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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

1998 No. 273

Students Awards Regulations (Northern Ireland) 1998

Part I

General

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Students Awards Regulations (Northern Ireland) 1998
and shall come into operation on 1st September 1998.

Revocations

2. The Students Awards Regulations (Northern Ireland) 1997(1) and the Students Awards
(Amendment) Regulations (Northern Ireland) 1998(2) are hereby revoked.

Interpretation

3.—(1) In these Regulations—

“academic authority” in relation to an institution means the governing body or other body
having the functions of a governing body and includes a person acting with the authority of
that governing body or other body;

“area” means the area of a board;

“award” includes an award made under previous awards regulations, and either a fees only
award or a full award made under these Regulations;

“British Islands” means the United Kingdom, the Channel Islands and the Isle of Man;
“Certificate in Education” includes a Teacher’s Certificate;

“the Council Regulation” means Council Regulation (EEC) No. 1612/68 on freedom of
movement for workers within the Community as extended by the EEA Agreement(3);

“course comparable to a first degree course” means—

(a) a course of at least 3 academic years' duration provided by a university or universities
for a certificate, diploma or other academic award;

(b) an educational facility designated by the Department under Article 50(1);
“course for the DipHE” means a course provided by—
(a) apublicly funded institution for the Diploma of Higher Education;

(b) apublicly funded institution for the Diploma of Higher Education or a first degree as the
student may elect after the commencement of the course;

(1) S.R. 1997 No. 361
(2) S.R.1998 No. 50
(3) 0.J.No.L257,19.10.68, p. 2 (O.J./S.E. 1968 (II) p. 475)
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(c) a publicly funded institution in conjunction with a private institution, or by a private
institution, for the Diploma of Higher Education which is for the time being designated
for the purposes of this provision by the Secretary of State for Education and
Employment;

“course for the HND” means—

(i) acourse provided by a publicly funded institution for the Higher National Diploma or the
Higher National Diploma of the Business and Technology Education Council (“BTEC”);

(i) a course provided by a publicly funded institution in conjunction with a private
institution, or by a private institution, for the Higher National Diploma or the Higher
National Diploma of the Business and Technology Education Council, which is for the
time being designated for the purposes of this provision by the Secretary of State for
Education and Employment;

“course of higher education” means a course of a type listed in Schedule 1 to the Further
Education (Northern Ireland) Order 1997(4) for the purposes of paragraph 2(d) of Schedule 1,
includes a full-time course outside Northern Ireland which is comparable to a full-time course
of higher education in Northern Ireland;

“course of initial teacher training” means—

(a) a full-time course for the initial training of teachers (other than a course for the degree
of Bachelor of Education) provided by a publicly funded institution or where a private
institution is an eligible institution as defined by section 4(2) of the Education Act
1994(5) by a public institution in conjunction with such a private institution, or by such
a private institution;

(b) a part-time course of teacher training, involving not less than 3 days' attendance for the
purposes of study or teaching practice during each of at least 30 weeks during each
year of the course, for the time being specified for the purposes of this provision by the
Department;

(c) any other course of teacher training, whether full-time, part-time or partly full-time and
partly part-time, for the time being so specified; and

for the purposes of paragraphs (a) to (c) a full-time course is a course involving not less than
30 weeks' full-time attendance for the purposes of study or teaching practice during each year
of the course, a part-time course is a course involving periods of attendance for those purposes
all of which are part-time, and a partly full-time and partly part-time course is any other course;
and in this definition in relation to a course provided at the University of Oxford or Cambridge
a reference to a period of 30 weeks shall have effect as a reference to a period of 25 weeks;

“degree” means a degree awarded by a university, institution of higher education in the United
Kingdom or the Republic of Ireland or the Council for National Academic Awards;

“dependant” means wholly or mainly financially dependant;
“discretionary award” shall be construed in accordance with regulation 8(2);

“employment” means a full-time employment or part-time employment which, in a normal
week, involves a significant number of hours of work and “employed” shall be construed
accordingly, and for the purposes hereof the references to employment include references to
the holding for gain of any office and to the following for gain of any occupation;

“establishment of further education” excludes a university but includes a college of education
and an institution of further education which also provides higher education;

() S..1997/1772 (N.I. 15)
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“European Community” means the area comprised by the Member States of the European
Community (including the United Kingdom) as constituted from time to time;

