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STATUTORY INSTRUMENTS

1975 No. 696 (S. 114)
NATIONAL HEALTH SERVICE, SCOTLAND

The National Health Service (General Medical and
Pharmaceutical Services) (Scotland) Amendment
Regulations 1975

Made - - - - 215t April 1975
Laid before Parliament 5th May 1975
Coming into Operation Ist July 1975

In exercise of the powers conferred on me by sections 34, 40, 41 and 72 of the
National Health Service (Scotland) Act 1947(a), as amended by section 64(1) of
and Schedule 6 to the National Health Service (Scotland) Act 1972(b) and
section 57(1) of and Schedule 4 to the National Health Service Reorganisation
Act 1973(c), and of all other powers enabling me in that behalf, | hereby make
the following regulations:—-

Citation, commencement and interpretation

1.—(1) These regulations may be cited as the National Health Service
(General Medical and Pharmaceutical Services) (Scotland) Amendment
Regulations 1975 and shall come into operation on Ist July 1975.

(2) The Interpretation Act 1889(d) shall apply for the interpretation of these
regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament.

Amendment of Regulations

2. The National Health Service (General Medical and Pharmaceutical
Services) (Scotland) Regulations 1974(e) (hereinafter referred to as the ““principal
regulations™) shall be amended in accordance with the following provisions of
these regulations.

Amendment of regulation 2 (Interpretation) of the principal regulations
3. In regulation 2(1) of the principal regulations—

(a) after the definition of “‘chemist’ there shall be inserted the following

definition—

**‘contraceptive services’ means giving advice to women on contraception,
the medical examination of women seeking such advice, the treatment of
such women and provision for the supply to such women of contracep-
tive substances and appliances;’;

(a) 1947 c. 27. N (b) 1972 ¢. 58.
(¢) 1973 c. 32. (d) 1889 ¢. 63.
(€) S.1. 1974506 (1974 1. p. 1869).
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(b) in the definition of “‘medical card™ after the words *‘other than™ there
shall be inserted the words ‘“‘contraceptive services and’;

(¢) in the definition of ‘“‘treatment’ after the words ““does not include”
there shall be inserted the words *‘contraceptive services or™;

Amendment of regulation 4 (Medical list) of the principal regulations
4. Regulation 4 of the principal regulations shall be amended as follows:—
(a) after paragraph (1) there shall be inserted—

*“(1A) a doctor may be included in the medical list for the purpose of
providing—
(a) general medical services other than maternity medical services or
contraceptive services, or
(h) general medical services including either maternity medical
services or contraceptive services or both maternity medical
services and contraceptive services, or
(¢) maternity medical services only or maternity medical services and
contraceptive services only,
and, if the doctor so requests, the provision by him of contraceptive
services may be restricted to patients to whom he has undertaken to
provide other general medical services.””; and

(b) for paragraph (2) there shall be substituted the following paragraph:—
“(2) the medical list shall, by marks or otherwise—
(a) indicate which of the services mentioned in paragraph (1A) each
doctor has undertaken to provide; and
(b) in relation to doctors who have undertaken to provide contracep-
tive services, distinguish between those doctors who have so
undertaken in respect only of patients to whom they provide
other general medical services and those doctors who have so
undertaken without such restriction:

Provided that if a doctor has undertaken to provide contraceptive
services in respect only of patients to whom he provides other general
medical services, the medical list shall, if the doctor so requests, omit any
such indication or distinction as to the provision of contraceptive services
by that doctor.™.

Amendment of regulation 6 (Application for inclusion in medical list) of the
principal regulations

5. At the end of regulation 6 of the principal regulations there shall be
inserted—-

*“(3) Application by a doctor in the medical list for inclusion among those
doctors providing contraceptive services shall be made by delivering or
sending by post to the Board an application in the form set out in Part 1L
of Schedule 1 to these regulations or in a form to the like effect.”.

Arrangements for the provision of contraceptive services

6. After regulation 26 of the principal regulations there shall be inserted the
following Part:—

. PART VA
CONTRACEPTIVE SERVICES

26A,—(1) Where a woman (including a woman who is a temporary resident
within the meaning of regulation 22) desires contraceptive services she may
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apply to any doctor who has indicated his willingness to provide such services
to be accepted by him for the provision to her of contraceptive services.

(2) Subject to the provisions of paragraph (3), where a woman is accepted
by the doctor he shall be responsible for the provision of contraceptive
services to her for a period of 12 months, except in the case of a temporary
resident within the meaning of regulation 22, when the responsibility shall
be limited to the period of temporary residence.

(3) Either the woman or the doctor may terminate the arrangement for
the provision of contraceptive services at any time during the period of
12 months by giving one month’s notice to the other party to the arrangement
and to the Board.

(4) On the expiry or termination of the arrangement the woman may
apply or reapply to a doctor to be accepted by him for the provision to her
of contraceptive services and the provisions of this regulation shall apply
to such further application.™.

Amendment of regulation 27 (Terms of service for chemists) of the principal
regulations

7. In regulation 27 of the principal regulations after the words **section 40 of
the Act” there shall be inserted the words “‘shall include provision for the supply
of contraceptive substances and appliances and”™.

Amendment of regulation 28 (Pharmaceutical list) of the principal regulations

8. At the end of regulation 28 of the principal regulations there shall be
added the following paragraph:—

*“(3) A chemist may at any time give notice in writing to the Board that
he wishes to be included in or excluded from the arrangements for the supply
of contraceptive substances and appliances referred to in regulation 27.".

Amendment of regulation 31 (Payments to doctors) of the principal regulations

9. In regulation 31(1)(d) after the words “rural practice,” there shall be
inserted the words *‘fees for contraceptive services’.

