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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2015 No. 142

The Police Pension Scheme (Scotland) Regulations 2015

PART 11

Transfers
CHAPTER 1

Preliminary

Application of Part
168. This Part—

(a) supplements the rights conferred by or under Chapter 4 of Part 4 of PSA 1993 (transfer
values) and is without prejudice to that Chapter; and

(b) supplements the rights conferred by or under Chapter 5 of that Part (early leavers: cash
transfer sums and contribution refunds)(1) and is without prejudice to that Chapter.

Interpretation of Part

169. In this Part—

“cash equivalent”, in relation to benefits under this scheme other than accrued earned pension,
means an amount calculated in accordance with regulations made under section 97 of PSA
1993;

“club scheme” means a registered occupational pension scheme (other than a connected
scheme) that has agreed to make and receive club transfer value payments under the club
transfer arrangements;

“club transfer arrangements” means arrangements approved by the Scottish Ministers as
providing reciprocal arrangements between this scheme and other registered occupational
pension schemes for making and receiving club transfer value payments;

“club transfer value”, in relation to accrued earned pension under this scheme or under another
club scheme, means an amount calculated by the scheme manager—

(a) in accordance with the club transfer arrangements; and

y reference to the guidance and tables provided by the Government Actuary tfor this
b) Dby ref he guid d tabl ided by the G A for thi
purpose that are in use on the date used for the calculation;

“club transfer value payment” means payment of a club transfer value;
“guarantee date” has the meaning given in regulation 172 (statement of entitlement);

“guaranteed cash equivalent”, in relation to benefits under this scheme other than accrued
earned pension, means the cash equivalent of those benefits at the guarantee date, as specified
in a statement of entitlement;

(1) Chapter 5 of Part 4 of PSA 1993 was inserted by section 264 of the Pensions Act 2004 (c.35).
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“sending scheme” means a club scheme which pays a club transfer value;

“statement of entitlement”, in relation to the accrued rights to benefits under this scheme of a
deferred member, means a statement by the scheme manager at the guarantee date setting out—

(a) the cash equivalent of benefits under this scheme other than accrued earned pension; and
(b) the club transfer value of accrued earned pension under this scheme;

“transfer payment” means a transfer value payment or a club transfer value payment;
“transfer value” means—

(a) for accrued rights to benefits under this scheme (other than rights to accrued earned
pension), an amount equal to—

(1) the guaranteed cash equivalent of those benefits; or

(i) the guaranteed cash equivalent together with any increase payable under
regulation 174 (calculating the amount of a transfer value or club transfer value);
and

(b) for accrued rights to benefits under another pension scheme (other than rights to accrued
club transfer earned pension), an amount—

(i) determined by the scheme actuary of that scheme; and

(i) specified in a statement of accrued rights provided by the scheme manager of that
scheme; and

“transfer value payment” means a payment of a transfer value.
CHAPTER 2

Transfers out

Transfer payments made to other schemes or pension arrangements

170.—(1) Subject to regulation 175 (request for transfer out after member repays to scheme
manager a refund received under regulation 174), a transfer payment may only be made in respect
of the accrued rights to benefits of a deferred member of this scheme.

(2) A transfer payment may only be made to—
(a) aregistered pension scheme that is not a connected scheme; or

(b) a pension arrangement that is a qualifying recognised overseas pension scheme for the
purposes of Part 4 of FA 2004 (see section 169(2)(2) of that Act).

(3) A transfer payment may not be made in respect of rights that are attributable (directly or
indirectly) to a pension credit.

(4) A member may only require the scheme manager to use a transfer payment in a way specified
in section 95(2)(3) of PSA 1993.

(5) A member may only require the scheme manager to make a club transfer value payment in
the period of 12 months beginning with the day on which the member becomes eligible to be an
active member of the club scheme to which the payment is to be made.

(6) If section 96(2)(4) of PSA 1993 applies, benefits attributable to the following may be excluded
from the transfer payment—

(a) the member’s accrued rights to a guaranteed minimum pension; or

(2) Section 169(2) was amended by the Finance Act 2013 (c.29), section 53(2) and (3).
(3) Section 95(2) was amended by S.1. 2001/3649.
(4) Section 96(2) was amended by PA 1995, paragraph 63 of Schedule 5; WRPA 1999, paragraph 3 of Schedule 2 and Part 1 of
Schedule 13; the Pensions Act 2007 (c.22), paragraphs 1 and 29 of Schedule 4 and Part 6 of Schedule 7; and S.I. 2011/1730.
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(b) the member’s accrued rights attributable to service in contracted-out employment on or
after 6th April 1997.

(7) In this regulation, “contracted-out employment” has the meaning given in section 8(1) of
PSA 1993.

Application for a statement of entitlement

171.—(1) This regulation applies in relation to a deferred member of this scheme (P) who requires
a transfer payment to be made in respect of P’s accrued rights to benefits under this scheme.

