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STATUTORY INSTRUMENTS

1978 No. 1598

MERCHANT SHIPPING
SAFETY

The Fishing Vessels (Safety
Provisions) (Amendment) Rules 1978

Made       -      -      -      - 9th November 1978

Laid before Parliament 10th November 1978

Coming into Operation 17th December 1978

The Secretary of State, after consulting with the organisations referred to in section 7(2) of the
Fishing Vessels (Safety Provisions) Act 1970, in exercise of powers conferred by section 2 of that
Act and now vested in him(1) and of all other powers enabling him in that behalf, hereby makes
the following Rules:

1. These Rules may be cited as the Fishing Vessels (Safety Provisions) (Amendment) Rules 1978
and shall come into operation on 17th December 1978.

2. The Interpretation Act 1889 shall apply for the interpretation of these Rules as it applies for
the interpretation of an Act of Parliament and as if these Rules and the Rules hereby revoked were
Acts of Parliament.

3. The Fishing Vessels (Safety Provisions) Rules 1975, as amended(2), shall be further amended
as follows:

For paragraph (4) of Rule 130 there shall be substituted the following two paragraphs:—

(a) “(4)    After a United Kingdom fishing vessel certificate has been in force for either
of the following periods—

(i) for 48 months from the date of its issue or for such shorter period as may be
specified in the certificate or

(ii) for such extended period as may have been granted under Rule 128(1) of these
Rules; and

(b) a renewal certificate has been duly issued after satisfactory survey then, in the case of
a fishing vessel to which Rule 1(4)(a)(i) to (iv) inclusive, (b) and (c) of these Rules
applies, the vessel shall be inspected in accordance with the provisions of this Rule

(1) SeeS.I. 1970/1537.
(2) The relevant amending Instrument is S.I. 1977/313.
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not less than 21 months and not more than 27 months from the date of that renewal
certificate and any subsequent renewal certificate.

(4A)  In the case of a fishing vessel to which Rule 1(4)(a)(v) of these Rules applies, the vessel
shall be inspected in accordance with the provisions of this Rule not less than 21 months and not
more than 27 months from the date of the issue of the United Kingdom fishing vessel certificate
and, subsequently, within that same interval from the date of any renewal certificate.”

9th November 1978

Stanley Clinton Davis
Parliamentary Under-Secretary of State

Department of Trade
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EXPLANATORY NOTE

These Rules further amend the Fishing Vessels (Safety Provisions) Rules 1975. Under those Rules
all fishing vessels were formerly subject to periodical inspections not less than 21 months and not
more than 27 months from the date of the issue of a United Kingdom fishing vessel certificate. This
requirement will continue to apply only in respect of vessels to which Rule 1(4)(a)(v) of the Rules
apply (vessels whose keel was laid on or after 1st May 1975 pursuant to a construction agreement
entered into on or after that date). Other vessels (to which Rule 1(4) (a)(i) to (iv) inclusive, (b) and
(c) of the Rules apply) will not be required to be periodically inspected within that period until after
their fishing vessel certificates have been in force for 48 months (or for such shorter period as may
be specified in the certificate) and they have been satisfactorily surveyed and renewal certificates
have been issued.
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