Amendment of Schedule 1 (Terms of service for doctors, et cetera) to the
principal regulations

10. Schedule 1 to the principal regulations shall be amended as follows:—

(a) in paragraph 4(1)(j) of Part I there shall be inserted after the words
“in respect of " the words “‘contraceptive services and™;

(b) at the end of paragraph 9(1) of Part | there shall be inserted—

“(d) contraceptive services, unless the doctor has undertaken to provide
his patient with such services,”;

(c) at the end of paragraph 12(3) of Part | there shall be added—

“and if he has undertaken the provision of contraceptive services
shall ensure that such doctor or doctors will also provide such
services.”;

(d) in paragraph 20 of Part | sub-paragraph (1)(/) shall be deleted:
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(e) for paragraph 21 of Part I there shall be substituted the following
paragraph:—
“21.—(1) Subject to paragraph (3), a doctor may at any time give
notice to the Board—
(a) that he wishes to withdraw his name from the medical list; or
(b) if he is a doctor to whom paragraph (b) of regulation 4(1A)
applies, that he wishes to cease the provision of maternity medical
services or contraceptive services or both maternity medical
services and contraceptive services; or
(¢) if he is a doctor to whom paragraph (¢) of regulation 4(1A)
applies, that he wishes to cease the provision of contraceptive
services;
and the Board shall, on the expiry of three months from the date of the
notice, or of such shorter period as it may agree with the doctor, remove
his name from the medical list, or amend the particulars relating to him
in the list, as the case may require.

(2) Any notice given under paragraph (1) may be revoked only with the
consent of the Board.

(3) If representations are made to the Tribunal under section 43 of the
Act that the continued inclusion of a doctor in the medical list would
be prejudicial to the efficiency of the general medical services, he shall not,
except with the consent of the Secretary of State and subject to such condi-
tions as the Secretary of State may impose, be entitled to have his name
removed from the medical list until the proceedings on such representations
have been determined.™.

(f) for Part Il there shall be substituted—
“ PART 11
NATIONAL HEALTH SERVICE
GENERAL MEDICAL SERVICES
Form of Application for Inclusion in Medical List
To Health Board
I

date of birth . residing at

(private address)
a registered medical practitioner included in the medical register in that
name and having the following medical qualifications, namely

(date of qualification: 19 )
apply to be included in the list of medical practitioners providing general
medical services

*including )

————— - maternity medical services

*excluding |

*including | { *excluding | . .
e —— - cONtraceptive services - - L}:Zr:inté”c]lgv(i)f intra
*excluding | [ *including | evices

4
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to the patients to
whom 1 provide
other general
medical services

*restricted

*not restricted

*maternity medical services
*limited to

*maternity medical services

and

—_ (*excluding | the fitting of
contraceptive services - ——————- intra uterine

( *including | devices

to the patients to
whom 1 provide
maternity medical
services

for persons in the Board’s area and if my application is granted 1 accept
service under, and agree to be bound by, the terms of service for the time
being in operation in that area.

*I do not intend to practise in partnership.
*] do intend to practise in partnership. The names of my partners are:—

*restricted

*not restricted

*] intend to act as an assistant to

The district or districts within which if my application is granted 1
undertake to visit patients and particulars of my consulting hours are
given below.

I also undertake to visit at the place at which they were residing at the
date on which they were placed on my list, any patients who at that
date resided outside the said district or districts.

tDistrict 1Address of Days and hours of
Consulting Rooms attendance

Signed

Date

*Delete if inappropriate.

+The applicant should define as accurately as possible the district or districts in which he
proposes to practise.

INOTE An applicant for admission to a medical list is not required to commit himself to the
purchase or tenancy of consulting accommodation before the result of his application is known,
but he should have some particular premises in mind and & reasonable certainty of being
able to secure them if required.”.

(g) at the end of Schedule 1 there shall be inserted—

“ PART 111
FORM OF APPLICATION TO PROVIDE CONTRACEPTIVE SERVICES
To Health Board
I , residing at

and being included in the list of medical practitioners providing general
medical services in the Board’s area apply to be included among those
practitioners who provide contraceptive services. In providing such
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services 1 undertake to be guided by modern authoritative medical
opinion on contraceptive practise.
I propose to provide contraceptive services

*excluding . . . .

*including % the fitting of intra uterine devices

*restricted ) . . . .
*not restricted | O patients to whomlI provide other general medical services
Date:— Signed:—

*Delete as appropriate.”

Amendment of Schedule 3 (Terms of service for chemists, et cetera) to the principal
regulations

11. In paragraph | of both Part I and Part 11 of Schedule 3 to the principal
regulations after sub-paragraph (c) there shall be inserted the following
paragraph:—

*“(ca) except in relation to a chemist who has notified the Board under
regulation 28(3) that he wishes to be excluded from the arrangements
for the supply of contraceptive substances and appliances referred to
in regulation 27, “drugs” includes contraceptive substances and
“appliances” includes contraceptive appliances;”.

William Ross,

One of Her Majesty’s Principal
-Secretaries of State.
St. Andrew’s House,
Edinburgh.

21st April 1975.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations provide for contraceptive services to be included in the
general medical services provided by general medical practitioners by arrange-
ment with Health Boards. They provide that such services are to be available
for women and to be so available for 12 months at any one time; for the termina-
tion of arrangements between women and doctors for such services and for
women who are temporarily resident away from their homes to be able to
obtain such services from another doctor. They also provide for the related
supplies of contraceptive substances and appliances to be available through
chemists providing pharmaceutical services.
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