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STATUTORY INSTRUMENTS

1976 No. 2009
FIRE PRECAUTIONS

The Fire Precautions (Factories, Offices, Shops and Railway
Premises) Order 1976

Made - - - 26th November 1976
Laid before Parliament  6th December 1976
Coming into Operation st January 1977

In exercise of the powers conferred on me by section 1 of the Fire
Precautions Act 1971(a), I hereby make the following Order:—

1. This Order may be cited as the Fire Precautions (Factories, Offices, Shops
and Railway Premises) Order 1976 and shall come into operation on
Ist January 1977.

2.—(1) In this Order—

“the Act” means the Fire Precautions Act 1971;

“covered market place” shall be construed generally and not as limited to
a place where a market is held by virtue of a grant from the Crown or of
prescription or under statutory authority;

“factory premises” means premises constituting, or forming part of, a
factory within the meaning of the Factories Act 1961(b), and premises
to which sections 123(1) and 124 of that Act (application to electrical
stations and institutions, respectively) apply;

“office premises”, “‘shop premises” and “‘railway premises” mean premises
to which the Offices, Shops and Railway Premises Act 1963(c) applies
and premises which are deemed to be such premises for the purposes
of that Act, other than premises consisting of a covered market place
wherein shop premises are aggregated.

(2) The Interpretation Act 1889(d) applies for the interpretation of this Order
as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

(3) A reference in this Order to an enactment shall be construed as a reference
to that enactment as amended or replaced by or under any other enactment.

3. The following uses of premises are hereby designated for the purposes of
section 1 of the Act (which requires fire certificates for premises put todesignated
uses), that is to say use as factory premises, office premises, shop premises, or
railway premises, being (in each case) premises in which persons are employed
to work.

(a) 1971 c. 40. (b) 1961 c. 34. (c) 1963 c. 41. (@) 1889 c. 63.
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4.—(1) Notwithstanding the foregoing provisions of this Order, a fire certifi-
cate shall not by virtue of section 1 of the Act be required for factory premises,
office premises, shop premises or railway premises being premises—

(a) in which—
(i) not more than twenty persons are employed to work at any one
time; or
(if) not more than ten persons are so employed elsewhere than on the
ground floor,

unless any one of the conditions specified in paragraph (2) below applies
to the premises; or

(b) of a description specified in regulations which are from time to time
made under the provisions of the Health and Safety at Work etc.
Act 1974(a) and which provide for the issue of fire certificates by the
Health and Safety Executive.

(2) The conditions mentioned in paragraph (1)(a) above are—

(a) that the premises are in a building which contains two or more of the
premises described in Article 3 above and the aggregate of persons
employed to work at any one time in all those premises exceeds twenty;

(b) that the premises aie in a building which contains two or more of the
premises so described and in all those premises the aggregate of
persons employed to work at any one time elsewhere than on the ground
floor of the building exceeds ten;

(c) that in the case of factory premises explosive or highly flammable
materials (other than materials of such a kind and in such a quantity
that the fire authority have determined that they do not constitute a
serious additional risk to persons in the premises in case of fire) are
stored or used in or under the premises.

Merlyn Rees,

One of Her Majesty’s Principal
Secretaries of State.

Home Office,
Whitehall.

26th November 1976.

(a) 1974 c. 37.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Order.)

Section 1 of the Fire Precautions Act 1971 provides that a fire certificate is
required in respect of any premises which are put to a designated use.

This Order designates generally for this purpose the use of factory, office,
shop and railway premises in which persons are employed to work. By
Article 4 a fire certificate is not required for premises in which the persons
employed at any one time do not exceed the numbers specified in the Order or
for certain other premises.



SI 1976/2009
ISBN 0-11-062009-7

80110620091



	
	
	
	

