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Miscellaneous

9 Interpretation

(1) In this Measure, unless the context otherwise requires—
“actuary” means a Fellow of the Institute of Actuaries or of the Faculty

of Actuaries in Scotland, not being a Church Commissioner or a member of
the Board or a member of the staff of the Commissioners or the Board, and
includes a firm of actuaries;

“appointed day” means the day appointed under section 11(2) below for
the coming into force of this Measure;

“funded scheme” means the scheme referred to in section 1(1)(b) above;
“future service” means any period of pensionable service on or after the

appointed day;
“past service” means any period of pensionable service before the

appointed day;
“past service scheme” means the scheme referred to in section 1(1)(a)

above;
“the Pensions Fund” means the fund constituted under section 3(1) above;
“regulations” means regulations made under section 6 of the Clergy

Pensions (Amendment) Measure 1972;
“rules” means, except in section 2 above, rules made under section 3 of the

Clergy Pensions (Amendment) Measure 1967.

(2) For the purposes of this Measure, where the qualifying period of pensionable service
performed by a scheme member comprises or is deemed to comprise a period of both
past service and future service the portion attributable to past service or future service,
as the case may be shall be calculated without reference to any period of service
following the completion of the minimum number of years entitling him to maximum
benefits.

(3) This Measure shall be construed as one with the Clergy Pensions Measure 1961.


