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STATUTORY INSTRUMENTS

1968 No. 137
DIPLOMATIC SERVICE

Consular Fees Regulations 1968
Made - - - 31st January 1968

Coming into Operation Tth February 1968

Her Majesty’s Principal Secretary of State for Foreign Affairs, in the
exercise of the powers conferred upon him by Section 2(2) of the Consular
Salaries and Fees Act 1891(a) and Section 8(2) of the Fees (Increase) Act
1923(b), and of all other powers enabling him in that behalf, hereby makes,
with the approval of the Treasury, the following Regulations :

Commencement and citation
1. These Regulations should come into operation on 7th February 1968

and may be cited as the Consular Fees Regulations 1968.

Interpretation and revocation
2.—(1) The Interpretation Act 1889 shall apply for the interpretation of

these Regulations as it applies for the interpretation of an Act of Parliament
and as if these Regulations and the Regulations hereby revoked were Acts of
Parliament.
(2) In these Regulations—
(a) “consular officer” has the same meaning as in Section 3 of the Consular

Salaries and Fees Act 1891. It also includes where the context so
requires public officers, any person authorized to act as a marriage
officer under the Foreign Marriage Act 1892(c), and any person author-
ized under Section 6 of the Commissioners for Oaths Act 1889(d),
as amended by Section 2 of the Commissioners for Oaths Act 1891(e),
to perform the acts set out in that Section ;

(b) “public officer” means a public officer in Great Britain acting under
the authority of the Secretary of State;

(c) “fee” means any fee fixed by the Consular Fees Order 1968(f) including

any
Order amending the said Order hereinafter referred to as “the
er” :

(d) “applicant” means any person making application to a Consular
Officer for any matter or thing to be done by him in the execution of
his office.

(3) The Foreign Service Fees Regulations 1959(g) and the Repatriation
Fee Regulations 1965(h) are hereby revoked.

Payment in local currency
3. Fees shall be paid in currency circulating at the place of payment, except

that a consular officer shall have discretion to accept, in lieu of such
currency, a cheque, money order, or other means of effecting payment in terms
of that currency. The equivalents of fees in terms of a foreign currency shall

be
calculated at a rate of exchange sufficient to cover the cost of remittance to
ndon.

(a) 1891 c. 36 (b) 1923 c. 4.
(c) 1892 c, 23 (d) 1889 c. 10.
(e) 1891 c. 50. S.I. 1968/114.
(g) S.1, 1959/622 (1959 I. p. 1420). (h) S.I. 1965/1216 (1965 IT. p. 3438).
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Levy of fees in advance
4. Fees shall be levied in advance, except where—
(a) a master of a British ship does not have sufficient funds ;

(b) the applicant, in the case of fee 83, does not have sufficient funds ;

(c) a fee cannot be calculated in advance ;

(d) in the opinion of the consular officer, it is impracticable to levy a fee
in advance.

In such cases, before any matter or thing is.done in respect of which a fee is to
be levied, the applicant shall be required to signify his agreement to pay that
fee, which shall be claimed subsequently in accordance with instructions issued
from time to time by the Secretary of State.

Travelling and other expenses
5, Before travelling or other expenses are incurred in the performance of

any matter or thing for which a fee is to be levied, the applicant shall be
required to signify his agreement to pay such expenses which shall be recovered
by the consular officer when the fee is taken. Travelling expenses shall
not be charged by the consular officer for attendance at the consular office or
residence.

Use of fee stamps
6.—({1) On receipt of any fee, fee stamps to the amount of the fee shall be

affixed—
(a) by a consular officer in accordance with any instruction contained in

the Schedule to these Regulations or to the appropriate document or,
if there is no such instruction or document, to a receipt, issued to the
person paying the fee;

(b) by a public officer, except in respect of fees 36, 49, 50, 51, 52, 53, 54,
55, 56, 58 and 60, to the appropriate document, or, if there is no such
document, to a receipt.

