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Incumbents and Churchwardens
(Trusts) Measure 1964

1964 No. 2

1 Interpretation.

In this Measure—
“Custodian trustee” has the same meaning as in the M1Public Trustee Act

1906;
“Diocesan authority” means the diocesan board of finance or any existing or

future body appointed by the diocesan conference to act as trustees of diocesan
trust property;

“Endowments of the benefice” includes the parsonage house and the glebe of
the benefice together with all appurtenances and easements thereof and any land
or personal property held by the incumbent under the M2Parsonages Measure
1938, and all incorporeal hereditaments belonging to the benefice.

“Incumbent” includes any minister with a separate cure of souls but shall not
include a curate in charge of a conventional district;

“Incumbent or churchwardens” means any incumbent and the
churchwardens of the parish comprising the benefice of that incumbent or of
any parish comprised in any united benefice of that incumbent and shall be
deemed to refer to them or any of them jointly or severally;

“Land” includes land of any tenure, and mines and minerals, whether or
not held apart from the surface, buildings or parts of buildings (whether the
division is horizontal, vertical or made in any other way) and other corporeal
hereditaments also a manor and a rent and other incorporeal hereditaments
and an easement, right, privilege or benefit in, over or derived from land;
but not an advowson nor an undivided share in land, and “hereditament”,
“manor”, and “mines and minerals” shall bear the meanings assigned to them
by paragraph (ix) of subsection (1) of section two hundred and five of the M3Law
of Property Act 1925;

“Parish” means an ecclesiastical parish or district, whether old or new, the
Minister of which has a separate cure of souls therein and includes each parish
which remains a separate parish, in cases where a scheme of union provides
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for the union of benefices but not of parishes, but shall not include a parish
whereof the parish church is a cathedral.

“Permanent trusts” means any trust of property which is a permanent
endowment within the meaning of [F1section 96(3) of the Charities Act 1993].

Textual Amendments
F1 Words in s. 1 substituted (1.8.1993) by 1993 c. 10, ss. 98(1), 99(1), Sch. 6 para.7.

Marginal Citations
M1 1906 c. 55.
M2 1938 No. 3.
M3 1925 c. 20.

2 Property to which Measure applies.

(1) This Measure shall apply to any interest mentioned in subsection (2) of this section
which is acquired or held on charitable trusts, established for ecclesiastical purposes
of the Church of England, and whereof:—

(a) no present or past trustee (other than the personal representatives of a sole
surviving trustee) is or has been any person other than the following:—

(i) an incumbent or churchwardens; or
(ii) an ecclesiastical corporation sole acting as a joint trustee with an

incumbent or churchwardens; or
(b) the presently acting trustees (whether or not validly so appointed) are the

persons specified in sub-paragraphs (i) or (ii) of paragraph (a) above, unless
they are so acting in contravention of the terms of the trust; or

(c) the presently acting trustee is the parochial church council not validly so
appointed, if the trusts have, immediately previously, been administered by
the persons specified in sub-paragraphs (i) or (ii) of paragraph (a) above unless
such persons were so acting in contravention of the terms of the trust.

(2) This section shall apply to any interest being either:—
(i) an estate or interest in any land; or

(ii) an interest in personal property, held or to be held on permanent trusts,
except any estate or interest:—

(a) vested in an incumbent, by virtue of his office, in any church, churchyard or
burial ground . . . F2;

(b) of an incumbent in land or buildings vested in him, before the thirteenth day
of April, 1960, by virtue of section seventeen of the M4New Parishes Measure
1943, and thereafter by virtue of subsections (1) and (2) of section sixteen
of that Measure (land and buildings acquired as sites of proposed churches,
parsonage houses, etc.);

(c) vested in the Official Custodian for Charities;
(d) being a church educational endowment, as defined in section three of the

M5Diocesan Education Committees Measure 1955;
(e) being a term of years absolute for a year or from year to year of for any shorter

period;
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(f) vested in churchwardens in the goods, ornaments, and movables of the church
of which they are churchwardens and in an incumbent or churchwardens in
any other chattel.

(3) Any question as to whether personal property is held or to be held on permanent trusts
shall be determined for the purposes of this section by a person appointed by the bishop
or, during a vacancy in a see, the guardian of the spiritualities:
Provided that the Charity Commissioners, in acting under the Schedule to this
Measure, shall not be bound by any such determination.

Textual Amendments
F2 Words repealed (1.4.1978) by Endowments and Glebe Measure 1976 (No. 4), Sch. 8

Marginal Citations
M4 1943 No. 1.
M5 1955 No. 1.

3 Vesting of property in diocesan authority.

(1) Where upon or after the commencement of this Measure an incumbent or
churchwardens or an ecclesiastical corporation sole or a parochial church council hold,
acquire or administer any interest to which this Measure applies, it shall be their duty
to inform the diocesan authority thereof in writing.

(2) If the diocesan authority becomes aware of the existence of any interest to which this
Measure may apply (whether as the result of any such information as aforesaid or
otherwise) it shall act in accordance with the Schedule to this Measure and may and,
subject to the said Schedule, shall by deed vest any interest to which this Measure
applies in itself as custodian trustee.

(3) Any vesting declaration made by the diocesan authority pursuant to this Measure shall
have the operation specified in paragraph (b) of subsection (1) of section forty of the
M6Trustee Act 1925.

(4) It shall be the duty of any person in whom is vested any interest to which this Measure
applies and to which any vesting declaration made under this Measure relates, but
which, or the right to transfer which, is not by such declaration alone vested in the
diocesan authority, to make or concur in making such transfers or other assurances to
the diocesan authority as the authority may reasonably require.

(5) Any interest which may be vested in the diocesan authority under this section shall
so vest subject to all trusts, charges, tenancies, liabilities and other legal incidents
affecting the same.

(6) The exercise by the diocesan authority of the powers specified in this section and in the
Schedule to this Measure shall not affect or prejudice the jurisdiction or powers of the
High Court or the Charity Commissioners to establish a scheme for the administration
of any charity to which this Measure applies or otherwise.

Marginal Citations
M6 1925 c. 19.
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4 Consent of diocesan authority to acquisition of property.

After the commencement of this Measure neither an incumbent nor churchwardens
shall acquire any interest in land or personal property to which this Measure applies
except an interest in personal property by gift or under a will without the consent of
the diocesan authority.

5 Provisions as to property vested in the diocesan authority.

No managing trustees of property whereof the diocesan authority is the custodian
trustee pursuant to the provisions of this Measure shall sell, lease, let, exchange, charge
or take any legal proceedings in relation thereto without the consent of the diocesan
authority or, in the case of legal proceedings, of the agent of the diocesan authority
authorised in that behalf, in addition to any other consents or orders required by law
either from the Charity Commissioners or otherwise.

6 Short title commencement and extent.

(1) This Measure may be cited as the Incumbents and Churchwardens (Trusts) Measure
1964.

(2) This Measure shall come into operation on the first day of January, 1965.

(3) This Measure shall extend to the whole of the Provinces of Canterbury and York except
the Channel Islands and the Isle of Man:
Provided that, if an Act of Tynwald so provides, this Measure shall apply to the Isle of
Man subject to such modifications, if any, as may be specified in such Act of Tynwald.



Incumbents and Churchwardens (Trusts) Measure 1964 (c. 2)
Document Generated: 2023-06-10

5

Status: 
Point in time view as at 01/08/1993.

Changes to legislation: 
There are currently no known outstanding effects for the Incumbents and Churchwardens
(Trusts) Measure 1964.


