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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2007 No. 299

HEALTH AND SAFETY

Construction (Use of Explosives) (Amendment)
Regulations (Northern Ireland) 2007

Made       -      -      -      - 8th June 2007

To be laid before Parliament

Coming into operation 9th July 2007

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by Articles 17(1) to (6), 40(2) to (4), 43(3),
54 and 55(2) of and paragraphs 1,2,3,5,6,11,13,14(1), 15 and 19 of Schedule 3 to the Health and
Safety at Work (Northern Ireland) Order 1978(1) as so applied and modified, and after consultation
in accordance with Article 46(1) of that Order with the Health and Safety Executive for Northern
Ireland and such other bodies as appear to him to be appropriate, makes the following Regulations:–

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Construction (Use of Explosives) (Amendment)
Regulations (Northern Ireland) 2007 and shall come into operation on 9th July 2007.

Amendment of the Construction (Use of Explosives) Regulations (Northern Ireland) 1997

2. The Construction (Use of Explosives) Regulations (Northern Ireland) 1997(2) shall be
amended in accordance with Schedule 1.

8th June 2007

PeterHain
One of Her Majesty’s Principal Secretaries of

State
Northern Ireland Office

(1) SI 1978/1039 (NI9)
(2) 1997 No. 555

http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1978/1039
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/1997/555
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SCHEDULE 1 Regulation 2

Amendment of the Construction (Use of Explosives) Regulations (Northern Ireland) 1997

1. In regulation 2 “Interpretation”—
(a) for the definition “construction site” substitute the following definition—

““construction site” includes any place where construction work is being carried
out or to which the workers have access, but does not include a workplace within
it which is set aside for purposes other than construction work;”.

(b) for the definition of “construction work” substitute the following definition—
““construction work” means the carrying out of any building, civil engineering
or engineering construction work and includes—
(a) the construction, alteration, conversion, fitting out, commissioning,

renovation, repair, upkeep, redecoration or other maintenance (including
cleaning which involves the use of water or an abrasive at high pressure or
the use of corrosive or toxic substances), de-commissioning, demolition or
dismantling of a structure;

(b) the preparation for an intended structure, including site clearance,
exploration and investigation (but not site survey) and the clearance or
preparation of the site or structure for use or occupation at its conclusion;

(c) the assembly on site of prefabricated elements to form a structure or the
disassembly on site of prefabricated elements which, immediately before
such disassembly, formed a structure;

(d) the removal of a structure or part of a structure or of any product or waste
resulting from demolition or dismantling of a structure or from disassembly
of prefabricated elements which, immediately before such disassembly,
formed a structure; and

(e) the installation, commissioning, maintenance, repair or removal of
mechanical, electrical, gas, compressed air, hydraulic, telecommunications,
computer or similar services which are normally fixed within or to a
structure,

but does not include the exploration for or extraction of mineral resources or
activities preparatory thereto carried out at a place where such exploration or
extraction is carried out; and;”.

(c) for the definition of “structure” substitute the following definition—
““structure” means—
(a) any building, steel or reinforced concrete structure, railway line or siding,

tramway line, dock, harbour, inland navigation, tunnel, shaft, bridge,
viaduct, waterworks, reservoir, pipe or pipe-line, cable, aqueduct, sewer,
sewage works, gasholder, road, airfield, sea defence works, river works,
drainage works, earthworks, lagoon, dam, wall, caisson, mast, tower, pylon,
underground tank, earth retaining structure or structure designed to preserve
or alter any natural feature, fixed plant and any structure similar to the
foregoing; or

(b) any formwork, falsework, scaffold or other structure designed or used to
provide support or means of access during construction work.”.

2. For regulation 5 substitute—
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“5.—(1)  So far as is reasonably practicable, explosives shall be stored, transported and
used safely and securely.

(2)  Without prejudice to paragraph (1), an explosive charge shall be used or fired only
if suitable and sufficient steps have been taken to ensure that no person is exposed to risk
of injury from the explosion or from projected or flying material caused by it.”.

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

1. These Regulations amend the Construction (Use of Explosives) Regulations (Northern
Ireland) 1997 (S.R. 1997 No. 555) to align them to the Construction (Design and Management)
Regulations (Northern Ireland) 2007 (S.R. 2007 No.291).

2. Schedule 1, paragraph 1 redefines (a) a “construction site”; (b) “construction work”; and (c)
a “structure”.

3. Schedule 1, paragraph 2 requires explosives to be stored, transported and used safely and
securely, so far as is reasonably practicable.

4. In Great Britain the corresponding Regulations are the Construction (Design and Management)
Regulations 2007 (S.I. 2007/320). The Great Britain Health and Safety Executive have prepared a
full regulatory impact assessment in relation to these Regulations. A copy of that assessment together
with a Northern Ireland Supplement prepared by the Health and Safety Executive for Northern
Ireland is held at the offices of that Executive at 83 Ladas Drive, Belfast BT6 9FR from where a
copy may be obtained on request.
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