
S C O T T I S H  S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2015 No. 79 

WATER SUPPLY 

The Provision of Water and Sewerage Services (Reasonable 

Cost) (Scotland) Regulations 2015 

Made - - - - 24th February 2015 

Laid before the Scottish Parliament 26th February 2015 

Coming into force - - 1st April 2015 

CONTENTS 

PART 1 

INTRODUCTORY 

 

1. Citation and commencement 

2. Interpretation 

 

PART 2 

WATER SERVICES: REASONABLE COST 

 

3. Dwellings 

4. Non-dwellings 

5. Calculating cost 

 

PART 3 

SEWERAGE SERVICES: REASONABLE COST 

 

6. Dwellings 

7. Non-dwellings 

8. Calculating cost 

 

PART 4 

REVOCATION 

 

9. Revocation 

 

 SCHEDULE 1 — UNIT CHARGES 

 SCHEDULE 2 — WATER USAGE 



 2

The Scottish Ministers make the following Regulations in exercise of the powers conferred by 

section 1(3C) and (3D) of the Sewerage (Scotland) Act 1968(a) and section 6(2D) and (2E) of the 

Water (Scotland) Act 1980(b) and all other powers enabling them to do so. 

PART 1 

INTRODUCTORY 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Provision of Water and Sewerage Services 

(Reasonable Cost) (Scotland) Regulations 2015 and come into force on 1st April 2015. 

Interpretation 

2.—(1) In these Regulations— 

“the 1968 Act” means the Sewerage (Scotland) Act 1968(c); 

“the 1980 Act” means the Water (Scotland) Act 1980(d); 

“the 2002 Act” means the Water Industry (Scotland) Act 2002(e); 

“the 2005 Act” means the Water Services etc. (Scotland) Act 2005(f); 

“charge” means a charge fixed under a charges scheme; 

“charges scheme” means a charges scheme made under section 29A of the 2002 Act(g); 

“connection year” means the year in which the connection is to be made; 

“current charge” means the charge for the connection year; 

“drain” has the meaning it has in section 59(1) of the 1968 Act; 

“dwelling” has the meaning it has in section 27(2) of the 2005 Act; 

“previous year” means the year which preceded the connection year; 

“private sewer” has the meaning it has in section 59(1) of the 1968 Act; 

“public sewer” has the meaning it has in section 59(1) of the 1968 Act(h); 

“r”, at each place it occurs in a formula in regulations 3, 4, 6 and 7, means 0.035; 

“reference year” means the year which preceded the previous year; 

“sewage” has the meaning it has in section 59(1) of the 1968 Act; 

“sewerage services provider” is to be construed as it is in section 6(4) of the 2005 Act; 

“water services provider” is to be construed as it is in section 6(2) of the 2005 Act; and 

“year” means a period of 12 months ending with 31st March. 

                                                                                                                                            
(a) 1968 c.47.  Section 1(3C) and (3D) was inserted by section 29 of the Water Environment and Water Services (Scotland) Act 

2003 (asp 3).  
(b) 1980 c.45.  Section 6(2D) and (2E) was inserted by section 29 of the Water Environment and Water Services (Scotland) Act 

2003 (asp 3). 
(c) Section 1 was relevantly amended by the Local Government etc. (Scotland) Act 1994 (c.39), Schedule 13, paragraph 

75(2)(b); the Water Industry (Scotland) Act 2002 (asp 3), schedule 5, paragraphs 2, 3 and 5; and the Water Environment 
and Water Services (Scotland) Act 2003 (asp 3), section 29(2) and schedule 3, paragraph 2. 

(d) Section 6 was relevantly amended by the Water Industry (Scotland) Act 2002 (asp 3), schedule 6, paragraphs 2 and 3; and 
the Water Environment and Water Services (Scotland) Act 2003 (asp 3), section 29(6) and (7). 

