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STATUTORY INSTRUMENTS

1955 No. 1494

The Superannuation (Local Government and
National Health Service) Interchange Rules 1955

PART I
GENERAL

Citation and commencement

1. These rules may be cited as the Superannuation (Local Government and National Health
Service) Interchange Rules, 1955, and shall come into operation on the first day of October, 1955.

Interpretation

2.—(1)  In these rules, unless the context otherwise requires, the following expressions have the
meanings hereby assigned to them—

“the Act” means the Superannuation (Miscellaneous Provisions) Act, 1948;
“the Act of 1909” means the Asylums Officers' Superannuation Act, 1909;
“the Act of 1937” means the Local Government Superannuation Act, 1937;
“the Act of 1946” means the National Health Service Act, 1946;
“the Act of 1953” means the Local Government Superannuation Act, 1953;
“the Acts of 1937 to 1953” means the Local Government Superannuation Acts, 1937 to 1953;
“added years” means—
(a) in relation to a contributory employee or local Act contributor, any additional years

of service reckonable by him under regulation 12 of the benefits regulations, any
corresponding provision of a local Act scheme or that regulation or any such provision as
aforesaid as applied by regulations made under the Third or Fourth Schedule to the Act
of 1953, and includes any additional years of service which, having been granted under
any such provision or under any similar provision contained in any other enactment or
scheme, have subsequently become and are reckonable under or by virtue of rules made
under section 2 of the Act or any other enactment;

(b) in relation to an officer, any additional years of service of the nature of additional years
of service referred to in paragraph (a) of this definition which have become reckonable
under the Health Service Regulations;

“the benefits regulations” means the Local Government Superannuation (Benefits)
Regulations, 1954(1), as amended by the Local Government Superannuation (Benefits)
Amendment Regulations, 1955(2);

(1) (1954 II, p. 1595)
(2) (p. 1825 below)
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“contributory employee” has the same meaning as in the Act of 1937 and includes a person
deemed to be a contributory employee and any reference to employment in or by virtue of
which a person is or was a contributory employee shall be construed accordingly;
“designated employee” and “disqualifying break of service” have the same meanings as in the
Act of 1937;
“employing authority” has the same meaning as in the Health Service Regulations;
“local Act contributor” has the same meaning as in the Act of 1937 and includes a person
deemed to be a local Act contributor and any reference to employment in or by virtue of which
a person is or was a local Act contributor shall be construed accordingly;
“the Health Service Regulations” means the National Health Service (Superannuation)
Regulations, 1955(3);
“the Minister” means the Minister of Housing and Local Government;
“national service” in relation to any person means service of a description specified in the
First Schedule to the Reserve and Auxiliary Forces (Protection of Civil Interests) Act, 1951,
and includes any period immediately following the termination thereof during which (with the
consent, in the case of a justices' clerk, of the authority by whom he was appointed, and in
the case of any other person, of the authority or person by whom he was employed before
undertaking that service) the person continues in similar service;
“officer” (except that it does not include a person to whom paragraph (2) of regulation 8 of the
Health Service Regulations applies) has the same meaning as in the Health Service Regulations
and includes a person to whom those regulations apply as if he were an officer of an employing
authority;
“voluntary contributions” means—
(a) in relation to a person who has become an officer after leaving employment in which

he was a contributory employee or local Act contributor, payments made voluntarily by
him for the purpose of securing benefits for his widow, children or other dependants and
payments (other than completed payments, that is to say, payments made in respect of a
liability which has been wholly discharged) of any of the following categories—
(i) additional contributory payments of the kind referred to in subsections (3) and (4)

of section 2 of the Act of 1953;
(ii) any similar payments made under a local Act scheme as a condition of reckoning

any period of employment as service or as a period of contribution for the purposes
of the scheme or, where the local Act scheme provides for the reckoning of non-
contributing service, as contributing service for the purposes of the scheme;

(iii) any payments made for the purpose of increasing the length at which any period
of service or of contribution would be reckonable for the purpose of calculating a
benefit under a local Act scheme;

(iv) any payments made in respect of added years;
(b) in relation to a person who has entered employment in which he is a contributory

employee or local Act contributor after leaving employment in which he was an officer,
any payments similar in character to any such payments as aforesaid for which, when
he left the employment in which he was an officer, provision was made in the Health
Service Regulations.

(2)  References in these rules to the provisions of any enactment, rules or regulations shall be
construed, unless the context otherwise requires, as references to those provisions as amended,
applied or re-enacted by any subsequent enactment, rules or regulations.

