3548

STATUTORY INSTRUMENTS

1978 No. 1170 (S. 103)

POLICE
The Police (Scotland) Amendment (No. 2) Regulations 1978

Made - - - - 4th August 1978
Laid before Parliament 11th August 1978
Coming into Operation st September 1978

In exercise of the powers conferred on me by section 26 of the Police (Scotland)
Act 1967(a), and of all other powers enabling me in that behalf, and after
consulting the Police Council for the United Kingdom in accordance with
section 4(4) of the Police Act 1969(b), I hereby make the following regulations:—

Citation, commencement, and interpretation

1. These regulations may be cited as the Police (Scotland) Amendment
(No. 2) Regulations 1978 and shall come into operation on 1st September 1978.

2. In these regulations any reference to the principal regulations is a reference
to the Police (Scotland) Regulations 1976(c), as amended (d).

3. The Interpretation Act 1889(e) shall apply for the interpretation of these
regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

Amendments

4. In regulation 30(1) of the principal regulations (rate of pay) the words
“Subject to regulation 31” shall be deleted and for paragraph (@) there shall be
substituted the following paragraph:—

“(a) the rank of chief inspector, inspector, sergeant or constable shall be
in accordance with the appropriate scale of pay mentioned in Schedule 3;”

5. Regulation 31 of the principal regulations is hereby revoked.

6.—(1) Subject to the transitional provisions of paragraph (2) below, regula-
tion 59 of the principal regulations is hereby revoked.

(2) Where immediately before 1st September 1978 a constable of a police
force is entitled to an allowance under the said regulation 59, that regulation
shall continue to apply to him while he remains a constable of that force.

(a) 1967 c. 77. (b) 1969 c. 63. (c) S.I. 1976/1073.
(d) The relevant amending regulations are S.I. 1977/1016, 2008.
(e) 1889 c. 63.
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7. For Schedule 3 to the principal regulations there shall be substituted the
Schedule set out in the Appendix to these regulations.

Bruce Millan,

One of Her Majesty’s Principal
Secretaries of State.
New St. Andrew’s House,
Edinburgh.
4th August 1978.

APPENDIX Regulation 7

SCHEDULE SUBSTITUTED FOR SCHEDULE 3 TO THE PRINCIPAL REGULATIONS
WITH EFFECT FROM 1ST SEPTEMBER 1978

SCHEDULE 3 Regulation 30
ScALES OF Pay

1.—(1) The annual pay of a constable holding a rank referred to in the following
Table A shall, subject as hereinafter provided, be determined in accordance with the
scale set out in the said Table:—

Table A
Rank Before com- After 1 After 2 After 3 After 4 After S After 6
pleting 1 year of years of years of years of years of years of
year of service service service service service service service
in the rank inthe inthe inthe inthe inthe in the
rank rank rank rank rank rank

ayear ayear ayear ayear ayear a year

£ £ £ £ £ £ £
Chief
Inspector 6,198 6,420 6,645 6,744 6,843 6,966 —
Inspector 5,406 5,631 5,877 5,979 6,078 6,198 —
Sergeant 4,683 4,917 5,124 5,226 5,301 5,301 5,406

(2) Where a constable holding the rank of chief inspector, inspector or sergeant
was promoted to, or appointed in, that rank on a date (“the relevant date”) falling on
or after 2nd September 1974 and—

(a) in the case of a chief inspector, he last served before the relevant date in the
rank of inspector and had 5 or more years’ reckonable service therein;

(b) in the case of an inspector, he last served before the relevant date in the rank of
sergeant and had 6 or more years’ reckonable service therein;

(¢) in the case of a sergeant, he last served before the relevant date in the rank of
constable and had 15 or more years’ reckonable service therein,

then his annual pay for the rank he holds shall be determined as if he had an additional
year’s service therein except that, where the relevant date falls before 1st September
1975, his annual pay shall not be determined as aforesaid but as if, immediately before
1st September 1975 he had completed a year’s service in the rank he holds.
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In this sub-paragraph any reference to a constable’s reckonable service in any rank
is a reference to the service reckonable for the purposes of his scale of pay in the rank,
including any additional service reckonable by virtue of this sub-paragraph, paragraph
2(4) or otherwise.

2.—(1) The annual pay of a person holding the rank of constable (in this paragraph
referred to as “‘a constable’) shall, subject as hereinafter provided, be determined by
reference to his reckonable service in accordance with the scale in the following Table B.

Table B
Reckonable Service Annual Pay
£
Before completing 1 year of service 3,189
After 1 year of service 3,381
After 2 years of service 3,747
After 3 years of service 3,870
After 4 years of service 4,017
After 5 years of service 4,092
After 6 years of service 4,167
After 7 years of service 4,242
After 8 years of service 4,389
After 12 years of service 4,611
After 15 years of service 4,809

(2) In the case of a constable who first became a constable on or after 1st September
1976 and who did so after he had attained the age of 22 years, his annual pay during
his first and second year of service shall be determined in accordance with Table B
as if at all times during that period he had 2 years’ reckonable service.

(3) In the case of a constable who—
(a) was serving as a constable immediately before 1st May 1971;
(b) has so served continuously on and after that date;
(c) was aged 21 years or over when he became a constable; and
(d) has completed 7 years but not 8 years of reckonable service,
his annual pay shall be determined as if he had completed 8 years’ reckonable service.

(4) In the case of a person who was serving as a constable immediately before
Ist May 1971 and has served continuously as a constable since he first became a
constable then, unless his period of reckonable service began—

(a) on a birthday;

(b) after 1st March 1967, if he had attained the age of 22 years before his period
of reckonable service began, or
(c) on or before 1st March 1967, if the had attained he age of 22 years on or
before that date and—
(i) had not completed a year’s, or 2 or 3 years’, reckonable service on a day
in the year ending immediately before that date, being a day following
after his birthday in that year, or

(ii) had not completed a year’s reckonable service or had completed 4 or more
years’ reckonable service on or before 1st March 1967,

his annual pay shall be determined as if he had completed a year’s reckonable service
on the date of his first birthday falling within his period of reckonable service.
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(5) For the purposes of this paragraph—

(a) any reference to a constable’s reckonable service is a reference to the service
reckonable for the purposes of his scale of pay;

(b) any reference to a constable’s birthday is a reference to an anniversary of the
day of his birth, and

(¢) in determining whether or not a person has served continuously as a constable
there shall be disregarded any break in service occurring on transfer from one
police force to another or which ends with the person exercising a statutory
right of reversion to his police force.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)
These Regulations amend the Police (Scotland) Regulations 1976 by increas-
ing the rates of pay and ending (subject to transitional arrangements) the under-

manning allowance payable to officers of the former City of Glasgow Police
Force.
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