
 Document Generated: 2023-07-20 c. 12
Status:  This is the original version (as it was originally enacted).

S C H E D U L E S

SCHEDULE 6 Sections 64(8) & 72.

GROUP ACCOUNTS

Interpretation

1.—(1)  This paragraph applies for the purposes of this Schedule.
(2)  A charity is a “parent charity” if it is (or is to be treated as) a parent

undertaking in relation to one or more other undertakings in accordance with the
provisions of section 1162 of, and Schedule 7 to, the Companies Act 2006 (c. 46).

(3)  Each undertaking in relation to which a parent charity is (or is to be treated
as) a parent undertaking in accordance with those provisions is a “subsidiary
undertaking” in relation to the parent charity.

(4)  But sub-paragraph (3) does not have the result that any of the following is
a “subsidiary undertaking”—

(a) any special trusts of a charity,
(b) any institution which, by virtue of a direction under section 1(4), is to be

treated as forming part of a charity for the purposes of this Part of this
Act, or

(c) any charity to which a direction under section 1(5) applies for those
purposes.

(5)  “The group”, in relation to a parent charity, means that charity and its
subsidiary undertaking or undertakings, and any reference to the members of the
group is to be construed accordingly.

(6)  For the purposes of—
(a) this paragraph, and
(b) the operation of the provisions mentioned in sub-paragraph (2) for the

purposes of this paragraph,
“undertaking” has the meaning given by sub-paragraph (7).

(7)  For those purposes “undertaking” means—
(a) an undertaking as defined by section 1161(1) of the Companies Act 2006

(c. 46), or
(b) a charity which is not an undertaking as so defined.
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Accounting records

2.—(1)  The charity trustees—
(a) of a parent charity, or
(b) of any charity which is a subsidiary undertaking,

must ensure that the accounting records kept in respect of the charity under
section 63(1) or, as the case may be, section 386 of the Companies Act 2006 (duty to
keep accounting records) not only comply with the requirements of that provision
but also are such as to enable the charity trustees of the parent charity to ensure
that, where any group accounts are prepared by them under paragraph 3(2), those
accounts comply with the relevant requirements.

(2)  If a parent charity has a subsidiary undertaking in relation to which the
requirements of section 63(1) or section 386 of the Companies Act 2006 do not
apply, the charity trustees of the parent charity must take reasonable steps to secure
that the undertaking keeps such accounting records as to enable the trustees to ensure
that, where any group accounts are prepared by them under paragraph 3(2), those
accounts comply with the relevant requirements.

(3)  In this paragraph “the relevant requirements” means the requirements of
regulations under paragraph 3.

Preparation of group accounts

3.—(1)  This paragraph applies in relation to a financial year of a charity if—
(a) the charity is a parent charity at the end of that year; and
(b) (where it is a company) it is not required to prepare consolidated accounts

for that year under section 399 of the Companies Act 2006 (c. 46) (duty to
prepare group accounts), whether or not such accounts are in fact prepared.

(2)  The charity trustees of the parent charity must prepare group accounts in
respect of that year.

(3)  “Group accounts” means consolidated accounts—
(a) relating to the group, and
(b) complying with such requirements as to their form and contents as may be

prescribed by regulations made by the Department.
(4)  Without prejudice to the generality of sub-paragraph (3), regulations under

that sub-paragraph may make provision—
(a) for any such accounts to be prepared in accordance with such methods and

principles as are specified or referred to in the regulations;
(b) for dealing with cases where the financial years of the members of the

group do not all coincide;
(c) as to any information to be provided by way of notes to the accounts.
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(5)  Regulations under that sub-paragraph may also make provision—
(a) for determining the financial years of subsidiary undertakings for the

purposes of this Schedule;
(b) for imposing on the charity trustees of a parent charity requirements with

respect to securing that such financial years coincide with that of the
charity.

(6)  If the requirement in sub-paragraph (2) applies to the charity trustees of
a parent charity (other than a parent charity which is a company) in relation to a
financial year—

(a) that requirement so applies in addition to the requirement in section 64(1),
and

(b) the option of preparing the documents mentioned in section 64(3) is not
available in relation to that year (whatever the amount of the charity’s gross
income for that year).

(7)  If the requirement in sub-paragraph (2) applies to the charity trustees of
a parent charity in relation to a financial year and the charity is a company,
that requirement so applies in addition to the requirement in section 394 of the
Companies Act 2006 (duty to prepare individual accounts).

(8)  Sub-paragraph (2) has effect subject to paragraph 4.