(e) 2002 asp 3. 
(f) 2005 asp 3.  
(g) Section 29A was inserted by section 21(1) of the Water Services etc. (Scotland) Act 2005 (asp 3). 
(h) The definition of “public sewer” was amended by the Water Industry (Scotland) Act 2002, schedule 5, paragraph 41(b). 
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(2) In these Regulations, a reference to a dwelling in band B or band C is to be construed in the 

same way as a dwelling listed in valuation band B or, as the case may be, in valuation band C is to 

be construed in accordance with section 74(5) of the Local Government Finance Act 1992(a). 

PART 2 

WATER SERVICES: REASONABLE COST 

Dwellings 

3. For the purposes of section 6 of the 1980 Act, in determining what is a reasonable cost to take 

pipes affording a supply of wholesome water, where this is required for domestic purposes, to 

such point or points as will enable a building (or a part of it), which consists only of one or more 

dwellings, to be connected to the pipes (at a reasonable cost), the cost of taking the pipes 

(affording the supply) to the point or points is a reasonable cost only if the cost to Scottish Water 

does not exceed the amount determined by the formula— 
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where— 

“Cw” is the figure which is the average of— 

(a) the current charge (fixed as an annual charge) for or in connection with a supply of water 

to an unmetered dwelling in band B; and 

(b) the current charge (fixed as an annual charge) for or in connection with a supply of water 

to an unmetered dwelling in band C; and 

“Nw” is the number of dwellings in the building (or, as the case may be, the part of it) which is 

to be connected to the pipes at the point or points in question. 

Non-dwellings 

4. For the purposes of section 6 of the 1980 Act, in determining what is a reasonable cost to take 

pipes affording a supply of wholesome water, where this is required for domestic purposes, to 

such point or points as will enable a building (or a part of it), which does not contain any 

dwellings, to be connected to the pipes (at a reasonable cost), the cost of taking the pipes 

(affording the supply) to the point or points is a reasonable cost only if the cost to Scottish Water 

does not exceed the amount determined by the formula— 
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where— 

“Ucw” is the predicted average amount that water services providers are to be charged by 

Scottish Water per cubic metre of water supplied during the connection year, calculated using 

the formula in paragraph 1 of Schedule 1; and 

“Vdom” is the relevant figure (expressed in cubic metres per annum) in the table in Schedule 2 

which corresponds to the maximum number of persons to be employed at the building (or, as 

the case may be, the part of it) in question at any point in the connection year and to whether 

that building (or that part of it) has a toilet, shower or canteen (or a combination of these). 

                                                                                                                                            
(a) 1992 c.14. 
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Calculating cost 

5.—(1) In regulations 3 and 4, “the cost to Scottish Water” is the total of— 

(a) the costs which would be incurred by Scottish Water in taking pipes to the point or points 

referred to in regulation 3 or, as the case may be, regulation 4; and 

(b) the costs which would be reasonably and necessarily incurred by Scottish Water to ensure 

that the pipes afford a supply of wholesome water sufficient for the domestic purposes of 

all owners and occupiers of the building (or the part of it) to be connected to the pipes. 

(2) In calculating the cost to Scottish Water for the purposes of regulations 3 and 4 the amount 

of any charge payable under a charges scheme must be left out of account. 

(3) In paragraph (1)(b), “owner” and “occupier” are to be construed in accordance with the 

meanings given to those terms in section 109(1) of the 1980 Act. 

PART 3 

SEWERAGE SERVICES: REASONABLE COST 

Dwellings 

6. For the purposes of section 1 of the 1968 Act, in determining what is a reasonable cost to take 

public sewers to such point or points as will enable the owner of premises (or a part of them), 

which consists only of one or more dwellings and which is to be served by the public sewers, to 

connect the owner’s drains or private sewers (at a reasonable cost), the cost of taking the public 

sewers to the point or points is a reasonable cost only if the cost to Scottish Water does not exceed 

the amount determined by the formula— 
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where— 

“Cs” is the figure which is the average of— 

(a) the current charge (fixed as an annual charge) for or in connection with the provision of 

sewerage to, or the disposal of sewage from, an unmetered dwelling in band B; and 

(b) the current charge (fixed as an annual change) for or in connection with the provision of 

sewerage to, or the disposal of sewage from, an unmetered dwelling in band C; and 

“Ns” is the number of dwellings in the premises (or, as the case may be, the part of them) 

served by the drains or private sewers (of the owner) which are to be connected to the public 

sewers at the point or points in question. 

