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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2007 No. 90

POLICE

The Scottish Crime and Drug Enforcement Agency
(Appointment of Police Members) Regulations 2007

Made       -      -      -      - 19th February 2007
Laid before the Scottish
Parliament       -      -      -      - 20th February 2007

Coming into force       -      - 1st April 2007

The Scottish Ministers, in exercise of the powers conferred by section 23 of the Police, Public Order
and Criminal Justice (Scotland) Act 2006(1) and of all other powers enabling them in that behalf,
after taking into consideration any representations made by the Police Advisory Board for Scotland
following submission of a draft of the regulations in accordance with section 23(10) of that Act,
hereby make the following regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Scottish Crime and Drug Enforcement Agency
(Appointment of Police Members) Regulations 2007 and shall come into force on 1st April 2007.

Interpretation

2. In these regulations–
“the Agency” means the Scottish Crime and Drug Enforcement Agency;
“armed forces” means the naval, military or air forces of the Crown including any women’s
service administered by the Defence Council; and
“seaman” has the same meaning as in the Merchant Shipping Act 1995(2).

Qualifications for appointment

3.—(1)  A candidate for appointment as a police member of the Agency by virtue of paragraph
7(2)(c) of schedule 2 to the Police, Public Order and Criminal Justice (Scotland) Act 2006–

(a) must, if not a national of an EEA State, have leave to enter or remain in the United
Kingdom for an indefinite period;

(1) 2006 asp 10.
(2) 1995 c. 21.
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(b) must produce satisfactory references as to character and, if that candidate has served in any
police force, in the armed forces, in the civil service or as a seaman, produce satisfactory
proof of good conduct while so serving;

(c) must have attained the age of 18 years;
(d) must be certified by a registered medical practitioner approved by the Scottish Police

Services Authority to be fitted both physically and mentally to perform the duties on which
that candidate will be employed after appointment;

(e) must meet the standard of eyesight determined by the Scottish Ministers;
(f) must, if a candidate for appointment to the rank of constable, satisfy the Director General

of the Agency that that candidate is sufficiently educated, including being sufficiently
competent in written and spoken English and sufficiently numerate, by passing an
examination of a standard approved by the Director General of the Agency and the Scottish
Ministers after consultation with the Police Advisory Board for Scotland;

(g) must, if a candidate for appointment to the rank of sergeant or inspector, be qualified
for promotion to such rank in accordance with the provisions of the Police (Promotion)
(Scotland) Regulations 1996(3);

(h) must give such information as may be required by the Scottish Police Services Authority
as to the candidate’s previous history or employment or any other matter relating to the
candidate’s appointment as a police member of the Agency.

St Andrew’s House,
Edinburgh
19th February 2007

CATHY JAMIESON
A member of the Scottish Executive

(3) S.I.1996/221.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations prescribe the qualifications required for appointment as a police member of the
Scottish Crime and Drug Enforcement Agency by virtue of paragraph 7(2)(c) of Schedule 2 to the
Police, Public Order and Criminal Justice (Scotland) Act 2006.
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