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STATUTORY INSTRUMENTS

1979 No. 1727
POLICE

The Police Cadets Regulations 1979

Made - - - - 20th December 1979
Laid before Parliament 3rd January 1980
Coming into Operation Ist February 1980

In exercise of the powers conferred on me by section 35 of the Police Act
1964(a), and after consulting the Police Advisory Board for England and
Wales in accordance with section 46(3) of that Act and the Police Council for
the United Kingdom in accordance with section 4(4) of the Police Act 1969(b),
I hereby make the following Regulations:—

Citation and operation

1. These Regulations may be cited as the Police Cadets Regulations 1979
and shall come into operation on 1st February 1980.

Revocations
2. The Regulations set out in Schedule 1 are hereby revoked.

Interpretation

3.—(1) In these Regulations any reference to the police force to which a
police cadet is attached is a reference to the force with a view to becoming a
member of which the cadet is undergoing training; and in relation to a police
cadet any reference to the chief officer of police or the police authority is a
reference to the chief officer of that force or, as the case may be, the authority
maintaining that force.

(2) In these Regulations the following expressions have the meanings hereby
respectively assigned to them, that is to say : —

“British Isles” means the United Kingdom, the Channel Islands, the Isle
of Man and the Republic of Ireland;

“guardian” includes, in relation to a police cadet, any person who is in
loco parentis to the cadet;

“week’” means a continuous period of 7 days.

(3) For the purposes of these Regulations—
(@) any reference in a Regulation to a paragraph is a reference to a
paragraph of that Regulation, and

(b) any reference to a Schedule is a reference to a Schedule to these
Regulations.

(a) 1964 c. 48. (b) 1969 c.63.
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Qualifications for appointiment

4.—(1) The qualifications for appointment as a police cadet shall be as
follows, that is to say, the person concerned at the time of his appointment : —

(a) shall have produced to the chief officer of police satisfactory references
as to character;

(b) subject to paragraph (2), shall have attained the age of 16 years and
shall not have attained the age of 18 years;

(c) shall have satisfied the chief officer of police that he is likely, on
attaining the age of 18 years 6 months, to be able to satisfy the qualifica-
tions for appointment to a police force in the rank of constable and,
for that purpose, shall have been examined by a registered medical .
practitioner approved by the police authority.

(2) A person may be appointed a police cadet notwithstanding that he has
not attained the age of 16 years or has attained the age of 18 years if the chief
officer of police, after considering the circumstances of the case, so decides.

Termination of service

S.—(1) A police cadet may resign only if he has given to the police authority
2 weeks’ written notice of his intention to resign or such shorter notice as may
have been accepted by that authority.

(2) A police cadet’s service as such shall terminate, by virtue of this para-
graph, on his appointment as a member of a police force.

(3) Subject to the provisions of this Regulation, the chief officer of police
may at any time terminate a police cadet’s service.

(4) A police cadet whose service is terminated under paragraph (3), other-
wise than for misconduct, shall be entitled to receive 2 weeks’ notice or 2 weeks’
pay in lieu thereof.

(5) Where the chief officer of police is considering terminating a police cadet’s
service under paragraph (3) for misconduct he shall, before reaching a decision,
afford to the cadet an opportunity of a personal interview with him or the
deputy chief constable or an assistant chief constable (or, in the case of the City
of London and metropolitan police forces, with an assistant commissioner
of police); and at any such interview the cadet shall be entitled to be accom-
panied by such person as he may choose and to make such representations as
he thinks fit.

Restriction on other employment

6. A police cadet shall not engage in any other employment for gain except
with the consent of the chief officer of police.

Hours of duty

7.—(1) Subject to paragraph (2), the normal hours of duty of a police cadet
shall be such as are determined by or with the authority of the chief officer of
police.

(2) Where a police cadet, for the purposes of training, is assigned to duties
with a member of the police force, his normal weekly period of duty shall be
40 hours.
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(3) A police cadet whose actual period of duty in any week exceeds his
normal period of duty (which excess period of duty is hereinafter referred to as
“overtime’’) shall, within 28 days, be granted in respect of each complete
quarter of an hour of overtime an equal period of time off and, in addition, in
respect of each complete three-quarters of an hour of overtime an additional
quarter of an hour of time off.

(4) To such extent, if any, as the chief officer of police in a particular case
may decide, the period spent by a police cadet on a journey necessary to enable
him to report for duty or to return home after duty shall be treated for the
purposes of these Regulations as falling within a period of duty.

Public holidays
8. A police cadet shall be granted a day’s lcavc on cach public holiday.

