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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2004 No. 527
FIRE SERVICES

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Regulations 2004

Made - - - - 1st December 2004
Laid before Parliament 2nd December 2004
Coming into force - - 29th December 2004

The Scottish Ministers, in exercise of the powers conferred upon them by section 18(1) of the Fire
Services Act 1947(1), after consultation with the Scottish Central Fire Brigades Advisory Council
in accordance with that section, hereby make the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Fire Services (Appointments and Promotion) (Scotland)
Regulations 2004 and shall come into force on 29th December 2004.

Interpretation

2. In these Regulations—
“appointment” includes appointment on promotion;

“brigade” means a fire brigade maintained by a fire authority in Scotland under the provisions
of the Fire Services Act 1947,

“fire authority” means—

(a) a council constituted under section 2 of the Local Government etc. (Scotland) Act
1994(2), or

(b) a joint board constituted under an administration scheme made by virtue of the Local
Government (Scotland) Act 1973(3) or section 36 of the Fire Services Act 1947,

“IPDS” means the Integrated Personal Development System as described in Scottish Fire
Service Circular 2/2002 published on 6th August 2002;

(1) 1947 c. 41; section 18 was amended by section 6 of the Fire Services Act 1959 (c. 44). The functions of the Secretary of State
were transferred to the Scottish Ministers by virtue of section 53 of the Scotland Act 1988 (c. 46).

(2) 1994 c. 39 (“the 1994 Act”).

(3) 1973 c. 65; section 147 of that Act was substituted by section 36 of the 1994 Act.
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“National Occupational Standards” means the standards published by the Emergency Fire
Services Vocational Council in August 2001 and April 2003;

“permanent appointment” means an appointment for more than twelve months; and

“role” means a role listed in Schedule 1.

Appointment to roles

3. These regulations provide for the qualifications for appointment to any of the roles listed in
Schedule 1.

Qualification for appointment

4. Subject to regulation 7, a person is not eligible for permanent appointment to any role in a
brigade unless, at the time of appointment, that person has satisfied the general requirements set out
in regulation 5 and the specific requirements for that role set out in regulation 6.

5. The general requirements referred to in regulation 4 are that—
(a) the person is of good character;
(b) the person has attained the age of 18 years;
(c) either—

(i) the person has attained such qualifications in educational or vocational subjects as
the fire authority maintaining the brigade may require, being such qualifications as
necessitate a reasonable standard of proficiency in communication and numeracy
and such other subjects, if any, as the fire authority may require; or

(ii) the fire authority is satisfied that the person is of such educational standard that it is
unnecessary for that person to attain any such qualification; and

(d) a medical practitioner selected by the fire authority is satisfied that the person’s general
state of health and fitness is satisfactory to carry out the duties of the role.

6. The specific requirements referred to in regulation 4 are that the person has demonstrated to
the satisfaction of the fire authority by whom the brigade is maintained that that person meets the
National Occupational Standards specified for the role in question or, in the case of a person on first
appointment to a role in a brigade, is likely to meet those standards following initial training and
development within IPDS.

7. Regulation 4 shall not apply to the appointment of a person to a role who is, at the time when
it is decided to appoint that person, serving in that role as a member of another brigade.

8. For the purposes of regulation 7, a reference to another brigade includes in relation to England
and Wales, an employee of a fire and rescue authority under Part 1 of the Fire and Rescue Services
Act 2004(4) and, in relation to Northern Ireland, a member of a brigade under The Fire Services
(Northern Ireland) Order 1984(5).

Revocation

9. The Regulations listed in Schedule 2 are hereby revoked.

(4) 2004 c. 21. Reference to a fire and rescue authority includes an authority under section 1 or a combined fire and rescue
authority under sections 2 or 4 of that Act.
(5) S.1.1984/1821 (N.I.11), to which there are amendments not relevant to these Regulations.
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St Andrew’s House, Edinburgh HUGH HENRY
1st December 2004 Authorised to sign by the Scottish Ministers
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SCHEDULE 1

Regulation 3

ROLES INTO WHICH PERSONS MAY BE APPOINTED AS MEMBERS OF BRIGADES

Firefighter
Crew Manager
Watch Manager
Station Manager
Group Manager
Area Manager

Brigade Manager

SCHEDULE 2

Regulation 9

REVOKED REGULATIONS

Regulations revoked

References

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Regulations 1978

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1989

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1991

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1992

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment (No. 2)
Regulations 1992

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1993

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1995

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1996

The Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Amendment Regulations
1997

S.I. 1978/1727

S.I. 1989/49
S.I1. 1991/343
S.I. 1992/409
S.I. 1992/2971
S.I. 1993/3079
S.I. 1995/2110
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S.I1. 1997/1437
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations provide for new qualifications for appointments to, and promotions within, the
Fire Service following the replacement of the previous twelve ranks with seven, now referred to as
“roles”. Schedule 1 list the new roles to which the Regulations apply.

Regulation 2 contains definitions. Scottish Fire Service Circular 2/2002 may be obtained free of
charge by writing to the Fire Services Division, Scottish Executive Justice Department, St Andrew’s
House, Regent Road, Edinburgh, EH1 3DG. The National Occupational Standards are available at
http://www.ipds.org.uk.

Regulations 4, 5 and 6 set out the general and specific qualifications for the roles, which do not apply
to a person who is already serving in the same role as a member of another brigade (Regulations
7 and 8).

Regulation 9 revokes the Regulations set out in Schedule 2.
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