(3) (1955 I, p. 1270).
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(3)  For the purposes of these rules a justices' clerk shall be deemed to be in the employment of
the magistrates' courts committee by whom he is or, under the provisions of the Justices of the Peace
Act, 1949, is deemed to have been, appointed and references to “employment” shall, in relation to
any such person, be construed accordingly.

(4)  References in these rules to the Health Service Regulations, or to a specific provision of those
regulations shall be construed, in the case of a person who ceased to be an officer before the first
day of October, 1955, as references to the National Health Service (Superannuation) Regulations,
1950(4), as amended(5), or, as the case may be, as references to the corresponding provision of the
last-mentioned regulations.

(5)  The Interpretation Act, 1889, applies to the interpretation of these rules as it applies to the
interpretation of an Act of Parliament.

Definition of “the prescribed time limit”

3.—(1)  Subject as hereinafter provided, “the prescribed time limit” means—
(a) in rule 4, a period of twelve months after leaving employment as a contributory employee

or local Act contributor or, in the case of a person who immediately after leaving
such employment became engaged in national service, a period of six months after the
termination of that service;

(b) in rule 6, a period of twelve months after leaving employment as an officer or, in the case
of a person who immediately after leaving such employment became engaged in national
service, a period of six months after the termination of that service:
Provided that the reference in sub-paragraph (a) of this paragraph to a period of twelve
months from the date on which a person ceased to be employed shall be construed in
relation to a person to whom section 6 of the Act has become applicable as a reference
to a period of five years from that date or such longer period as the Minister may, in any
particular case, allow.

(2)  Subject as hereinafter provided, in the case of a person who in his new employment is an
officer having been in his former employment a contributory employee or local Act contributor
engaged in an employment mentioned in paragraph (4) of this rule, or who is a contributory employee
or local Act contributor engaged in any such employment as is mentioned in that paragraph having
in his former employment been an officer—

(a) in reckoning the said period of twelve months or, as the case may be, the said period of
six months mentioned in sub-paragraphs (a) and (b) of the last preceding paragraph no
account shall be taken of any period spent by the person on a course of study or training
which he entered after leaving his former employment;

(b) if the person left employment in which he was a contributory employee or local Act
contributor or, as the case may be, an officer, in order to enter a course of study or training
and on completion of that course became engaged in national service, he shall be deemed
for the purposes of the last preceding paragraph to have left his former employment at the
time when he completed the said course of study or training.

(3)  The provisions of the last preceding paragraph shall not apply—
(a) to a person who in his new employment is an officer unless—

(i) before leaving his former employment (or, if between leaving that employment and
entering the said course of study or training he was engaged in national service,
before the end of that service) he gave notice in writing to the authority by whom he
was employed of his intention to enter the said course of study or training;

(4) (1950 I, p. 1327).
(5) S.I. 1951/1161, 1952/1264 1951 I, p. 1408; 1952 II, p. 2072)
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(ii) he has not received, in pursuance of a claim made by him, a return of contributions
from the fund to which he was a contributor in his former employment; and

(iii) the Minister of Health is satisfied that by reason of having undertaken the said course
of study or training the person is better fitted for the duties of his new employment;

(b) to a person who in his new employment is a contributory employee or local Act contributor
unless—

(i) the said course of study or training was approved by the Minister of Health on
the person's written application made before or within three months after the
commencement of the course; and

(ii) the authority employing him in his new employment are satisfied that by reason of
having undertaken the said course of study or training he is better fitted for the duties
of his new employment:
Provided that a person who, immediately after leaving employment as a contributory
employee or local Act contributor, becomes engaged in national service and before
the termination of that service gives notice of his intention to enter a course of
study or training may, on giving such notice, pay to the authority maintaining the
superannuation fund to which he was formerly a contributor an amount equal to any
sums paid to him by way of return of contributions, in pursuance of a claim made by
him, by that authority and, if he pays that amount, shall be deemed for the purposes
of subparagraph (a) of this paragraph not to have claimed a return of contributions.

(4)  The employments to which paragraph (2) of this rule refers are—
(a) employment as a person to whom regulation 21 or 23 of the benefits regulations applies

or as a person to whom the said regulation 23 would have applied if she had given the
notice referred to in subsection (2) of section 9 of the Act of 1953 (which relates to female
members of staffs of children's homes and hostels);

(b) employment as a person to whom regulation 22 of the benefits regulations or a provision
of a local Act scheme corresponding to the said regulation 23 applies or as a person to
whom such a provision would have applied if she had given a notice corresponding to that
referred to in subsection (2) of section 9 of the Act of 1953;

(c) in the case of a male person, employment in a children's home or hostel provided by a local
authority under any enactment, other than an enactment relating to education, in which the
person has the care of persons under the age of eighteen years.
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