“EEA Agreement” means the Agreement of the European Economic Area signed at Oporto on
2nd May 1992(6) as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(7);

“EEA migrant worker” means a person who is a national of a member State of the European
Economic Area who has taken up an activity as an employed person in the United Kingdom
under the Council Regulation or in circumstances where as a national of the United Kingdom
he has an enforceable Community right to be treated no less favourably than a national of
another member State in relation to matters which are the subject of the Council Regulations;

“European Economic Area” means the European Community and subject to the conditions
laid down in the EEA Agreement the area comprised by the Republic of Iceland, the Kingdom
of Norway, and the Principality of Liechtenstein; an area which was previously not part of the
European Community or the European Economic Area, but at any time before or after these
Regulations came into operation has become part of one or other or both of those areas shall
be considered to have always been part of the European Economic Area;

“European student” means a person who is a national of a member State of the European
Community or the child of such a national who has not been ordinarily resident in the British
Islands as described in regulation 7(1) and (2) or who is not settled in th United Kingdom as
described in paragraph 2(a) of Schedule 1;

“fees only award” means an award made only in respect of fees described in Schedule 5;
“first degree course” means—

(a) acourse provided by a publicly funded institution for a first degree or for the degree of
Bachelor of Medicine or an equivalent degree;

(b) acourse provided by the University of Buckingham for a first degree of that university;
(c) an international course;

(d) a course provided by a publicly funded institution in conjunction with a private
institution, or by a private institution, for a first degree or the degree of Bachelor of
Medicine or an equivalent degree, which is for the time being designated for the purposes
of this provision by the Secretary of State for Education and Employment;

“full award” means an award made in respect of both fees described in Schedule 5 and a
maintenance grant;

“highest-cost country” means Denmark, Finland, Japan, Norway, Sweden, Switzerland and
Taiwan;

“higher-cost country” means Austria, Belgium, France, (excluding Departements d'Outre
Mer) the Federal Republic of Germany, Hong Kong, Iceland, Israel, the Republic of Korea,
Luxembourg, the Netherlands and countries of the former Soviet Union;

“high-cost country” means Australia, Canada, Greece, Indonesia, the Republic of Ireland, Italy,
New Zealand, Spain and the United States of America;

“independent student” means a student who—

(a) has attained the age of 25 years before the beginning of the year for which payments in
pursuance of his award fall to be made; or

(b) has supported himself out of his earnings for periods (including any period mentioned in
paragraph (3)), before the first year of his course aggregating not less than 3 years; or

(6) Cmnd 2073
(7) Cmnd 2183
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(c) hasbeen married for at least 2 years before the beginning of the year for which payments
in pursuance of his award fall to be made whether or not the marriage is still subsisting; or

(d) has no parent living; or
(e) isirreconcilably estranged from his parents;

“institution” means an educational institution in the United Kingdom providing further or
higher education or both, or providing a course which qualifies for funding under Part I of the
Education Act 1994 or a university or relevant institution of higher education in the Republic
of Ireland providing a full-time course comparable to one listed in paragraphs 1, 2, 3 or 4 of
Schedule 2;

“international course” means a course provided by a publicly funded institution in conjunction
with an overseas institution for a first degree;

“maintenance grant” means a grant calculated in accordance with regulation 13;

“old award” means an award made in respect of a person’s attendance at a specified course the
first year of which begins before 1st September 1998, or begins on or after that date and before
Ist September 1999 if the person meets the conditions referred to in regulation 8(4);

“ordinary maintenance requirement” shall be construed in accordance with paragraph 1(1) of
Schedule 6;

“overseas institution” means an educational institution outside the United Kingdom providing
further or higher education or both;

LRI

“periods of experience”, “prescribed proportion” and “sandwich year” in relation to a sandwich
course have the meanings respectively assigned to them by paragraph 1 of Schedule 9;

“previous awards regulations” means the Regulations revoked by regulation 2 and any
regulations superseded by those Regulations;

“private institution” means an institution or institutions which are not maintained or assisted
by recurrent grants out of public finds;

“publicly funded institution” means an institution or institutions which are maintained or
assisted by recurrent grants out of public funds;

“refugee” means a person recognised by Her Majesty’s Government as a refugee within the
meaning of the United Nations Convention relating to the Status of Refugees done at Geneva
on 28th July 1951(8) as extended by the Protocol thereto which entered into force on 4th
October 1967(9) and any reference to the child of a refugee includes a reference to a person
adopted in pursuance of adoption proceedings and a step-child;

