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STATUTORY INSTRUMENTS

1977 No. 1693
SOCIAL SECURITY

The Social Security (Hospital In-Patients)
Amendment Regulations 1977

Made - - - - 20th October 1977
Laid before Parliament 24th October 1977
Coming into Operation 14th November 1977

The Secretary of State for Social Services, in exercise of powers conferred
upon him by sections 81(4)(d), 82(6)(b) and 85(1) of the Social Security
Act 1975(a) and section 2(1) of, and paragraph 3 of Schedule 3, to the Social
Security (Consequential Provisions) Act 1975(b) and of all other powers
enabling him in that behalf, after reference to the National Insurance Advisory
Committee, hereby makes the following regulations:—

Citation, commencement and interpretation

1.—(1) These regulations, which may be cited as the Social Security
(Hospital In-Patients) Amendment Regulations 1977, shall be read as one with
the Social Security (Hospital In-Patients) Regulations 1975(c), as amended(d)
(hereinafter referred to as “the principal regulations™), and shall come into
operation on 14th November 1977.

(2) The rules for the construction of Acts of Parliament contained in the
Interpretation Act 1889(e) shall apply in relation to this instrument and the
regulation revoked by it as if this instrument and the regulation revoked by it
were Acts of Parliament and as if the revocation were a repeal.

Amendment of Part I of the principal regulations
2. In regulation 2 of the principal regulations (interpretation)—

(a) in paragraph (1) after the definition of “40% of the standard rate”
there shall be inserted the following definition:—

“‘week’ means any period of 7 consecutive days;”;

(b) in paragraph (2), for the words ‘““National Health Service Acts
1946 to 1973 or the National Health Service (Scotland) Acts 1946
to 1973” there shall be substituted the words “National Health
Service Acts 1946 to 1976 or the National Health Service Act 1977(f)
or the National Health Service (Scotland) Acts 1947 to 1976”.

Amendment of Part Il of the principal regulations

3.—(1) Regulations 6 and 7 of the principal regulations (adjustment of
personal benefit after respectively 52 and 104 weeks in hospital) shall be
amended in accordance with the following provisions of this regulation.

(a) 1975¢c. 14. (b) 1975¢. 18. (¢) S.I. 1975/555 (1975 1, p. 1927).

(d) The relevant amending instruments are S.I. 1975/1058, 1977/342, 956 (1975 11, p. 3691;
1977 1, p. 1033; 1I, p. 2678).

(e) 1889c. 63. (F) 1977 c. 49.
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(2) For regulation 6(3) there shall be substituted the following: —

“@3) In relation to any beneficiary who is married this regulation and
regulation 7 shall have effect subject to the following provisions: —

(a) if the husband or wife of the beneficiary is receiving free in-patient
treatment after having received that treatment continuously for a
period of not less than 52 weeks, then, notwithstanding regulation
2(3), for the purposes of this regulation or, as the case may be,
regulation 7, he or she shall not be regarded as a dependant of that
beneficiary;

(b) if—

(i) on a day on which the beneficiary is receiving free in-patient
treatment after having received that treatment continuously
for a period of more than 52 weeks, his wife or her husband
is receiving such treatment after having received it continuously
for a period of 52 weeks immediately preceding that day, and

(ii) the provisions of paragraph (2) have not applied in relation to
any part of the period of free in-patient treatment received by
the beneficiary before that day,

paragraph (2) shall apply as if the part of the period of free in-patient
treatment received by the beneficiary after the first 52 weeks of
that treatment had begun on that day.”.
(3) In regulation 7(3)—
(a) there shall be inserted at the beginning the words ‘‘Subject to regulation
6(3)’; and :
(b) regulation 7(3)(c) shall be omitted.

(4) For regulation 7(4) there shall be substituted the following: —
““(4) For any part of the period to which regulation 4(e) applies—
(@) during which paragraph (3)(b) applies, and
(b) but for the provisions of that sub-paragraph, during which the
beneficiary’s wife would have been regarded as his dependant, and

(c) in respect of which the beneficiary has not made an application in
accordance with regulation 6(5) in relation to any other person who
is his dependant,

paragraph (1) shall not apply to that beneficiary and the weekly rate of
his personal benefit shall be reduced by an amount equal to the total sum
of 20% of the standard rate and the difference between the standard rate
and the lower weekly rate specified in Schedule 4 to the Act for Category B
retirement pension, so however that where such a reduction would reduce
the weekly rate to less than 20% of the standard rate, the reduction shall
be such as will reduce it to that 20%.”.

