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STATUTORY INSTRUMENTS

1993 No. 1250 (N.L 4)
NORTHERN IRELAND

The Access to Health Records (Northern Ireland) Order 1993

Made - - - - 12th May 1993
Coming into operation on a day to be appointed under
Article 1(2)

At the Court at Buckingham Palace, the 12th day of May 1993
Present,

The Queen’s Most Excellent Majesty in Council

Whereas a draft of this Order has been approved by a resolution of each House of Parliament:

Now, therefore, Her Majesty, in exercise of the powers conferred by paragraph 1 of Schedule 1 to
the Northern Ireland Act 1974(1) and of all other powers enabling Her in that behalf, is pleased, by
and with the advice of Her Privy Council, to order, and it is hereby ordered, as follows:—

Introductory

Title and commencement

1.—(1) This Order may be cited as the Access to Health Records (Northern Ireland) Order 1993.

(2) This Order shall come into operation on such day as the Head of the Department may by
order appoint.

Interpretation

2.—(1) The Interpretation Act (Northern Ireland) 1954(2) shall apply to Article 1 and the
following provisions of this Order as it applies to a Measure of the Northern Ireland Assembly.

(2) In this Order—
“application” means an application in writing and “apply” shall be construed accordingly;
“care” includes examination, investigation, diagnosis and treatment;

“child” means an individual who has not attained the age of 16 years;

(1) 1974c.28
(2) 1954c.33 (N.L)
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“the Department” means the Department of Health and Social Services;

“general practitioner” means a medical practitioner who is providing general medical services
in accordance with arrangements made under Article 56 of the Health and Personal Social
Services (Northern Ireland) Order 1972(3);

“Health and Social Services Board” means a board established under Article 16 of the Health
and Personal Social Services (Northern Ireland) Order 1972;

“health service body” means—
(a) a Health and Social Services Board;

(b) a special health and social services agency established under the Health and Personal
Social Services (Special Agencies) (Northern Ireland) Order 1990(4); or

(c) aHealth and Social Services trust established under Article 10 of the Health and Personal
Social Services (Northern Ireland) Order 1991(5);

“information”, in relation to a health record, includes any expression of opinion about the
patient;

“make”, in relation to such a record, includes compile;

“parental responsibility” has the same meaning as in the Child Support (Northern Ireland)
Order 1991(6).

Main provisions

“Health record” and related expressions

3.—(1) In this Order “health record” means a record which—

(a) consists of information relating to the physical or mental health of an individual who can
be identified from that information, or from that and other information in the possession
of the holder of the record; and

(b) has been made by or on behalf of a health professional in connection with the care of that
individual;
but does not include any record which consists of information of which the individual is, or but for

any exemption would be, entitled to be supplied with a copy under section 21 of the Data Protection
Act 1984(7) (right of access to personal data).

(2) In this Order “holder”, in relation to a health record, means—

(a) inthe case of a record made by a general practitioner, or by a health professional employed
by a general practitioner—

(1) the patient’s general practitioner, that is to say, the general practitioner on whose list
the patient is included; or

(i1) where the patient has no general practitioner or has died, the Health and Social
Services Board in whose area the surgery or main surgery of the patient’s most recent
general practitioner is situated;

(b) in the case of a record made by a health professional for purposes connected with the
provision of health services by a health service body, the health service body by which or
on whose behalf the record is held;

(3) 1972NI 14
(4) 1990 NI 3
(5) 1991 NI 1
(6) 1991 NI 23
(7) 1984c¢.35
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(c) in any other case, the health professional by whom or on whose behalf the record is held.

(3) In this Order “patient”, in relation to a health record, means the individual in connection with
whose care the record has been made.

Health professionals

4.—(1) In this Order “health professional” means—

(a) a fully registered person within the meaning of the Medical Act 1983(8) (medical
practitioners);

(b) any of the following within the meaning of the Health and Personal Social Services
(Northern Ireland) Order 1972(9)—

(i) a dental practitioner;
(i1) an ophthalmic optician; or
(iii) a pharmacist;

(c) any of the following within the meaning of the Nurses, Midwives and Health Visitors Act
1979(10)—

(i) a registered nurse;
(i1) a registered midwife; or
(iii) a registered health visitor;

(d) any of the following within the meaning of the Professions Supplementary to Medicine
Act 1960(11)—

(1) a registered chiropodist;
(i) a registered dietitian;
(iii) a registered occupational therapist;
(iv) a registered orthoptist; or
(v) a registered physiotherapist;
(e) a clinical psychologist, child psychotherapist or speech therapist;
(f) an art or music therapist employed by a health service body; or
(g) ascientist employed by such a body as head of a department.