Exceptions relating to requirement to prepare group accounts

4.—(1)  The requirement in paragraph 3(2) does not apply to the charity trustees
of a parent charity in relation to a financial year if at the end of that year it is itself
a subsidiary undertaking in relation to another charity.

(2)  The requirement in paragraph 3(2) does not apply to the charity trustees of
a parent charity in relation to a financial year if the aggregate gross income of the
group for that year does not exceed such sum as is specified in regulations made
by the Department.

(3)  Regulations made by the Department may prescribe circumstances in which
a subsidiary undertaking may or (as the case may be) must be excluded from group
accounts required to be prepared under paragraph 3(2) for a financial year.

(4)  Where, by virtue of such regulations, each of the subsidiary undertakings
which are members of a group is either permitted or required to be excluded from
any such group accounts for a financial year, the requirement in paragraph 3(2) does
not apply to the charity trustees of the parent charity in relation to that year.
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Preservation of group accounts

5.—(1)  The charity trustees of a charity shall preserve any group accounts
prepared by them under paragraph 3(2) for at least 6 years from the end of the
financial year to which the accounts relate.

(2)  Subsection (4) of section 63 shall apply in relation to the preservation of any
such accounts as it applies in relation to the preservation of any accounting records
(the references to subsection (3) of that section being construed as references to sub-
paragraph (1) above).

(3)  For the purposes of sub-paragraph (2), section 63 applies as if subsection (5)
of that section were omitted.

Audit accounts of larger groups

6.—(1)  This paragraph applies where group accounts are prepared for a financial
year of a parent charity under paragraph 3(2) and—

(a) the aggregate gross income of the group in that year exceeds the relevant
income threshold, or

(b) the aggregate gross income of the group in that year exceeds the relevant
income threshold and at the end of the year the aggregate value of the
assets of the group (before deduction of liabilities) exceeds the relevant
assets threshold.

(2)  In sub-paragraph (1)—
(a) the reference in head (a) or (b) to the relevant income threshold is a

reference to the sum prescribed as the relevant income threshold for the
purposes of that head, and

(b) the reference in head (b) to the relevant assets threshold is a reference to
the sum prescribed as the relevant assets threshold for the purposes of that
head.

“Prescribed” means prescribed by regulations made by the
Department.

(3)  This paragraph also applies where group accounts are prepared for a financial
year of a parent charity under paragraph 3(2) and the appropriate audit provision
applies in relation to the parent charity’s own accounts for that year.

(4)  If this paragraph applies in relation to a financial year of a parent charity by
virtue of sub-paragraph (1) or (3), the group accounts for that year shall be audited
by a person within section 65(2)(a) or (b).

(5)  Where it appears to the Commission that sub-paragraph (4) has not been
complied with in relation to that year within 10 months from the end of that year—
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(a) the Commission may by order require the group accounts for that year to
be audited by a person within section 65(2)(a) or (b), and

(b) if it so orders, the auditor shall be a person appointed by the Commission.
(6)  Section 65(8) shall apply in relation to any such audit as it applies in relation

to an audit carried out by an auditor appointed under section 65(6) (reading the
reference to the funds of the charity as a reference to the funds of the parent charity).

(7)  If this paragraph applies in relation to a financial year of a parent charity by
virtue of sub-paragraph (1)—

(a) subject to head (b), the appropriate audit provision shall apply in relation
to the parent charity’s own accounts for that year (whether or not it would
otherwise so apply);

(b) where the parent charity is a company and its own accounts for that year
are not required to be audited in accordance with Part 16 of the Companies
Act 2006 (c. 46), section 65(2) shall apply in relation to those accounts
(whether or not it would otherwise so apply).

(8)  In this paragraph, “the appropriate audit provision”, in relation to a financial
year of a parent company, means—

(a) subject to head (b), section 65(2);
(b) if the parent charity is a company, section 65(2) or Part 16 of the

Companies Act 2006 (as the case may be).

Examination of accounts of smaller groups

7.—(1)  This paragraph applies where—
(a) group accounts are prepared for a financial year of a parent charity under

paragraph 3(2), and
(b) paragraph 6 does not apply in relation to that year.

(2)  If this paragraph applies in relation to a financial year of a parent charity,
subsections (3) to (9) of section 65 shall apply in relation to the group accounts for
that year as they apply in relation to the accounts of a charity for a financial year
in relation to which subsection (2) of that section does not apply, but subject to the
modifications in sub-paragraph (3) below.

(3)  The modifications are—
(a) any reference to the charity trustees of the charity is to be construed as a

reference to the charity trustees of the parent charity;
(b) any reference to the charity’s gross income in the financial year in question

is to be construed as a reference to the aggregate gross income of the group
in that year; and
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(c) any reference to the funds of the charity is to be construed as a reference
to the funds of the parent charity.