Amendment of Part I11 of the principal regulations

4. For regulations 9 to 12 of the principal regulations (adjustment of
dependency benefit) there shall be substituted the following regulations:—

“Circumstances in which dependency benefit is to be adjusted
9. Where, in respect of any period during which—

(a) the conditions for the receipt by a beneficiary of any dependency
benefit under the Act are satisfied, and
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(b) the beneficiary or a dependant in respect of whom that dependency
benefit is, or but for this regulation would be, payable, has been
an in-patient continuously for a period of more than 8 weeks,

the weekly rate of that dependency benefit thereafter shall be adjusted—

(c) where the beneficiary is an in-patient, in accordance with regulation
10;

(d) where the husband or wife of the beneficiary is the dependant and is
an in-patient, whether or not the beneficiary is also an in-patient,
in accordance with regulation 11,

except that in any case where the dependant is an in-patient and is a
child, the adjustment of the weekly rate of dependency benefit in respect
of him shall be in accordance with regulation 13.

Adjustment of dependency benefit where beneficiary is in hospital

10. Subject to regulation 11, for any part of the period during which
the beneficiary is an in-patient after having been an in-patient for a period
of not less than 52 weeks no dependency benefit shall be payable unless the
beneficiary makes an application to the Secretary of State which complies
with regulation 12.

Adjustment of dependency benefit where dependant is husband or wife of
beneficiary and is in hospital

11.—(1) Subject to the following paragraphs, in a case to which regulation
9(d) applies, for any part of the period of continuous free in-patient treatment
which the dependant receives, the weekly rate of dependency benefit
payable—

(a) after the first 8 weeks and before the 105th week, shall be reduced
by 20% of the standard rate, so however that where such a reduction
would reduce the weekly rate to less than 209% of the standard rate,
the reduction shall be such as will reduce it to that 20%;

(b) after the 104th week, shall be adjusted so that 20% of the standard
rate is payable.

(2) Where the beneficiary is a man and the dependant is his wife who is
residing with him, the sum mentioned in paragraph (1)(b) shall not be
payable unless he— '

(a) is regularly incurring expenditure in respect of her, or

(b) is regularly making, or causing to be made, some payment to her or
to some other person for her benefit,

and the provisions of regulation 10 shall not apply.

(3) Where both the dependant and the beneficiary are in-patients after
each having been in-patients continuously for a period of not less than 52
weeks, the following provisions shall apply : —

(a) for any part of the period of free in-patient treatment received by
the beneficiary—

(i) which occurs after the 52nd week of that treatment and during
that part of the period during which the dependant is an in-patient
which occurs after the 52nd week and before the 105th week of
the dependant’s treatment, and

(ii) in respect of which the beneficiary makes an application to the
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Secretary of State which complies with regulation 12 to pay on
his behalf to that dependant or some other person mentioned in
regulation 12(b)(i) so much (if any) of the dependency benefit as
would, but for this regulation, be payable to the beneficiary in
excess of 40% of the standard rate,

the weekly rate of the dependency benefit which would, but for this
regulation, be payable shall be reduced by 20% of the standard rate,
so however that where such a reduction would reduce the weekly rate
to less than 20% of the standard rate, the reduction shall be such
as would reduce it to that 20%;

(b) for any other period the weekly rate of dependency benefit shall be
adjusted so that 20% of the standard rate is payable.

Application to the Secretary of State for the purposes of regulations 10 and 11

12. An application to the Secretary of State for the purposes of
regulations 10 and 11 is an application by the beneficiary to the Secretary of
State to pay such sums as are specified on behalf of the beneficiary either—

(a) to the dependant, except that in a case to which regulation 11(3)(a)(ii)
applies the sum there mentioned shall only be payable to the
dependant if he or she is discharged from the hospital or similar
institution in circumstances to which regulation 15(1) applies and
it shall then be payable in accordance with the other provisions of
that regulation; or

(b) to some other person who is approved by the Secretary of State and
who satisfies the Secretary of State that he will apply the sums either—

(i) in a case to which regulation 11(3)(a) applies, for the benefit of
a child of the beneficiary, or

(ii) in any other case, for the benefit of the dependant.”.