Non-dwellings 

7.—(1) For the purposes of section 1 of the 1968 Act, in determining what is a reasonable cost 

to take public sewers to such point or points as will enable the owner of premises (or part of 

them), which does not contain any dwellings and which is to be served by the public sewers, to 

connect the owner’s drains or private sewers (at a reasonable cost), the cost of taking the public 

sewers to the point or points is a reasonable cost only if the cost to Scottish Water does not exceed 

the amount determined by the formula— 
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where— 

“Ucs” is the predicted average amount that sewerage services providers are to be charged by 

Scottish Water per cubic metre of sewage disposed of during the connection year, calculated 

using the formula in paragraph 2 of Schedule 1; and 

“Vdom” is the relevant figure (expressed in cubic metres per annum) in the table in Schedule 2 

which corresponds to the maximum number of persons to be employed at the premises (or, as 

the case may be, the part of them) in question at any point in the connection year and to 

whether that premises (or that part of them) has a toilet, shower or canteen (or a combination 

of these). 

(2) In paragraph (1), if the premises (or the part of them) in question has more than one building 

(or part of a building), “Vdom” is to be construed as the total of the corresponding relevant figures 

for each building (or, as the case may be, each part of a building) in the table in Schedule 2. 

Calculating cost 

8.—(1) In regulations 6 and 7, “the cost to Scottish Water” is the total of— 

(a) the costs which would be incurred by Scottish Water in taking public sewers to the point 

or points referred to in regulation 6 or, as the case may be, regulation 7; and 

(b) the costs which would be reasonably and necessarily incurred by Scottish Water to ensure 

that domestic sewage, surface water and trade effluent from the premises (or the part of 

them) to be connected to the public sewers will be effectually drained and dealt with. 

(2) In calculating the cost to Scottish Water for the purposes of regulations 6 and 7 the amount 

of any charge payable under a charges scheme must be left out of account. 

(3) In paragraph (1)(b), “domestic sewage”, “surface water” and “trade effluent” are to be 

construed in accordance with the meaning of those expressions in section 59(1) of the 1968 Act. 

PART 4 

REVOCATION 

Revocation 

9. The Provision of Water and Sewerage Services (Reasonable Cost) (Scotland) Regulations 

2011(a) are revoked. 

 

 

 

 

 KEITH BROWN 

 A member of the Scottish Government 

St Andrew’s House, 

Edinburgh 

24th February 2015 

                                                                                                                                            
(a) S.S.I. 2011/119. 
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 SCHEDULE 1 Regulations 4 and 7 

UNIT CHARGES 

Water services: formula for predicting average unit charge for connection year 

1. In regulation 4, the formula referred to in the definition of “Ucw” is— 

 

Vw

Cvw + Caw
 Ucw =  

where— 

“Caw” is the total of the meter-based annual (standing) charges that Scottish Water would 

have demanded from water services providers for or in connection with the supply of 

water to eligible premises (that were charged on a metered basis) in the reference year if 

those charges had instead been demanded in accordance with the corresponding current 

charge; 

“Cvw” is the total of the volumetric (non-standing) charges that Scottish Water would 

have demanded from water services providers for or in connection with the supply of 

water to eligible premises (that were charged on a metered basis) in the reference year if 

those charges had instead been demanded in accordance with the corresponding current 

charge; and 

“Vw” is the total volume of water (in cubic metres) supplied by Scottish Water to eligible 

premises (that were charged on a metered basis) in the reference year (pursuant to 

arrangements made by water services providers under section 6(1)(b) of the 2005 Act). 