Annual leave

9.—(1) Subject to paragraphs (2) and (3), the annual leave of a police cadet
shall be granted at such times and be of such duration as may be determined
by or with the authority of the chief officer of police.

(2) Where a police cadet, for the purposes of training, is assigned to duties
with a member of the police force, he shall normally be granted 3 weeks’
annual leave a year.

(3) Except where paragraph (2) applies, a police cadet shall normally be
granted 10 weeks’ annual leave a year :

Provided that where a cadet is required to spend a period camping or
cngaging in other activity of a partly recreational character, the chief officer of
police may direct that the wholc or a specified part of that period shall be
treated for the purposes of this paragraph as if it were a period of annual leave.

Sick leave

10.—(1) A police cadet shall be entitled to sick leave for any period for
which he is unfit for duty on account of injury or illness, if—
(a) a registered medical practitioner certifies that he is so unfit, or
(b) the period consists of not more than 3 days and during the period of

12 months ending with the last of those days the aggregate uncertificated
sick leave taken by him does not exceed 7 days.

(2) This Regulation shall apply to a police cadet who is in quarantine as it
applies to a cadet who is ill and any reference to unfitness shall be construed
accordingly.

Special leave

11. A police cadet may, at the discretion of the chief officer of police, be
granted special leave, with or without pay as he may determine.

Medical examnination

12. Every police cadet shall be medically examined, as near as may be at
6-monthly intervals, in accordance with arrangements made by the police
authority.
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Pay

13.—(1) Subject to the provisions of this Regulation, the rate of pay of a
police cadet shall be in accordance with the appropriate scale set out in
Schedule 2 hereto.

(2) Except where his pay falls to be reduced in accordance with paragraph
(3), there shall be deducted from the pay of a police cadet the amount of any
sickness benefit or injury benefit to which he is entitled under the Social
Security Act 1975(a) and for this purpose any earnings related supplement or
increase for adult and child dependants shall be treated as forming part of
the benefit to which it relates. '

(3) Where on the first or any succeeding day of a continuous period of sick
leave the aggregate sick leave taken by a police cadet during the period of
12 months ending with that day—

(a) exceeds 3 months, then (without prejudice to the next following sub-
paragraph), his pay shall be reduced by a half in respect of that con-
tinuous period or, as the case may be, in respect of so much thereof as
falls on or after that day;

(b) exceeds 4 months, then, he shall not be entitled to pay in respect of that
continuous period or, as the case may be, in respect of so much thereof
as falls on or after that day:

Provided that this paragraph shall not apply where the cadet is unfit for duty
as a result of an injury or disease which, in the opinion of the police authority,
was received or contracted without his own default in the execution of his duty,
or where the Sccretary of State so directs.

(4) If the chief officer of police so determines, a police cadet shall not be
entitled to pay in respect of a period of special leave or of unauthorised absence
from duty.

Board and lodging _

14.—(1) The police authority shall provide for a police cadet’s board and
lodging and, subject to paragraph (2), shall charge the cadet therefor in accord-
ance with Schedule 3 hereto; and any such charge may, without prejudice to
any other method of payment, be discharged by way of a deduction from his

pay.
(2) Where a cadet is—
(a@) on annual leave, or

(b) absent from his normal place of lodging for reasons approved by the
police authority for the purposes of this paragraph,

for a continuous period of at least 4 days, the police authority shall, in respect
of that period, waive or reduce the charge under paragraph (1); and for the
purpose of this paragraph any such continuous period shall be calculated to the
nearest week, a period of less than a week but of more than 3 days being
treated as a week.

(3) In this Regulation a reference to the provision of board and lodging
includes a reference to the making of payments in respect of board and lodging.

(a) 1975c¢. 14.



4610 POLICE

Calculation of pay and charges

15.—(1) This Regulation shall apply to the calculation of payments by way
of pay under Regulation 13 and by way of charges for board and lodging under
Regulation 14.

(2) A month’s payment shall be calculated at a monthly rate determined by
dividing by 12 the annual rate.

(3) A week’s payment shall be calculated at a weekly rate determined by
dividing by 52} the annual rate.

(4) A day’s payment shall be calculated at a daily rate determined by
dividing by 7 the weekly rate, determined as aforesaid.

(5) In making any such payment as is referred to in paragraph (1) a fraction
of a penny shall be treated as a whole penny except that a fraction less than
a half-penny shall be ignored.

Allowances

16.—(1) No allowance shall be paid to a police cadet except as provided by
these Regulations or approved by the Secretary of Staté; and the amounts and
conditions of payment of such allowances shall be as so provided or approved.

