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Draft Order laid before Parliament under section 278(9) of and paragraph 8(9) of Schedule 12 to
the Communications Act 2003, for approval by resolution of each House of Parliament.

DRAFT STATUTORY INSTRUMENTS

2004 No. 

BROADCASTING

Broadcasting (Original Productions) Order 2004

Made       -      -      -      - 2004

Coming into force       -      - 1st July 2004

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon her by section 278(6) and (7)
of the Communications Act 2003(1), and paragraph 8(6) and (7) of Schedule 12(2) to that Act,
having consulted the Office of Communications, the British Broadcasting Corporation and the Welsh
Authority(3), hereby makes the following Order, a draft of which has been laid before Parliament
in accordance with section 278(9) of and paragraph 8(9) of Schedule 12 to that Act and approved
by a resolution of each House of Parliament:

Citation and commencement

1.—(1)  This Order may be cited as the Broadcasting (Original Productions) Order 2004.
(2)  This Order comes into force on 1st July 2004.

Interpretation

2. In this Order, “programme” does not include an advertisement.

Meaning of “original productions” for licensed public service channels

3. In section 278 of the Communications Act 2003 (programming quotas for original
productions), references, in relation to a licensed public service channel, to “original productions”
are references to programmes of the following description, namely, programmes which—

(a) are commissioned by or for a licensed public service channel with a view to their first
showing on television in the United Kingdom being either—

(i) on that channel, or

(1) 2003 c. 21.
(2) Schedule 12 to the Communications Act 2003 has effect by virtue of section 338 of that Act.
(3) Such consultation is required by section 278(8) of the Communications Act 2003 in relation to the powers conferred by

section 278(6) and (7); and paragraph 8(8) of Schedule 12 to that Act in relation to the powers conferred by paragraph 8(6)
and (7) of that Schedule.

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/2003/21
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(ii) in the case of a Channel 3 service, on that service or on another Channel 3 service;
and

(b) are European programmes.

Meaning of “original productions” for designated public services of the Welsh Authority

4. In paragraph 8 of Schedule 12 to the Communications Act 2003 (programming quotas for
original productions), references, in relation to the designated public services of the Welsh Authority,
to “original productions” are references to programmes of the following description, namely,
programmes which—

(a) are commissioned by or for the Welsh Authority with a view to their first showing on
television in the United Kingdom being on one of those services; and

(b) are European programmes.

Meaning of “European programmes”

5.—(1)  For the purposes of articles 3 and 4, “European programmes” are programmes which
are European works.

(2)  To the extent specified in paragraph (4), programmes which are not European works may
also be treated as “European programmes” by OFCOM for the purposes of articles 3 and 4, provided
they are part-qualifying works.

(3)  A part-qualifying work is a programme of the following description, namely a programme
in the case of which a Community producer has, or Community producers have, contributed to its
total production costs and either—

(a) a Community producer has, or Community producers have, made what appears to OFCOM
to be a significant contribution to the production of the programme, having regard in
particular to—

(i) the contribution of that producer or those producers to the total production costs; and
(ii) the degree of editorial control that producer has, or those producers have, exercised

over the programme; or
(b) the programme has been made mainly with authors and workers residing in one or more

member States.
(4)  The proportion of a part-qualifying work which can be treated as a European programme by

OFCOM shall be calculated by reference to the duration of the work, being the same proportion as the
proportion of the contribution of a Community producer or the combined contribution of Community
producers (as the case may be) in relation to the total production costs of the part-qualifying work.

(5)  In this article—
“Community producer” means a producer—
(a) who is an individual who is a national of a member State; or
(b) which is a body corporate formed under the law of a member State and having its

registered or head office in a member State and in the case of which the central
management and control of the business is exercised in a member State;

“European work” means a European work within the meaning of paragraphs 1 to 4 of article 6
of Council Directive 89/552/EEC(4) as amended by Directive 97/36/EC(5), the text of which
is set out in the Schedule.

(4) O.J. No. L298 p. 23, 17.10.89.
(5) O.J. No. L202 p. 60, 30.7.97.
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Parliamentary Under Secretary of State
Department for Culture, Media and Sport
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SCHEDULE Article 5(5)

Article 6(1) to (4) of Council Directive 89/552/EEC as amended by Directive 97/36/EC

“Article 6

1. Within the meaning of this chapter, “European works” means the following:
(a) works originating from Member States;
(b) works originating from European third States party to the European Convention on

Transfrontier Television of the Council of Europe and fulfilling the conditions of
paragraph 2;

(c) works originating from other European third countries and fulfilling the conditions
of paragraph 3.

Application of the provisions of (b) and (c) shall be conditional on works originating from
Member States not being the subject of discriminatory measures in the third countries
concerned.

2. The works referred to in paragraph 1(a) and (b) are works mainly made with authors and
workers residing in one or more States referred to in paragraph 1(a) and (b) provided that they
comply with one of the following three conditions:

(a) they are made by one or more producers established in one or more of those States; or
(b) production of the works is supervised and actually controlled by one or more

producers established in one or more of those States; or
(c) the contribution of co-producers of those States to the total co-production costs

is preponderant and the co-production is not controlled by one or more producers
established outside those States.

3. The works referred to in paragraph 1(c) are works made exclusively or in co-production
with producers established in one or more Member States by producers established in one or
more European third countries with which the Community has concluded agreements relating
to the audiovisual sector, if those works are mainly made with authors and workers residing
in one or more European States.

4. Works that are not European works within the meaning of paragraph 1 but that are
produced within the framework of bilateral co-production treaties concluded between Member
States and third countries shall be deemed to be European works provided that the Community
co-producers supply a majority share of the total cost of the production and that the production
is not controlled by one or more producers established outside the territory of the Member
States.”

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order, which comes into force on 1st July 2004, defines programmes which, in relation to a
licensed public service channel, are to be “original productions” for the purposes of section 278
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of the Communications Act 2003 (article 3); and programmes which, in relation to the designated
public services of the Welsh Authority, are to be “original productions” for the purposes of paragraph
8 of Schedule 12 to that Act (article 4). This is done in connection with setting programming quotas
for original productions, for which that Act makes provision.
In relation to both licensed public service channels and the designated public service channels of the
Welsh Authority, a programme is an original production if it is commissioned with a view to its first
being shown on television in the United Kingdom on the relevant channel or service and if it is also
a European programme within the meaning of article 5.
A full regulatory impact assessment has not been produced for this instrument as it has no impact
on the costs of business.
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