(4)  If the group accounts for a financial year of a parent charity are to be examined
or audited in accordance with section 65(3) (as applied by sub-paragraph (2) above),
section 65(3) shall apply in relation to the parent charity’s own accounts for that
year (whether or not it would otherwise so apply).

Supplementary provisions relating to audits, etc.

8.—(1)  Section 66(1) shall apply in relation to audits and examinations carried
out under or by virtue of paragraph 6 or 7, but subject to the modifications in sub-
paragraph (2) below.

(2)  The modifications are—
(a) in paragraph (b), the reference to section 65 is to be construed as a reference

to paragraph 6 above or to any of that section as applied by paragraph 7
above;

(b) also in paragraph (b), the reference to any such statement of accounts as
is mentioned in sub-paragraph (i) of that paragraph is to be construed as a
reference to group accounts prepared for a financial year under paragraph
3(2) above;

(c) in paragraph (c), any reference to section 65 is to be construed as a
reference to that section as applied by paragraph 7 above;

(d) in paragraphs (d) and (e), any reference to the charity concerned or a
charity is to be construed as a reference to any member of the group; and

(e) in paragraph (f), the reference to the requirements of section 65(2) or (3)
is to be construed as a reference to the requirements of paragraph 6(4) or
those applied by paragraph 7(2) above.

(3)  Without prejudice to the generality of section 66(1)(e), as modified by sub-
paragraph (2)(d) above, regulations made under that provision may make provision
corresponding or similar to any provision made by section 499 or 500 of the
Companies Act 2006 (c. 46) in connection with the rights exercisable by an auditor
of a company in relation to a subsidiary undertaking of the company.

(4)  In section 66(2) the reference to section 65(1)(d) or (e) includes a reference
to that provision as it applies in accordance with this paragraph.

Duty of auditors, etc. to report matters to Commission

9.—(1)  Section 67(2) to (5) and (7) shall apply in relation to a person appointed
to audit, or report on, any group accounts under or by virtue of paragraph 6 or 7 as
they apply in relation to a person such as is mentioned in section 67(1).
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(2)  In section 67(2)(a), as it applies in accordance with sub-paragraph (1), the
reference to the charity or any connected institution or body is to be construed as a
reference to the parent charity or any of its subsidiary undertakings.

Annual reports

10.—(1)  This paragraph applies where group accounts are prepared for a
financial year of a parent charity under paragraph 3(2).

(2)  The annual report prepared by the charity trustees of the parent charity in
respect of that year under section 68 shall include—

(a) such a report by the trustees on the activities of the charity’s subsidiary
undertakings during that year, and

(b) such other information relating to any of those undertakings,
as may be prescribed by regulations made by the Department.

(3)  Without prejudice to the generality of sub-paragraph (2), regulations under
that sub-paragraph may make provision—

(a) for any such report as is mentioned in head (a) of that sub-paragraph to
be prepared in accordance with such principles as are specified or referred
to in the regulations;

(b) enabling the Commission to dispense with any requirement prescribed
by virtue of sub-paragraph (2)(b) in the case of a particular subsidiary
undertaking or a particular class of subsidiary undertaking.

(4)  When transmitted to the Commission in accordance with section 68(3), the
annual report shall have attached to it both the group accounts prepared for that year
under paragraph 3(2) and—

(a) a copy of the report made by the auditor on those accounts; or
(b) where those accounts have been examined under section 65 (as applied by

paragraph 7 above), a copy of the report made by the person carrying out
the examination.

(5)  The requirements in this paragraph are in addition to those in section 68.

Public inspection of annual reports, etc.

11. In section 69(3), the reference to a charity’s most recent accounts includes, in
relation to a charity whose charity trustees have prepared any group accounts under
paragraph 3(2), the group accounts most recently prepared by them.

Offences

12.—(1)  Section 71(1) applies in relation to a requirement within sub-
paragraph (2) as it applies in relation to a requirement within section 71(1)(a).
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(2)  A requirement is within this sub-paragraph where it is imposed by
section 68(3), taken with—

(a) section 68(4) and (5), and
(b) paragraph 10(4) above,

as applicable.
(3)  In sub-paragraph (2) the reference to section 68(3) is a reference to that

provision as applied by paragraph 10(4).
(4)  In section 71(1)(b) the reference to section 69(3) includes a reference to that

provision as extended by paragraph 11.

Aggregate gross income

13. The Department may by regulations make provision for determining for the
purposes of this Schedule the amount of the aggregate gross income for a financial
year of a group consisting of a parent charity and its subsidiary undertaking or
undertakings.
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