(2) Nothing in this Regulation shall apply to the reimbursement of expenses
incurred by a police cadet in the execution of his duty, being expenses author-
ised either generally or specifically by the police authority.

Travel allowances

17.—(1) A police cadet shall, subject to paragraph (2), be entitled in any
year to travel allowances in respect of the cost of up to three return journeys,
actually made, to visit a parent or guardian where the cost of the return journey
cxceeds £0.50.

(2) An allowance payable under this Regulation shall not in any case exceed
whichever is the less of the two following amounts, namely : —

(a) the reasonable cost of the return journey actually made;

(b) the reasonable cost of a return journey to the parent’s or guardian’s
usual place of abode;

and, without prejudice to the said limitation, an allowance payable in respect of
a return journey to a place outsidz the British Isles shall not exceed £36.

In computing the amount referred to in sub-paragraph (a) or (b) of this
paragraph, any question as to reasonable cost shall be determined by the
police authority.

Uniform and equipment

18.—(1) Subject to paragraphs (2) and (3) the police authority shall keep a
police cadet supplied with such uniform and equipment as are requisite in
his case and shall provide for the dry cleaning of uniform and the repair of
footwear.

(2) Where a police authority supplies a police cadet with footwear for the
purposes of normal duty they shall supply 2 pairs of boots or shoes annually
but, in lieu of supplying and providing for the repair of such footwear, they
may pay a cadet an allowance at the rate of £0.35 a week.
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(3) Where, in the case of a woman, a police authority supplies a police
cadet with stockings or tights for the purposes of duty they shall supply 24
pairs annually but, in lieu of supplying such pairs, they may pay a cadet an
allowance at the rate of £12 a year.

(4) The police authority may charge a police cadet for uniform or equipment
lost or damaged otherwise than as a result of fair wear and tear but, subject as
aforesaid, shall make no charge for anything supplied, cleaned or repaired
under this Regulation.

(5) Any article of uniform or equipment supplied under this Regulation
shall remain the property of the police authority and shall be handed back by
the police cadet to that authority—

(a) on his being required so to do;
(b) on his ceasing to serve as a police cadet, or
(c) on the replacement of the article in question,

unless, with the consent of the police authority, the cadet buys the article in
question at a price fixed by the police authority.

(6) Uniform and equipment handed back to the police authority shall not be
reissued to another police cadet until it has received any necessary cleaning or
renovation and is in a serviceable condition.

W. S. 1. Whitelaw,

One of Her Majesty’s Principal
Secretaries of State.
Home Office.

20th December 1979.
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Regulation 2 SCHEDULE 1

REGULATIONS REVOKED

Regulations References
The Police Cadets Regulations 1968 ... | S.I.1968/25
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1969 S.1. 1969/408
The Police Cadets (Amendment) (No. 2) Regulations 1969 S.I1. 1969/1786
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1970 . S.I. 1970/418
The Police Cadets (Amendment) (No. 2) Regulations 1970 S.I. 1970/1402
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1971 ... | S.I.1971/151
The Police Cadets (Amendment) (No. 2) Regulations 1971 | S.I. 1971/804
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1972 ... | S.I.1972/706
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1973 ... | SI.1973/1156
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1974 ... | S.1.1974/1153
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1975 . S.1.1975/933
The Police Cadets (Amendment) (No. 2) Regulations 1975 | SIL 1975/1361
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1976 ... | S.1.1976/1595
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1977 ... | S.I.1977/1005
The Police Cadets (Amendment) (No. 2) Regulations 1977 | S.I. 1977/1989
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1978 S.I. 1978/1239
The Police Cadets (Amendment) Regulations 1979 S.1.1979/1543
Regulation 13 | SCHEDULE 2

Pay

The pay of a police cadet shall be determined by reference to his age, in the
case of a cadet attached to the City of London or metropolitan police force, in
accordance with the scale set out in the second column of the following Table

and, in any other case, in accordance with the scale set out in the third
column thereof :

TABLE
Age London Provinces
Under 17 years £2,160 a year £1,950 a year
17 years £2,280 a year £2,070 a year
18 years or over ... £2,511 a year £2,301 a year
Regulation 14 SCHEDULE 3

CHARGE FOR BOARD AND LODGING

1. The charge for board and lodging shall be determined by reference to
the appropriate rate specified in the next following paragraph.

2. The annual rate of charge shall be—

(@) in the case of a police cadet attached to the City of London or
metropolitan police force, £291;

(b) in any other case, £275.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations consolidate, with minor amendments, the Police Cadets
Regulations 1968 and the instruments amending those Regulations, namely
the Regulations set out in Schedule 1.

SI 1979/1727
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