authority’s observations
thereon.

The [name of planning authority] have consulted with every authority, person and
body with whom a planning authority are required to consult before dealing with
an application for planning permission, and the Schedule hereto contains brief
particulars of such consultation, of any directions restricting the grant of planning
permission in respect thereof, and of the local authorities upon whom a copy of
this notice has been served.

Date [Name, appointment and address
of proper officer of the planning
authority]

SCHEDULE REFERRED TO IN THE FOREGOING NOTICE

1. Names of parties consulted as to the proposed development, with particulars of
any observations received. ... ....uvuuir it it ittt it it e

2. Particulars of any direction restricting the grant of planning permission for the
proposed development given by the Secretary of State under a development order

4. The proposed development *does involve the demolition, alteration or extension
does not

of any building included in any list compiled or approved under section 52 of the

Act. The proposed development *does involve the demolition of a building to

does not

which section 262A of the Act applies.

5. The proposed development requires the sanction of [name of sanctioning

Department].

Application *has been made for such sanction, but no direction *has been given

will be made will be applied for
that planning permission shall be deemed to be granted under the provision of
section 37(1) of the Act.

* Delete whichever is not applicable.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These regulations re-enact with amendments the Town and Country
Planning (Development by Planning Authorities) (Scotland) Regulations 1975.
The principal changes are—(a) the procedure by which planning permission is
obtained for development by planning authorities has been amended to require
a planning authority to advertise its intention to develop; (b) the consultations
required under Part III of the Town and Country Planning (Scotland) Act
1972 will now be carried out by the planning authority before advertising the
intention to develop; (¢) a notice of intention to develop must be served
on the Secretary of State only if objections to the development as advertised
are received or the development relates to a listed building or the demolition
of an unlisted building in a conservation area or comes within the terms of
a direction by the Secretary of State restricting the grant of planning per-
mission for the development or class of development to which the application
relates; and (d) any planning permission deemed to be granted to a planning
authority under these regulations will apply only to a development by the
p}llanlning authority concerned and does not transfer with the ownership of
the land.
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