“relevant day” means the last day of the month of October, February, April or June (according
as the academic year of the course begins in the winter, spring, summer or autumn respectively)
preceding the beginning of the course;

“relevant institution of higher education in the Republic of Ireland” means an institution listed
in Part II of Schedule 4;

“specified course” means a course of a type listed in Schedule 2; and in relation to any person
any reference (otherwise unqualified) to a specified course shall, as the context requires, be
construed as a reference to a specified course which the person attends or has applied to attend
and any reference to a specified course shall be construed as a reference to either a course of
full-time study or a sandwich course;

(8) Cmnd. 9171
(9) Cmnd. 3906 (Out of print: photocopies are available, free of charge, from Student Support Branch, Department of Education,
Rathgael House, Balloo Road, Bangor, Co. Down BT19 7PR)
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“statutory award” means any award made or grant paid by virtue of Article 50 (except a
maintenance allowance payable under the Maintenance Allowances (Pupils over Compulsory
School Age) Regulations (Northern Ireland) 1996(10)) or Article 51 and includes any
comparable award made or grant or other payment made in respect of attendance at a course
which is paid out of monies provided by or under any statutory provision;

“student” means a person to whom an award has been made under these Regulations or
previous award regulations;

“supplementary requirement” shall be construed in accordance with paragraph 4 of Schedule 6;
“the excess period” shall be construed in accordance with paragraph 5(1) of Schedule 6;

“the Income Tax Acts” has the same meaning as in Schedule 1 to the Interpretation Act
1978(11);

“the Order” means the Education and Libraries (Northern Ireland) Order 1986; and a reference
by number to an Article is a reference to the Article bearing that number in the Order;

“the Tax Acts” has the same meaning as in Schedule 1 to the Interpretation Act 1978;
“transitional award” means an award other than an old award;

“university” means a university in the United Kingdom or the Republic of Ireland and includes
a university college and a constituent college, school or hall of such a university;

“year”, in respect of a course, means the period of 12 months beginning on 1st January, 1st
April, Ist July or 1st September according as the academic year of the course begins in the
winter, spring, summer or autumn respectively; and any reference to the first or the final year
of a course shall be construed accordingly.

(2) In paragraph (1) “parent” shall have the same meaning as in Part II of Schedule 7.

(3) A period during which a student has supported himself out of his earnings includes any period
during which—

(a) he was participating in arrangements for training for the unemployed under any scheme
operated, sponsored or funded by any state authority or agency, national, regional or local;

(b) he was in receipt of benefit payable by any state authority or agency, national, regional or
local, in respect of a person who is available for employment but who is unemployed;

(c) he was available for employment and had compiled with any requirement of registration
imposed by a body referred to in paragraphs (a) and () as a condition of entitlement for
participation in arrangements for training or receipt of benefit; or

(d) he held a postgraduate studentship or comparable award; or

(e) hereceived any pension, allowance or other benefit paid by reason of a disability to which
the student is subject, or by reason of confinement, injury or sickness, paid by any state
authority or agency, national, regional or local, by an employer or any former employer,
or by any other person; or

(f) he could not reasonably have been expected to support himself out of his earnings because
he had the care of a person under the age of 18 years who was dependant upon him.

(4) For the purposes of these Regulations, a student shall be treated as irreconcilably estranged
from his parents if, but not only if, he has not communicated with either one of them for the period
of one year before the beginning of the year for which payments in pursuance of his award fall to
be made.

(10) S.R. 1996 No. 578
(11) 1978 c. 30; definition of “the Tax Acts” substituted by 1987 c. 16, section 71, and Schedule 15, paragraph 12
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Calculation of income

4. In calculating a person’s income for any year, any reduction for income tax is to be made by
calculating the tax payable on the income received in that year as if the year were a year of assessment
for the purposes of the relevant tax legislation (the necessary apportionment being made in any case
where the relevant provisions of that legislation change during the year).

Termination of marriage

5. A person’s marriage is to be treated as having been terminated, not only by the death of the
other spouse or the annulment or the dissolution of the marriage by an order of a court of competent
jurisdiction, but also by virtue of the parties to a marriage ceasing ordinarily to live together, whether
or not an order for their separation has been made by any court.