(2) The Department may amend paragraph (1) by order subject to affirmative resolution, but
before making any such order the Department shall consult such bodies as appear to the Department
to be representative of interests likely to be substantially affected by the order.

(3) The provisions of this Order shall apply in relation to health professionals in the public service
of the Crown (in right both of Her Majesty’s Government in Northern Ireland and Her Majesty’s
Government in the United Kingdom) as they apply in relation to other health professionals.

Right of access to health records

5.—(1) An application for access to a health record, or to any part of a health record, may be
made to the holder of the record by any of the following, namely—

(a) the patient;

(8) 1983 c. 54
(9) 1972NI 14
(10) 1979 c. 36
(11) 1960 c. 66
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(b) aperson authorised in writing to make the application on the patient’s behalf;
(c) where the patient is a child, a person having parental responsibility for the patient;

(d) where the patient is incapable of managing his own affairs, any person appointed by a
court to manage those affairs; and

(e) where the patient has died, the patient’s personal representative and any person who may
have a claim arising out of the patient’s death.

(2) Subject to Article 6, where an application is made under paragraph (1) the holder shall,
within the requisite period, give access to the record, or the part of a record, to which the application
relates—

(a) in the case of a record, by allowing the applicant to inspect the record or, where Article 7
applies, an extract setting out so much of the record as is not excluded by that Article;

(b) in the case of a part of a record, by allowing the applicant to inspect an extract setting out
that part or, where Article 7 applies, so much of that part as is not so excluded; or

(c) in either case, if the applicant so requires, by supplying him with a copy of the record or
extract.

(3) Where any information contained in a record or extract which is so allowed to be inspected, or
a copy of which is so supplied, is expressed in terms which are not intelligible without explanation,
an explanation of those terms shall be provided with the record or extract, or supplied with the copy.

(4) No fee shall be required for giving access under paragraph (2) other than the following,
namely—

(a) where access is given to a record, or part of a record, none of which was made after the

beginning of the period of 40 days immediately preceding the date of the application, a

fee not exceeding the maximum prescribed under section 21 of the Data Protection Act
1984(12); and

(b) where a copy of a record or extract is supplied to the applicant, a fee not exceeding the
cost of making the copy and (where applicable) the cost of posting it to him.

(5) For the purposes of paragraph (2) the requisite period is—

(a) where the application relates to a record, or part of a record, none of which was made before
the beginning of the period of 40 days immediately preceding the date of the application,
the period of 21 days beginning with that date;

(b) in any other case, the period of 40 days beginning with that date.
(6) Where—

(a) an application under paragraph (1) does not contain sufficient information to enable the
holder of the record to identify the patient or, in the case of an application made otherwise
than by the patient, to satisfy himself that the applicant is entitled to make the application;
and

(b) within the period of 14 days beginning with the date of the application, the holder of
the record requests the applicant to furnish him with such further information as he may
reasonably require for that purpose,

paragraph (5) shall have effect as if for any reference to that date there were substituted a reference
to the date on which that further information is so furnished.

Cases where right of access may be wholly excluded

6.—(1) Where—

(12) 1984 c. 35


http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1984/35

Document Generated: 2023-10-20
Status: This is the original version (as it was originally made).

(a) an application is made under paragraph (1)(a) or (b) of Article 5; and
(b) the patient is a child,

access shall not be given under paragraph (2) of that Article unless the holder of the record is satisfied
that the patient is capable of understanding the nature of the application.

(2) Where an application is made under paragraph (1)(c) of Article 5, access shall not be given
under paragraph (2) of that Article unless the holder of the record is satisfied either—

(a) that the patient has consented to the making of the application; or

(b) that the patient is incapable of understanding the nature of the application and the giving
of access would be in his best interests.

(3) Where an application is made under paragraph (1)(e) of Article 5, access shall not be given
under paragraph (2) of that Article if the record includes a note, made at the patient’s request, that
he did not wish access to be given on such an application.

Cases where right of access may be partially excluded

7.—(1) Access shall not be given under Article 5(2) to any part of a health record—
(a) which, in the opinion of the holder of the record, would disclose—

(i) information likely to cause serious harm to the physical or mental health of the
patient or of any other individual; or

(i1) information relating to or provided by an individual, other than the patient, who
could be identified from that information; or

(b) which was made before the coming into operation of this Order.
(2) Paragraph (1)(a)(ii) shall not apply—
(a) where the individual concerned has consented to the application; or

(b) where that individual is a health professional who has been involved in the care of the
patient;
and paragraph (1)(b) shall not apply where and to the extent that, in the opinion of the holder of the
record, the giving of access is necessary in order to make intelligible any part of the record to which
access is required to be given under Article 5(2).