Sewerage services: formula for predicting average unit charge for connection year 

2. In regulation 7, the formula referred to in the definition of “Ucs” is— 

 

Vs

Cvs + Cas
 Ucs =  

where— 

“Cas” is the total of the meter-based annual (standing) charges that Scottish Water would 

have demanded from sewerage services providers for or in connection with the provision 

of sewerage to, or the disposal of sewage from, eligible premises in the reference year if 

those charges had instead been demanded in accordance with the corresponding current 

charge; 

“Cvs” is the total of the volumetric (non-standing) charges that Scottish Water would 

have demanded from sewerage services providers for or in connection with the provision 

of sewerage to, or the disposal of sewage from, eligible premises in the reference year if 

those charges had instead been demanded in accordance with the corresponding current 

charge; and 

“Vs” is the total volume of sewage (in cubic metres) disposed of by Scottish Water from 

eligible premises in the reference year (pursuant to arrangements made by sewerage 

services providers under section 6(3)(b) of the 2005 Act). 
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 SCHEDULE 2 Regulations 4 and 7 

WATER USAGE 

 

Maximum number of persons 

to be employed at the building 

(or the part of it) or, as the 

case may be, the premises (or 

the part of them) in question 

at any point in the connection 

year 

Figure(1) for the building (or the part of it) or, as the case may 

be, the premises (or the part of them) in question with: 

A toilet but 

no shower 

or canteen 

A toilet and a 

shower but no 

canteen 

A toilet and a 

canteen but 

no shower 

A toilet, a 

shower and a 

canteen 

0 - 20 56 79 113 135 

21 - 50 197 276 394 473 

51 - 100 422 591 844 1,013 

101 - 200 844 1,181 1,688 2,025 

201 - 300 1,406 1,969 2,813 3,375 

301 - 400 1,969 2,756 3,938 4,725 

401 - 500 2,531 3,544 5,063 6,075 

501 - 750 3,516 4,922 7,031 8,438 

751 to 1,000 4,922 6,891 9,844 11,813 

1,001 - 1,250 6,328 8,859 12,656 15,188 

1,251 - 1,500 7,73(2) 10,828(2) 15,469(2) 18,563(2) 
(1) The figures given are in cubic metres per annum. 
(2) If the number of persons exceeds 1,500, the figure is this value plus the amount in the corresponding 

column below, plus the same amount for every 250 persons in excess of 1,501— 
 +1,406 +1,969 +2,813 +3,375 
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£6.00 

S201502253   03/2015   19585 

http://www.legislation.gov.uk/id/ssi/2015/79 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations make provision for determining the points to which Scottish Water must take 

water supply pipes and public sewers so as to enable connections to be made at a reasonable cost. 

Part 2 makes provision for determining the reasonable cost of taking pipes affording a supply of 

water to such point or points as will enable a building (or a part of it) to be connected pursuant to 

section 6(2) of the Water (Scotland) Act 1980. If taking the pipes to that point or, as the case may 

be, those points exceeds a reasonable cost, then Scottish Water is not required to do anything 

pursuant to that section. 

Part 3 makes provision for determining the reasonable cost of taking public sewers (“the sewers”) 

to such point or points as will enable the owner of premises (or a part of them) to connect the 

owner’s drains or private sewers pursuant to section 1(2)(a) of the Sewerage (Scotland) Act 1968. 

If taking the public sewers to that point or, as the case may be, those points exceeds a reasonable 

cost, then Scottish Water is not required to do anything pursuant to that section. 

Part 4 revokes the Regulations that previously dealt with these matters. 

No business and regulatory impact assessment has been prepared for these Regulations as no 

significant change is foreseen to the existing financial and administrative impacts upon business, 

charities or voluntary bodies. 
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