Amendment of Part 1V of the principal regulations

5.—(1) In regulation 14 of the principal regulations (aggregation of personal
benefits) after the words “to a beneficiary,” there shall be inserted the words
“where those benefits have been adjusted in accordance with the Overlapping
Benefits Regulations”.

(2) In regulation 15 of the principal regulations (benefit payablle on discharge
from a hospital or similar institution)—

(@) in paragraph (3)(a), the words “after an interval of less than 28 days,”
shall be deleted;

(b) after paragraph (3)(a) the word “‘or” shall be deleted;

(¢) in paragraph (4)(a), for the words ‘‘National Health Service Acts 1946
to 1973 or the National Health Service (Scotland) Acts 1946 to 1973
there shall be substituted the words “National Health Service Acts 1946
to 1976 or the National Health Service Act 1977 or the National Health
Service (Scotland) Acts 1947 to 1976.

(3) In regulation 16 of the principal regulations (adjustment or further
adjustment of benefit in certain cases after 52 weeks in hospital)—
(@) in paragraph (1)(b) for the reference to “regulation 11(5)(a) or (b)(i)”
there shall be substituted a reference to “‘regulation 11(3)(a)”;
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(b) in paragraph (1) for the words from ‘“‘to which” to “apply” there
shall be substituted the words ““for which, in the case of personal benefit,
the beneficiary or, in the case of dependency benefit, each of the
beneficiary and the beneficiary’s wife or husband is receiving free
in-patient treatment after having received that treatment continuously
for a period of not less than 52 weeks”;

(¢) in paragraph (6) for the reference to ‘“‘regulation 11(5)(a@) or (b)(ii)”
there shall be substituted a reference to “‘regulation 12”°.

(4) In regulation 17 of the principal regulations (calculation of periods)—'

(a) in paragraph (2) for the words ““any prescribed accommodation—(a)”
there shall be substituted the words ‘“‘any prescribed accommodation,”,
and for the words “he so resided; or (b)” there shall be substituted the
words “‘he so resided, except that™’;

(b) in paragraph (3)(b) the reference to “‘section 187 of the Public Health
Act 1936 shall be omitted.

Amendment of Part V of the principal regulations

6. In regulation 20 of the principal regulations (transitional provisions)
there shall be added at the end—

“, and in application of these regulations in relation to a person who—

(a) immediately before Sth July 1948, was entitled to any sum by
virtue of section 55(3) of the National Health Insurance Act 1936(a)
(payment of benefit under that Act to a person after he had left an
institution);

(b) subsequently satisfied the conditions of regulation 15; and

(c) has been receiving free in-patient treatment throughout the period
from that day to the date of his discharge from the hospital or
similar institution,

there shall be payable only so much (if any) of resettlement benefit men-
tioned in regulation 15 as does not exceed the amount (if any) by which

£50.00 exceeds the said sum, and that no part of that amount shall become
payable until after payment to him of the said sum.”.

Revocation
7. Regulation 21 of the principal regulations is hereby revoked.

David Ennals,

Secretary of State for Social Services.
20th October 1977.

(a) 1936 c. 32.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations contain miscellaneous amendments, including minor and
drafting amendments, to the Social Security (Hospital In-Patients) Regulations
1975. Regulation 4 revises the provisions in those Regulations relating to the
adjustment of dependency benefits. Regulation 6 makes further transitional
provisions in the case of persons who have been in hospital since before 1948,
and the regulations revoke a transitional provision which is spent.

The Report of the National Insurance Advisory Committee, dated Sth
October 1977, on the draft of these Regulations referred to them is contained
in Command Paper (Cmnd. No. 6973) published by Her Majesty’s Stationery
Office.

SI 1977/1693
ISBN 0-11-071693-0
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