(2) Before requesting the transfer payment, P must apply for a statement of entitlement by written
notice to the scheme manager.

(3) P may withdraw the application by written notice to the scheme manager at any time before
the statement is provided.

(4) P may make a second application by written notice to the scheme manager in the period of
12 months beginning with the date of the first application.

Statement of entitlement

172.—(1) The scheme manager must specify in the statement of entitlement the date by reference
to which the cash equivalent or club transfer value is calculated (“guarantee date”).

(2) Unless paragraph (4) applies, the guarantee date must fall within both the following periods—

(a) the 3 months beginning with the date of the member’s application for the statement of
entitlement (“the 3 month period”); and

(b) the 10 days ending with the date on which the member is provided with that statement
(“the 10 day period”).

(3) In counting the 10 day period, Saturdays, Sundays, Christmas Day, New Year’s Day and
Good Friday are excluded.

(4) The scheme manager may specify in the statement of entitlement a guarantee date that
falls within the 6 months beginning with the date of the member’s application for the statement of
entitlement if, for reasons beyond the control of the scheme manager, the information needed to
calculate the amount of the cash equivalent or club transfer value cannot be obtained before the end
of the 3 month period.

Request for transfer payment to be made

173.—(1) A deferred member of this scheme who is provided with a statement of entitlement
may request a transfer payment to be made in respect of the member’s accrued rights to benefits
under this scheme.

(2) The request for the transfer payment must—
(a) be made by written notice to the scheme manager;

(b) specify the pension scheme or other pension arrangement to which the transfer payment
is to be made; and

(c) meet any other conditions the scheme manager requires.

(3) The member by written notice to the scheme manager may withdraw the request at any time
before the transfer payment is made.

(4) The member may not withdraw the request if an agreement for the use of the whole or part
of the transfer payment has already been entered into with a third party.
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Calculating the amount of a transfer value or club transfer value

174.—(1) If atransfer value is paid later than 6 months after the guarantee date, the amount of the
guaranteed cash equivalent must be increased in accordance with regulations made under section 97
of PSA 1993.

(2) If a club transfer value is paid later than 6 months after the guarantee date, the amount of
the club transfer value as specified in the statement of entitlement must be increased if necessary so
that it is equal to the amount it would have been if the guarantee date had been the date on which
the payment is made.

(3) Ifthe transfer value or club transfer value is less than the minimum transfer value, the amount
of the transfer value or club transfer value must be increased so that it is equal to the amount of the
minimum transfer value.

(4) In this regulation, “minimum transfer value” means the total of—

(a) the sum ofall member contributions and payments for added pension made by the member;
and

(b) the sum of all transfer payments received by this scheme in relation to the member.

Request for transfer out after member repays to scheme manager a refund received under
regulation 166

175.—(1) This regulation applies to a member who—

(a) receives a refund under regulation 166 (refund of all member contributions and payments
for added pension made by the member); and

(b) enters new pension arrangements with a new employer.

(2) The member may request a transfer payment to be made under this Chapter to the new pension
arrangements in respect of the member’s accrued rights to benefits under this scheme if the member
repays to the scheme manager the amount refunded under regulation 166 and any interest payable
under paragraph (3)—

(a) within 12 months of entering a new club scheme (or any longer period the scheme manager
determines); or

(b) within 6 months of entering any other pension arrangements (or any longer period the
scheme manager determines).

(3) Interest is payable on the amount refunded under regulation 166 if the member repays that
amount more than a year after the member receives the refund.

(4) For the purpose of paragraph (3), interest is calculated at the rate of 5% each year, compounded
with yearly rests.

Effect of transfers out

176. If a transfer payment is made under this Chapter in respect of a member’s accrued rights to
benefits under this scheme, those rights are extinguished.

CHAPTER 3

Transfers in

Application of Chapter

177. This Chapter applies in relation to an active member of this scheme (P) who has accrued
rights under another pension scheme.
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Interpretation of Chapter
178. In this Chapter—

“club transfer statement” means a statement under regulation 182 of the amount of club transfer
earned pension;

“transfer date” means the earlier of—

(a) ifthe scheme manager has provided a transfer statement or a club transfer statement, the
last day of the period of 2 months beginning with the date of the statement; and

(b) the day on which the transfer payment is received by the scheme manager;

“transfer payment request” means a request to the scheme manager under this Chapter that a
transfer payment be accepted from another pension scheme;

“transfer statement” means a statement under regulation 180(2).

Request for acceptance of a transfer payment

179.—(1) P may by written notice to the scheme manager request that a transfer payment be
accepted in respect of some or all of P’s accrued rights to benefits under another pension scheme.

(2) A transfer payment request—
(a) must specify—
(1) the pension scheme from which the transfer payment is to be made; and
(i1) the anticipated amount of the transfer payment;
(b) must meet any other conditions the scheme manager requires; and

(c) subject to paragraph (3), must be made during the period of 12 months beginning with P’s
first day of eligible service.