(2) Fee stamps shall not be affixed to any consular register or retained in any
consular archives in respect of any fee paid.

Cancellation of fee stamps
7. Fee stamps, on being affixed in accordance with Regulation 5, shall be

cancelled by the consular officer with the date stamp supplied for the purpose
in such manner that as much as possible of the date and name of the post or
date and wording on the date stamp will appear on each stamp cancelled.

Authority to waive fees
8. The consular officer is authorized to waive fees as follows :—

(1) where the consular officer so decides on the ground of proved desti-
tution ;

(2) where the consular officer so decides as a matter of international
courtesy ;

(3) in respect of any matter or thing done in connexion with the official
duty of any official of Her Majesty’s Government in the United King-
dom ;

(4)
where

the fee would be borne by any Government within the Common-
wealth ;
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(5) in respect of any matter or thing done in connexion with British
yachts owned by British clubs mentioned in the Navy List whose
owners are in possession of warrants to fly a special ensign issued by
the Secretary of State for Defence, provided that it is ascertained from
the Master or otherwise that
(a) a warrant is carried on board and
(b) the owner holding the warrant is on board or in effective control of
the yacht when she is in harbour or at anchor near the shore,
for which, but for this Article, fees numbers 1 to 16, 21, 22, 24, 25, 28

and
any fee for the certification of a foreign bill of health would be

taken;
(6) for any matter or thing done for candidates or for a holder of a British
Council scholarship in connexion with such scholarship ;

(7) where the Secretary of State with the consent of the Treasury so
directs.

Procedure when fee is waived
9. Where, but for Regulation 8, a consular officer would have levied a fee

and would have affixed a fee stamp to a document in accordance with Regula-
tion 6 of these Regulations, he shall add “Gratis” near his signature on the
document.

Recording of fees
10. A consular officer shall record each fee on receipt, and each occasion on

which a fee is not waived by reason of Regulation 8, in a Fee Cash Book.

Accounts
11.—(1) All fees shall be accounted for to the Secretary of State.

(2) A consular officer shall include with each account separate statements
showing the total value of fees levied and of fees waived by reason of
Regulation 8.

3ist January 1968.

George Brown,
Her Majesty’s Principal Secretary
of State for Foreign Affairs.

We approve these Regulations.

B. K. O'Malley,
E. Alan Fitch,

31st January 1968.
Two of the Lords Commissioners

of Her Majesty’s Treasury.
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SCHEDULE
Fee stamps shall be affixed in respect of—

Fee
2 to the agreement with the crew and not to the certificate of registry, a

note being made on the agreement of the matter or thing in respect of
which the fee is paid;

7 to the certificate of sale and not the bill of sale or certificate of registry;
8to12 beside the endorsement on the agreement with the crew;

14 beside the entry of the result of the examination in the official log-book;

16 beside the signature of the consular officer on the agreement with the
European seamen where there are separate agreements with the European
seamen and with the non-Eurpoean seamen and the endorsement is made
on both agreements, a note to this effect being made on the other agree-
ment;

18 to the first copy, if any, required by the person asking for the extension
and paying the fee, and on this copy the consular officer shall write the
words “First copy gratis” beside his attesting signature;

19 to the order of survey;
20 to the first copy, if any, required by the person asking for the survey

and paying for the survey and fee, and on this copy the consular officer
shall write the words “First copy gratis” beside his attesting signature;

21 to the top left-hand corner of the front page of the copy of the agree-
ment which is signed by the crew and delivered to the master.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

Section 2(2) of the Consular Salaries and Fees Act 1891 provides that all
fees to be taken by a consular officer shall be levied, accounted for, and
applied and may be remitted, in accordance with regulations issued by the
Secretary of State with the approval of the Treasury.
These Regulations, which have been shortened and simplified in line with

the Consular Fees Order 1968, supersede all previous Foreign Service Fees
Regulations and prescribe the manner in which a consular officer should carry
out these duties.
The Fees referred to in the Regulations are those which form the Schedule

to the Consular Fees Order 1968.