(3) Where an application is made under paragraph (1)(c), (d) or (e) of Article 5, access shall not
be given under paragraph (2) of that Article to any part of the record which, in the opinion of the
holder of the record, would disclose—

(a) information provided by the patient in the expectation that it would not be disclosed to
the applicant; or

(b) information obtained as a result of any examination or investigation to which the patient
consented in the expectation that the information would not be so disclosed.

(4) Where an application is made under paragraph (1)(e) of Article 5, access shall not be given
under paragraph (2) of that Article to any part of the record which, in the opinion of the holder of
the record, would disclose information which is not relevant to any claim which may arise out of
the patient’s death.

(5) The Department may by regulations provide that, in such circumstances as may be prescribed
by the regulations, access shall not be given under Article 5(2) to any part of a health record which
satisfies such conditions as may be so prescribed.
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Correction of inaccurate health records

8.—(1) Where a person considers that any information contained in a health record, or any part
of a health record, to which he has been given access under Article 5(2) is inaccurate, he may apply
to the holder of the record for the necessary correction to be made.

(2) On an application under paragraph (1), the holder of the record shall—
(a) if he is satisfied that the information is inaccurate, make the necessary correction;

(b) ifheisnot so satisfied, make in the part of the record in which the information is contained
a note of the matters in respect of which the information is considered by the applicant
to be inaccurate; and

(c) in either case, without requiring any fee, supply the applicant with a copy of the correction
or note.

(3) In this Article “inaccurate” means incorrect, misleading or incomplete.

Duty of health service bodies to take advice

9.—(1) A health service body shall take advice from the appropriate health professional before
it decides whether it is satisfied as to any matter for the purposes of this Order, or forms an opinion
as to the matter for those purposes.

(2) Inthis Article “the appropriate health professional”, in relation to a Health and Social Services
Board which is the holder of the record by virtue of Article 3(2)(a), means—

(a) where the patient’s most recent general practitioner is available, that practitioner; and

(b) where that practitioner is not available, a registered medical practitioner who has the
necessary experience and qualifications to advise the Board on the matter in question.

(3) Inthis Article “the appropriate health professional”, in relation to a health service body (other
than a Health and Social Services Board which is the holder of the record by virtue of Article 3(2)
(a)), means—

(a) where, for purposes connected with the provision of health services by the body, one or
more medical or dental practitioners are currently responsible for the clinical care of the
patient, that practitioner or, as the case may be, such one of those practitioners as is the
most suitable to advise the body on the matter in question;

(b) where sub-paragraph (a) does not apply but one or more medical or dental practitioners
are available who, for purposes connected with the provision of such services by the body,
have been responsible for the clinical care of the patient, that practitioner or, as the case
may be, such one of those practitioners as was most recently so responsible; and

(c) where neither sub-paragraph (a) nor sub-paragraph (b) applies, a health professional
who has the necessary experience and qualifications to advise the body on the matter in
question.

Supplementary

Applications to the court

10.—(1) Subject to paragraph (2), where the court is satisfied, on an application made by the
person concerned within such period as may be prescribed by rules of court, that the holder of a
health record has failed to comply with any requirement of this Order, the court may order the holder
to comply with that requirement.

(2) The court shall not entertain an application under paragraph (1) unless it is satisfied that the
applicant has taken all such steps to secure compliance with the requirement as may be prescribed
by regulations made by the Department.

6
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(3) For the purposes of paragraph (2), the Department may by regulations require the holders
of health records to make such arrangements for dealing with complaints that they have failed to
comply with any requirements of this Order as may be prescribed by the regulations.

(4) For the purpose of determining any question whether an applicant is entitled to be given
access under Article 5(2) to any health record, or any part of a health record, the court—

(a) may require the record or part to be made available for its own inspection; but

(b) shall not, pending determination of that question in the applicant’s favour, require the
record or part to be disclosed to him or his representatives whether by discovery or
otherwise.

(5) The jurisdiction conferred by this Article shall be exercisable by the High Court or a county
court.

Avoidance of certain contractual terms

11. Any term or condition of a contract shall be void in so far as it purports to require an individual
to supply any other person with a copy of a health record, or of an extract from a health record, to
which he has been given access under Article 5(2).

Regulations

12. Any regulations under this Order shall be subject to negative resolution.

Consequential amendment

13. In section 33(6) of the Human Fertilisation and Embryology Act(13) 1990 (general
exceptions from subsection (5)) the word “or” at the end of paragraph ((g) is hereby repealed and
after paragraph (/) there shall be inserted

113

or

(i) under Article 5 of the Access to Health Records (Northern Ireland) Order 1993 (right of
access to health records).”.

N. H. Nicholls
Clerk of the Privy Council

(13) 1990 c. 37
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Order)
This Order establishes a right of access to health records by the individuals to whom they relate and

other persons. It also provides for the correction of inaccurate health records and for the avoidance
of certain contractual obligations.