(3) The scheme manager may treat a transfer payment request as having been made earlier than
it was if the scheme manager considers it reasonable to do so in the circumstances.

(4) Subject to paragraph (5), on receiving a transfer payment request, the scheme manager may
accept the transfer payment if the conditions (if any) that the scheme manager required are met.

(5) The scheme manager may not accept a transfer payment if—
(a) it would be applied in whole or in part in respect of—
(1) the member’s entitlement to a guaranteed minimum pension; or

(i1) the entitlement of the member’s spouse or civil partner to a guaranteed minimum
pension; and

(b) it is less than the amount required for that purpose, as calculated by the scheme manager
in accordance with actuarial guidance and actuarial tables prepared for the purposes of
this paragraph.

Transfer statement

180.—(1) This regulation applies in relation to a request for a transfer value payment to be
accepted from another pension scheme.

(2) The scheme manager may require that, before making a transfer payment request, P must
ask the scheme manager to provide a statement of the amount of transferred pension that P will be
entitled to count under regulation 181 (amount of transferred pension) if the transfer date falls within
the period of 2 months beginning with the date of that statement.

(3) The amount specified in the transfer statement must be an amount calculated by the scheme
manager in accordance with actuarial guidance and actuarial tables by reference to—
5
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(a) factors relating to P’s circumstances as at the end of that 2-month period; and

(b) any other factors as at the date of the statement that the scheme actuary considers should
apply.

Amount of transferred pension
181.—(1) This regulation applies in relation to any transfer value payment received in relation
to P from another pension scheme.

(2) For the scheme year in which the transfer date falls, the amount of transferred pension P is
entitled to count in respect of the transfer payment is—

(a) the amount specified in the transfer statement; or

(b) if such a statement is not provided, an amount calculated by the scheme manager in
accordance with actuarial guidance and actuarial tables by reference to any factors as at
the transfer date that the scheme actuary considers should apply.

(3) The amount of transferred pension P is entitled to count in a scheme year must not be more
than 50% of P’s annual rate of pensionable earnings at the day P becomes an active member of this
scheme.

Club transfer statement
182.—(1) This regulation applies in relation to a request by P for a club transfer value payment
to be accepted from another club scheme.

(2) The scheme manager may require that, before making the transfer payment request, P must
ask the scheme manager to provide a statement of the amount of club transfer earned pension that P
will be entitled to count under regulation 183 if the transfer date falls within the period of 2 months
beginning with the date of that statement.

(3) The amount of club transfer earned pension specified in the statement must be calculated by
the scheme manager in accordance with actuarial guidance and actuarial tables by reference to—

(a) factors relating to P’s circumstances as at the end of that 2-month period; and

(b) any other factors as at the date of the statement that the scheme actuary considers should
apply.
(4) The statement must specify the basis on which an amount of accrued earned pension is
revalued under the sending scheme while a member is in pensionable service under that scheme.

Amount of club transfer earned pension

183.—(1) This regulation applies in relation to a club transfer value payment received from
another club scheme in relation to P.

(2) For the scheme year in which the transfer date falls, the amount of club transfer earned pension
P is entitled to count in respect of a club transfer value payment is—

(a) the amount specified in the club transfer statement; or

(b) if such a statement is not provided, an amount calculated by the scheme manager in
accordance with actuarial guidance and actuarial tables by reference to any factors as at
the transfer date that the scheme actuary considers should apply.
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CHAPTER 4
England and Wales and NI transfers

Interpretation

184. In this Chapter, “another police pension scheme” means a police pension scheme other than
this scheme.

Transfers out

185.—(1) This regulation applies if a person—

(a) ceases to be an active member of this scheme; and

(b) begins pensionable service under another police pension scheme.
(2) This regulation does not apply if—

(a) the person begins pensionable service under another police pension scheme after a gap in
pensionable service exceeding 5 years;

(b) all member contributions and payments for added pension made by the member under this
scheme have been refunded under regulation 166; or

(c) aretirement pension has become payable under this scheme.

(3) On the first day of pensionable service in another police pension scheme, the member’s
accrued rights to benefits under this scheme become the member’s accrued rights to benefits under
the other police pension scheme.

Transfers in

186.—(1) This regulation applies if a person—
(a) ceases to be an active member of another police pension scheme; and
(b) begins pensionable service under this scheme.

(2) This regulation does not apply if—

(a) the person begins pensionable service under this scheme after a gap in pensionable service
exceeding 5 years;

(b) arepayment of contributions has been made to the person under the other police pension
scheme; or

(c) a retirement pension has become payable to the person under the other police pension
scheme.

(3) On the first day of pensionable service in this scheme, the member’s accrued rights to benefits
under the other police pension scheme become the member’s accrued rights to benefits under this
scheme.



